Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2011 04:13 - ЗА БЪЛГАРИТЕ В МОЛДОВА
Автор: devnenetz Категория: Политика   
Прочетен: 1539 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.06.2011 04:19


Росен Иванов: Кандидатстването за българско гражданство в Молдова е изключително улеснено 20 юни 2011 | 17:17 | Радио "Фокус" Начало / Мнение Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов в интервю за радио „Фокус”

image
Водещ: Следващите минути ще посветим на българите в Молдова. Използвам момента, за да ви кажа отново, че в Южна Молдова може да слушате радио „Фокус” на 97 мегахерца. В Молдова живеят повече от сто хиляди етнически българи, предимно в Южна Молдова, потомци на преселниците от времето на руско-турските войни от началото на 18 век. Много българи живеят в районите на Южна Молдова. Затова и поканихме за интервю председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, с който ще говорим за това как и какво може агенцията да направи за нашите сънародници там. В Молдова има множество български асоциации, организации, съюзи и училища. Как агенцията работи с тях, как им съдейства?
Росен Иванов: Молдова е една държава, където, както вие казахте, има сериозна българска диаспора, сериозно българско присъствие. Повече от два века нашите сънародници са се преселили там. Така че нашата дейност като държавен орган е насочена изключително към това да поддържаме жив контакта на тези българи с българската държава, да поддържаме техния национален дух, да можем да им помогнем с изучаването на български език. Разбира се, да помогнем на тези, които искат да получат удостоверение, че са българи, да могат да кандидатстват за постоянно пребиваване в България, за обучение по съответните постановления на Министерски съвет или за българско гражданство.
Водещ: Остава ли основен проблем на българите в Молдова именно получаването на българско гражданство?
Росен Иванов: Не бих казал, че е проблем, напротив, нещата вървят нормално. Знаете, че Молдова е държавата, където Агенцията за българите в чужбина съвместно с посолството и консулството на Република България там организират съвместно приемни дни. Наши експерти са на разположение на тези институции на българската държава, когато се извършва приема на документи. Така че изключително беше улеснен този процес. При моето посещение през месец февруари и март в Молдова беше отбелязано, че тази инициатива е допринесла твърде много за елиминиране на всички административни пречки, които са съществували. Но нека не забравяме, че пречките не са само от такъв характер, а те са и чисто финансови за хората там, които имат малки доходи, за българите в Молдова, да дойдат до България, да подадат документите. По консулски път също е висока таксата по обясними причини. Така че тези инициативи, които предприе нашата агенция съвместно пак повтарям с консулството и посолството на България, по данни на самите българи, живеещи там и на председателите на техните организации са спестили над един млн. евро, което никак не е малко.
Водещ: Наистина не е малко. В българските села в Молдова има училища, които имат проблеми с получаването на достатъчно количество литература на български език, както и учебници. Работи ли се по решаването на този проблем? Какво се прави в тази насока? Помага, доколкото знам, националната програма „Роден език и култура зад граница”.
Росен Иванов: Да, разбира се. Нашите училища там и дружествата знаят много добре за тази програма. Те вече работят сериозно със своите структури за получаване на средства по нея. Това, което не успеят да получат, агенцията винаги се стреми да окаже помощ. Няма проблем и ние изпращане доста литература на територията на тази държава за нашите сънародници. Няма да спрем да го правим, защото българите в чужбина са кауза за нашата държава. Имахме възможност много пъти да говорим на тази тема, че те са част от нашия народ. Така че докато поне екипът работи в агенцията, докато ние сме заедно и вършим нашите задължения, това нещо ще продължава да се прави. Има още нещо, което си заслужава да се спомене – това е, че агенцията обръща особено много внимание на работата сред подрастващото поколение от Молдова. Българите там и техните деца могат да бъдат спокойни, че тази политика ще продължи. Израз на нея е и фактът, че от 12 отбора, които присъстваха на спартакиадата в Банско 2011-та, четири бяха от територията на Република Молдова. Мисля, че това е доста показателно за нашето отношение към тях. В момента провеждаме процедура за избор на фирма, която ще печати изданията на агенцията. Като едно от първите неща, които ще направим, е да отпечатаме книга за Молдова. Въобще поради териториалната близост, поради компактността на българското население там, поради историческите връзки с тази диаспора, Молдова е на едно от челните места, като отношение от страна на агенцията.
Водещ: И българите там могат да разчитат на вас. С какви други проблеми се обръщат към агенцията българите в Молдова?
Росен Иванов: Проблемите в Молдова са както за всички други страни с историческа диаспора. Говорихме за получаване на удостоверенията за български произход, говорихме и за книгите и за предоставянето на литература. Най-вече искат помощ за обучението на децата си, най-вече искат да бъдат засилени контактите на ниво български медии, което неизбежно води до отбелязване чудесния факт – възможността да слушат радио „Фокус” поне в южната част на Република Молдова. Те искат да се чува техния глас, така че моят съвет, моята препоръка към радио „Фокус” е да бъде дадена възможност на нашите сънародници там да изявяват своето мнение, да предоставят своите виждания по техните виждания пред радио „Фокус”. Аз съм убеден, че ще стане така. Всички мероприятия, които те считат, че са необходими за запазване на тяхната българска култура, на тяхното българско национално съзнание, са обект на техни желания, техни препоръки към нас. Така че /.../ българи искат да се чувстват като българи. Българите искат да учат български, да имат възможност да посещават България – това са стратегическите цели в поведението и в нашите отношения за българската диаспора. Молдова не прави изключение.
Водещ: Имате възможност сега да се обърнете директно към българите в Молдова, които ни слушат в момента. Какво бихте им казали?
Росен Иванов: Бих им пожелал да слушат радио „Фокус”, да изразяват своето мнение пред тази българска медия и пред всички останали, разбира се. Да знаят, че докато това ръководство на агенцията работи тук, винаги ще имат възможност да дойдат при нас, да получат съвет, да получат помощ и бих им пожелал все така упорито и всеотдайно, както досега, да работят и да пазят своя български дух и своят български корен.
  http://www.focus-news.net/?id=f18015
 



Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1203863
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1260
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930