Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2017 09:24 - ВЕЛИКА ПРЕСЛАВА (СЪВЕТ НА ДИВАНИТЕ)
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 889 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.11.2017 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 КРУМ И ОМОРТАГ – ЩЕ КОРИГИРАТ НОВАТА ИСТОРИЯ НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ

 

     Инж. Др. Драгиев: Моята втора  редакция на Търновския надпис на Омуртаговата колона

+ кάνα συ. Βιγη. Ω мο мορ ταγ ις τον παλε ον υκον αυ τουμενον επυισεν υπερφυμον υκον ις για Δανουβην και αναμεσα  τον   δυο  υκον τον πανφυμον кατα μετρησας ις τιν μεσην επυισα τουμβαν.  Кαι απο τιν αυτην  μεσην της τουμβας εος την αυλιν μου την αρχεαν ισιν οργιε μυριαδες β",  кαι επι τον Δανουβην – ισην οργιες μυριαδες β". Тο δε αυτοτου βιν εσтιν πανφυμον.  Мετρισαν τες   τιν    γιν   επυισα τα γραματα ταυτα. О ανθροπος  και καλα ζον αποθνισκι  κε αλος  γενατε  κε ινα ο εσχατον  γηνομενος ταυτα θεορον  υπο μνη σκετε τον πυι σαντα. Αυτο το δε ονομα του αρχοντος ἔστην Ωμορταγ καν νας υβιγη! О, Θεος! αξηοσι αυτον ζισε ετη ρ"!

Извършил съм редица налагащи се според мен промени. Моята препоръка е всеки, който желае, да ги установи след внимателно сравнение буква по буква с гръцкия текст на проф. д-р  В. Бешевлиев.

Посвещавам на БАН в чест на  24 май 2017 год.  

 

     Инж. Др. Драгиев: Моят втори разширен превод на Търновския надпис

 на Омуртаговата колона

 

+ Съвет на диваните. Ох! (Амин!) Светлейшият и силен стар Предводител (Крум!!!), след повторното цялостно сриване на Аула / Дома му (В. Преслава, м. Юли 811 год.) създаде през есента втори Дом за височайшата си фамилия (при крепостта „Палматис“) към Дунав и приказна Гробница (с могила) в средата между тях (при с. Бдинци), в която (среда) се убеди чрез измерване (по рим. шосе от Велика Преслава за Дръстър). От тази средно разположена Гробница до античния му Аул (в Девня) има точно 35 600 м. и до Дома към Дунав – точно 35 600 м. Това е самия ритуал на гроздобера. Като се убеди в надписа и в другите работи, плати почти 4 л. калаени пари. Човек се ражда във влакна и сол и добре да живее,  накрая с възрастта умира, а тялото му се превръща в тези неща, които са под мини скечовете на Светия връх.  Да се има впредвид, че името и образа на Светлейшия Владетел ги определи Омортаг! О,  Боже, Господи! Дай му да живее сто години!

Посвещавам на БАН в чест на  24 май 2017 год.  

 

Според мен имаме достатъчни основания да предположим, че още преди 814 год. не младият Омортаг, а баща му – Старият предводител Крум, е замислил и наредил (помагал и контролирал)  да му бъде подготвена въпросната гробница с могила над нея. Той е наредил да се направи нов (или да се ползва стар тракийски) кенотаф над подземната му гробница и всичко това да се затрупа под специално издигната отгоре нова Могила (или да се ползва съществуваща стара тракийска могила). Предположенията са най-лесната работа. Трудни са процесите по доказването. Така или иначе, направата на колоната, написването и издълбаването на надписа и съхранението на всичко това в протежение на много векове, говори за някакво изключително събитие. Трябва да се подхожда многовариантно. Защо да не допуснем, че Омуртаг е погребал едновременно и баща си, и майка си, която е умряла, или се е самоубила, при вестта за смъртта на Крум? Наистина е твърде възможно Крум да е подготвил своя бъдещ смъртен дом, а заедно с това и могилата за бъдещите погребения на хората от неговата династия.

Вероятно през 814 год. Диванният съвет на Дунавска България и непълнолетният нов български Предводител са погребали в тази гробница докарания от Южния фронт починал Стар предводител Крум. Вероятно след години в нея, или около нея,  са били погребани и други членове  на династията му. Можем да мислим, че идеята и решението за надписа върху въпросната колона са дело на Новия български непълнолетен (или току що станал пълнолетен) Предводител Омортаг и най-вече на Диванния съвет. Струва ми се, че най-вероятно текстът е писан, редактиран, издълбан и финансиран с участието и контрола на Диванния съвет и  при всички случаи, с уважителното и непренебрежимо участие на младия и непълнолетен Предводител Омортаг. Все пак Диванният съвет и непълнолетният Предводител Омортаг са сторили нещо, което е от изключително значение  за нас – днешните благодарни му българи. Вероятно в  този Диванен съвет са влизали регентите, които са управлявали и командвали отделните направления в държавата няколко години около смъртта на Крум (хазната, войската и други важни сфери на България). В този Диванен съвет са влизали преди всичко и най-вече регентите (примерно Дукум, Диценг и Цог), но не е изключено да е имало и други по-стари, или по-нови ръководни български кадри. От моя превод излиза така.

Диванен съвет = Κανα συ = Καναπες συμβουλιο

Пристъпвам към тази „подтема“ с голямото опасение, че тя е едно минно поле,  в което влизам без никакво обучение, знания и опит. Голямо беше учудването и вълнението ми, когато след гигантско лутане стигнах до смисления (дано да е и верен) превод:

Κανα συ = Καναπες συμβουλιο = Диванен съвет 

Кανα συ! Вιγη! = Диванен съвет! Амин!

Едното от многобройните значения на Βιγη е:

Βιγη лат. ез. Vigila = лат. ез. OM = ΄Αμήν = Amin = Amen = Аминь =

= Амин / Така да бъде / Истина и др.

Тъй като и през ум не ми е минавало, че точно в челото на Търновския надпис на Омортаговата колона ще попадна и ще „изровя“ от небитието такъв тюркски, персийски, или не знам как другояче да го назова освен „старобългарски“ смисъл, изпаднах направо в паника. После попрочетох разни материали и разбрах, че не е чак толкова нелогично и опасно. Сега, подтикнат от собсвения си превод,  съм в състояние да изложа свои мисли и да приведа редица цитати за вероятните форми и органи на управление във времето на Крум и Омортаг, като допускам, че те се отнасят и за българите, а не само за булгарите, за аварите, за славяните, за саманидите... Въпреки това и въз основата на публикации в интернет, изхождайки от своя превод аз ще си позволя да изложа в много кратък вид, как виждам българското управление в първите години след смъртта на Крум.

Разбира се от самосебе си, това ще бъде като един детски разказ по картинка, но от тук нататък тя може да стане № 1 от огромна поредица от научни статии и хипотези по една такава супер болна българска тема:

„Органи за управление на българската държава по времето на младия Мортаг“

На 13 април 811 год. по неизяснени като че ли причини и при загадъчни обстоятелства на фронта починал ( или бил умъртвен) Големият / Великият / Старият предводител на Велика България Крум. Върховната българска държавна власт веднага била поета от неговия син Мортаг, който бил към края на непълнолетието си.  Съгласно неписаната, или писаната и съществуваща по това време българска „конституция“, Мортаг станал Български предводител, а Диванният съвет получил засилени пълномощия по управлението на държавата, поради непълнолетието му. В този създаден и функциониращ още отпреди стотина години български Диванен съвет влизали началниците на войската, на държавната охрана, на хазната, на пощите, на снабдяването, на международните отношения, на съдебната власт и редица други високоотговорни за поверените им по държавната структура направления. Диванният съвет изработвал и приемал своите решения и нареждания при задължителното участие и съгласие на Младия предводител Омортаг. Вероятно Диванният съвет не можел да приеме нито едно държавно решение без съгласието на Омортаг и обратното – младият Предводител не можел да отдава самостоятелни решения, заповеди или закони без съгласието на този Съвет. Това особено положение е траяло няколко (1, 2 или 3) „смутни“) години, докато Омуртаг навършил пълнолетие (примерно 21 години). Още нещо – Цялата държавна дейност се ръководела от колективни и бих казал, своего рода демократични органи наричани „Дивани“ – примерно Диван при командира на войската, Диван на охранителната служба, Диван по хазната, Диван по пощите и т.н. Казано накратко – колективният ръководен принцип е бил вплетен тотално в управленето на все още сформиращата и уреждащата се държава и нейните териториални единици. Омортаг станал Върховен / Велик предводител на България и получил пълни владетелски права, веднага щом станал пълнолетен. От този момент нататък той придобил права над върховния Диванен съвет. Казаното до тук като че ли сочи, че взаимоотношенията и разпределението на функциите между държавния глава (шефа на ордата) и висшия ръководен колективния орган (тогавашния Диванен съвет) са били един сложен механизъм за синхронизация и носене на отговорността за държавата и народа. И днес сме свидетели на големи проблеми от този род и е явно, че да дори да минат и хиляди години, управленческите проблеми и взаимоотношения между ръководните органи на държавата все не могат да се изгладят до съвършенство.

При работата си върху тази „канска“ тема попаднах на някои интересни находки. Така например на топографска карта се вижда, северно и съвсем близо до двореца в Плиска се намира местност „Канарджа“. Тук възниква следният въпрос: „Как е възможно в двореца в Плиска да живее и управлява примерно кан Омуртаг, а на 1000 метра северно от него да има друг кан – кан Арджа?“ Можем да наречем този въпрос примерен и риторичен, но дайте да си отговорим: имали ли сме кан Арджа в Плиска? Колко други незаписани в именника български канове сме имали на тукашната си земя? Защо в Девненската гора имаме местност Аккайнарджа? Какво означава името Кайнарджа в Добруджа? Всичко това не говори ли, че всички български родове / джинсове са си имали свои вождове / канове, или казано по-точно Дивани / Канцеларии? Не се ли потвърждава родената от моя превод на Търновския надпис идея за Съвети на диваните по хоризонтална линия и тяхна подчиненост на общобългарския, държавен Диванен съвет  и на Върховния Предводител по вертикала? Възникват много нови въпроси, които вярвам, че ще бъдат разработени задълбочено, компетентно и по надлежния научен ред.

Трябва да призная, че с този новопоявил се Диванен съвет, аз се обърках съвсем. От друга страна мисля, че разбрах, че и тогава властта на нашия Предводител не е била неограничена, или безотговорна.  Има много други неща за писане по темата за диваните, но само ще спомена, че много често през онези времена

Самият Предводител бил наричан Диван = Кανα (от Кαναπές).

Канцеларията* му била наричана Диван, Общото събрание било наричано Диван, Данъчният списък бил наричан Диван. Но нека оставя тази тема на хората, които знаят повече. Все пак бих отбелязал, че успешен превод на Търновския / Девненския надпис не могат да направят онези учени, които знаят толкова много и могат да напишат хиляди страници по древногръцките езици, морфологии и граматика, но от много знания, високо его и високо самочувствие се „опетлават“ и потъват в кълчищата на цитатничеството, окончанията и падежите, не напипват, а губят нишката на текста, защото нямат никаква представа за терена, който е историческата сцена на описваното събитие, каквато в нашия случай са били уникалната и величествена Девненска арена на нашата история и историческото римско шосе от Девня за Силистра..

* Моля читателя да забележи и запомни, че под „Диван“   се разбирало и канцелария, и списък, и Общо събрание и т.н. Просто Диван е било всяко нещо свързано с управлението. Самият върховен предводител бил наричан и приравняван на Диван. От тук искам да направя една връзка с думата / името Варна. Може би с „т.н.Варна“ е било наричано седалището на управляващия Предводител / кана. Това се вижда от предложената от мен в разработката ми много важна и обширна руска статия за Буква = Писмена = Уарна = Варна = Мадр. Мисля че засега тази бележка е достатъчна.  Тя е достатъчна и за това, че се срещат стари географски карти, върху които  и река Девненска, и река Провадийска са именувани с името  Varna! Редно е да се запитаме, на какво се дължи това? Грешка ли е допусната, или що? И аз се мъча да си отговоря на този въпрос. Знам, че отговорът е и ще бъде много труден, но бих изказал следното преположение:

Реките Девненска и Провадийска / Мадарска са били наричени с името Варна, защоте едната извира от зоната на уникалното човешко ръкотворно създание / Uarna = Varna наречено „Мадарски конник“, а другата – от Девненските извори, при най-важния от които е стърчал с векове Девненският / Омортаговият / Човешки ръкотворен Надпис = Uarna = Varna (върху Омуртаговата колона). Малко по-долу читателят отново ще види и ще си обясни връзката:

„БУКВА“ = „НАДПИС“ = „СКУЛПТУРА“ = „VARNA” = UARNA“ = „VARNA” = „ВАРНА“

Но нека се върнем към погребението на Крум. Въз основа на казаното до тук, можем да предположим, че окончателното решение за реда и церемонията по погребението на Крум е било взето съвместно (и подписано) и от Диванния съвет, и от Омортаг. Същото можем да кажем и за решението за колоната и текста върху нея. С днешен поглед към този исторически за България надпис, можем да оприличим Диванния съвет с Държавен / Министерски съвет, който е взел решението за този надпис (текст, превод на гръцки език, колона, изработка, финансиране, място на монтаж, охрана и др.) със знанието, съгласието и желанието на самия млад Предводител Омортаг.

От моя (многовариантен) превод, колкото и оспорим да стане той, прозира вероятността създаването Новия дом за Височайшата фамилия на Крум и Могилата с гробницата да е станало по решение и по времето на Стария предводител Крум, а измерванията на разстоянията до обектите и всичко от там до края на надписа по времето, със знанието и одобрението на Диванния съвет и на самия Омортаг. Също така се подразбира, че тази колона с този върховен държавен надпис се охранявала от службата / от Дивана по държавната охрана. А и в самия надпис има предупреждание

Βιγη = лат. eз.  Vigila = ОМ = Amen = Амин (или ВНИМАНИЕ!)

което наистина се е отнасяло и важело за всички следващи държавници. И слава богу, че те са опазили и колоната, и надписа до наши дни.

„Заинтересовало меня, что Ом (АУМ) и Аминь (Amen) и звучат и употребляются похоже. Со священного слога (слова) ОМ начинаются все индуистские мантры, и им же они заканчиваются. Также ОМ используется и в буддистском и джайнском ритуале и мантрах. Аминь также как и ОМ произносится в конце христианских молитв, проповедей и прочего.“ От рус. изт.

– Следва продължение –




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194269
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031