Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2023 08:33 - ТЪРНОВСКИ ИЛИ ДЕВНЕНСКИ КОЛОНЕН НАДПИС !?
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 653 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.12.2023 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДЕВНЕНСКАТА КОЛОНА С НАДПИСА ПОСВЕТЕН НА СМЪРТТА И МЕСТОПОГРЕБЕНИЕТО НА Св. БОЯН-ЕНРАВОТА, КНЯЗ БЪЛГАРСКИ ПРИ ДНЕШНОТО СЕЛО БДИНЦИ И НА СУПЕРТУБЕРКОЛОЗАТА СПОЛЕТЯЛА ДЕВНЕНСКИЯ СТОЛИЧЕН ГРАД НА БЪЛГАРИЯ, СЕ НАМИРА В ЦЪРКВАТА „Св. 40 МЪЧЕНИЦИ“ В ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Инж. Драгия Драгиев

Все по-многобройни и неопровержими стават доказателствата, че Аспаруховата (Първата) столица на Дунавска България е била на територията на днешния квартал „Река Девня“ на град Девня. От една страна тази констатация ще се превърне в триумф в изследването, търсенето и откриването на истината за нашата Първа столица, а от друга – ще има тежки последствия за българските преводаческа, археологическа и историческа науки. Настана времето, когато имената Варнан, Плиска, Плюскаградъ, Велика Преслава, Голяма Прислава, Данцвен / Дансвен, Девина, Славомир и мн. др. п. ще си дойдат на мястото – в град Девня, който е наследник на бившия римски град Марцианопол.
Фиг. 1
„Девненският колонен надпис“ е наречен прибързано, временно и погрешно „Търновски надпис на Омуртаговата колона“.В него е издълбана гръцката дума „Δανȣβήν“, която преводачите и учените са превели погрешно като „Дунав“. Де да беше само тази грешката им!... А то – целият превод на Надписа е грешен. А от това и историята за Аспаруховата столица е сгрешена. Фатално сгрешена.

ИМА САМО ЕДИН НАЧИН ТАЗИ ГРЕШКА ДА СЕ ПОПРАВИ, КАТО СЕ ИЗПРАТИ В ЦЪРКВАТА "Св. 40 МЪЧЕНИЦИ" НОЩНО ВРЕМЕ ЕДИН ДОБРЕ ПЛАТЕН ЧОВЕК С МАЛКО МОЗЪК, НО С ЧУК И СЕКАЧ И ТАЙНО ДА УНИЩОЖИ БУКВИТЕ НА ДУМАТА "ΔΑΝȣΒΉΝ". НО ТОЗИ НОМЕР ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА МИНЕ. ИМА ПУБЛИКАЦИИ, ЧЕ САМО И САМО ДА СЕ ЗАТВЪРДИ РЕШЕНИЕТО ЗА "ПЛИСКА – АСПАРУХОВА СТОЛИЦА В АБОБСКОТО ПОЛЕ" ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ СА УНИЩОЖАВАНИ ВЕЩЕСТВЕНИ НАХОДКИ, КОИТО СА ДОКАЗВАЛИ, ЧЕ ПЛИСКА НЕ Е СТРОЕНА ОТ АСПАРУХ, А Е СЪЩЕСТВУВАЛА ОЩЕ ОТ РИМСКО ВРЕМЕ.

Фиг. 2
Ако в Абобското поле има такива многобройни и мощни извори като Девненските, моля нашата наука за прошка!
ДЕВНЕНСКИТЕ (А НЕ АБОБСКИТЕ!) ИЗВОРИ СА НАРЕЧЕНИ
• Δανȣβήν = Δανȣ + βήν = Δανȣ + βέν = Δανȣ + φλέβα = Χορός + υπόγειου ρείθρο νερού = Танцуващ подземен воден развъдник. (Девненски карстови извори).
• Или Танци напомнящи за извиращите многобройни пенливи и плискащи се изворни води в Девня.
• Или Танци на сцената на Марцианополския амфитеатър.
• Δανȣβήν = Δανȣ + βήν = Χορός έξω = Танц навън (Водата изригва на много места вън от земята и играе върху нея (плиска се) своя фееричен божествен танц. И това в близост до обширната и безводна Добруджанска степ.
И ОЩЕ ЕДИН ВЪЗМОЖЕН ВАРИАНТ: Δανȣβήν = Δανȣ + βήν = Διοδια και τα λοιπά = Пътни такси и така нататък.

Фиг. 3
Dictionary of Greek
Моля, вижте т. 3 от таблицата от https://greek_greek.en-academic.com/189203/φλέβα :
βεν = φλέβα = 3. υπόγειο ρείθρο νερού («αἱ φλέβες τῆς πηγῆς», Πολ.).
βεν = φλέβα = вена (водна жила!) = 3. подземен развъдник на водата („вените на извора“).
βεν = дренаж; φλέβα νερού = водна вена (жила!) = воден извор
Точка 3 от фиг. 3: „подземен развъдник на водата!“
Та това е огромно попадение! То не е случайно. Просто е дошло времето да прекрачим границата и да заковем българската си историческа истина в Девненската низина! Там – при водните жили, през които от хиляди години по волята божия изригват, бликат, ТАНЦУВАТ, ПЕНЯТ СЕ И СЕ ПЛИСКАТ чистите води на Потока (на реката Девненска). Досега и българската, и европейската, и световната науки превеждаха записаните в Търновския напис две различни думи „Δανȣβην“ и „Δανȣβίν“ като Дунав! Хиляди години Извирането и Плисъкът на водите са били, са и ще бъдат все в Девня, но столицата „Плиска“ на Аспарух е била и стои „запратена“ и „изрисувана“ далеч от Девня (Варна), далеч от подчертания от старите хронисти на десетки места град Одесос, далеч от Девненската историческа и географска истина, чак там – в Абоба, в Шуменския край!? И на всичко това днес, през 21-вия век, му се „вика“ наука! И то не каква да е, а големееща се, фукаща се наука, с която „простому и недостойному болгарину нельзя связаться“!

Фиг. 4
Нека читателят помисли дълго и спокойно и сам си избере верния отговор на въпросите:
1. Δανȣβήν = Δανȣ + βήν = Δανȣ + βεν = Δανȣ + φλέβα = Девненски изворен поток?
2. Δανȣβήν = Δανȣ + βήν = Δανȣ + βεν = Δανȣ + φλέβα = Абобски изворен поток?
ььььььььььь
• Съвсем не желая, но се налага да припомня,че през вековете непросветените тогава хора са считали, че части от водата на река Дунав (при един водовъртеж край нейния южен бряг) „потъвали“ под земята и „избивали“ / „изригвали“ / „извирали“ / „пръскали се“ / „плискали се“ / „пенели се“… в тогавашната Марцианополска / днес Девненска изворна зона. Така че нашите предци са считали, че тук, в Девня, вените (по-скоро една от аортите) на река Дунав се пукали от напрежението и се раждал Девненският поток, който ние наричаме река. Наличието на тези Девненски извори и тази Девненска река в този изключителен по значение Надпис са направо „убийствен“ за официалната научна българска история факт, а тя – нашата история засега все още продължава да твърди, че столицата на Аспарух е била в Аспаруховия Плюскаградь, който те „поставят“ в Абоба… „Плиска“. Това е една фатална за науката ни грешка. По-скоро вече ще казваме че „Това беше най-фаталната грешка на българските преводачи и историци“. Археолозите ги оставям настрана, защото те са хората, които сега ще трябва да „изровят“ 1000 пъти повече от мен доказателства, че Плиска е Девненско име.

Бележка:
Тези материали са част от моето голямо по обем изследване „ДЕВНЕНСКИ КОЛОНЕН НАДПИС“. Колоната с Надписа се намира в църквата „Св. 40 мъченици“ в гр. Велико Търново. Вярвам, че не е далеч денят, когато делегация от Община Девня ще посети църквата в град Велико Търново, ще поднесе Девненски цветя и Девненска пръст (земя) и ще падне на колене пред основите на Девненската колона с Надписа. И хората от тази делегация ще проронят искрени сълзи, защото този Надпис ще промени из основи българската история. Ще свърже в здрав възел двата края на нашата скъсана история… Девня и Колоната с Надписа са мълчали много векове, но дойде времето те да поправят сгрешената история на Аспарухова България!

26. 11. 2023 год. Автор на ДИЕБИ: инж. Драгия Драгиев 

................................................................

Бележки:
1. Името Плиска е преведено от нашите и прието от народа ни  и от чуждите учени неправилно. Този наш град е бил с друго име и е "кръстен" погрешно с това име. Но с него ще се занимаем скоро и отделно..
2. Тази статия с илюстрациите е публикувана във ФБ на 26. 11. 2023 год.

Моля, отворете: https://www.facebook.com/Devnenetz. Мисля, че няма да съжалявате.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1204467
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1260
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930