Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2012 13:51 - ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА МОЛДОВА СЕ ВСЛУША В ГЛАСА НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: devnenetz Категория: Политика   
Прочетен: 2672 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 16.04.2012 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Александър Гарановски: Правим тази стъпка за нашата Република, но ще се борим за запазване на гимназиите и дофинансиране на часовете по български език 
 
16 април 2012 | 13:03 | Агенция "Фокус"
  image
Правителството на Молдова възстанови финансирането на населения предимно с българи район Тараклия. От 28 февруари финансирането на района беше спряно, тъй като район Тараклия искаше да бъде изключен от проекта за оптимизация на образователната система, свързан със закриване на училища и недофинансиране на часовете по български език в училищата в района. Бюджетът, съставен от местните власти, не беше приет от централната власт, тъй като в него не беше отчетена оптимизацията на образователната система. Район Тараклия бе посетен от премиер-министъра на Молдова Влад Филат, който обеща разрешение на проблема със спряното финансиране, въпреки това обаче министерствата на финансите и на образованието настояха да се приведе бюджетът на района в съответствие с правителственото Постановление за образованието. За това – доволни ли са местните власти от решението на правителството на Молдова и кой какви отстъпки направи Агенция „Фокус" разговаря с Александър Гарановски, председател на район Тараклия.

Фокус: Г-н Гарановски, молдовското правителство реши да възстанови централното финансиране на Тараклийския район. Вие удовлетворен ли сте от това решение?
Александър Гарановски: Преди това решение, в Тараклия се проведе среща на нашия актив, на която присъства Георги Панайотов, пълномощен посланик на Република България в Молдова, ръководителят на Секретариата на Съвета на ЕС в Молдова г-н Улви Акхундлу. След срещата свиках заседание на Районния съвет, на което беше поставен въпросът - да приемем това Постановление, срещу което се борим вече седем месеца. Решихме да направим стъпка към правителството, защото виждаме, че темата е сериозна. Да се отмени в парламента и правителството, да се изключи Тараклийският район, е практически невъзможно. Решихме да съвместим това посещение на г-н Панайотов и г-н Акхундлу в Тараклийския район, да направим подарък и на себе си, и на нашите хора. Благодарение на помощта и участието на европейските дипломати, направихме стъпка към правителството.
Беше съобщено на министъра на финансите г-н Негруца, бяха му изпратени всички документи и до вечерта парите, които бяха спрени за два месеца, бяха преведени. Надявам се, че свърши тази ситуация, на която ние в Тараклийския район, Министерството на финансите, министър-председателят, бяхме заложници.
В преамбюла на нашето решение отразихме всички моменти, които бяха нарушени. Не искаме нищо даром, не искаме да правим политика или да се покажем. Действително имахме основания да възразим срещу политиката, която се водеше в образованието, с нашите ръце - да се закриват гимназии и да се явяваме посредници на политика, която не приема народът в селата. Съветниците и управниците на селата знаят по-добре какво им трябва, дали им трябва гимназия или не, водят разговори с хората, гледат ги в очите, живеят всеки ден с тези проблеми. Те имат право по закон да решават и ако решат, че няма да закриват гимназията, не Районният съвет, не парламент, не правителство, никой няма право да отменя нашите решения.
Създадено беше голямо напрежение отвътре и профсъюзите постъпиха неправилно, вдигнаха хората на стачки, на неподчинение.
Нашата борба не е свършила, ще се борим за тези пет гимназии, които искат да закриват. Ще се погрижим да има адекватно финансиране от държавата.
Скоро се очаква да излезе Законът за децентрализация, в който няма нищо за Тараклийския район. Ще се борим Тараклийският район да бъде признат за български национален район със специален статут в Република Молдова.
Фокус: Финансирането ще позволи ли нормално да функционират образователните институции, болниците и цялата общност в Тараклия?
Александър Гарановски: Финансирането в момента е недостатъчно. Ще докажем на централните власти, че до края на годината трябва да получим допълнително финансиране, за да може да издържаме всички наши гимназии и цялата ни бюджетна сфера. Бюджетите, които се изготвят всяка година, са неправилни, защото се формират от предишните години. Всяка година Тараклийският район има спад в производството от 3% до 5%, намалява населението, събират се по-малко данъци, пада облагаемата база и бюджетът, който се формира, е поначало неправилен. Тази година ние формираме бюджета за другата година, по начин, който ни позволяват възможностите в момента. Дал съм заповед на всички кметства, на Районния съвет, на управлението по финанси да правят бюджет такъв, какъвто го виждаме. По закон, каквото не ни достига, държавата е длъжна да дофинансира, особено в специфичен район като Тараклийския.
Фокус: Получихте ли съдействие от българските институции и евродепутати?
Александър Гарановски: Получихме подкрепа от Илияна Йотова, която ни гостува, Асоциация на българите по света, Агенция за българи в чужбина и това беше отразено в медиите. Обърнахме се към президента, министър-председателя и председателя на парламента. Имам информация, че и президентът, и министър-председателят, са изпратили писма до колегите си тук. Имаме тяхната подкрепа. Молдова може да бъде съгласно международните норми и правила държава, която знае, че има национални малцинства, българи, които живеят в Молдова компактно. Много сме благодарни на Република България, на президента, на министър-председателя г-н Бойко Борисов, на г-жа Цачева, на вашата Агенция „Фокус” и радио „Фокус”, които следите непрекъснато ситуацията. Продължаваме да се борим за нашите права, за гимназиите, за езика.
В нашето решение отразихме, че държавата трябва да направи изменение в бюджета и да дофинансира часовете по език. Молдовски школи, в които се изучава молдовски, и е роден, имат финансиране, а пари, които ни дават, за да се подобрява материално-техническата база, за материали, техника, компютри, ние трябва да използваме за часовете по език - защо? Всичко трябва да бъде справедливо и обективно. Шумът, който вдигнахме, вярвам, че не е необоснован. Имаме пълно право да кажем, че сме българи и живеем в район, създаден с Указ на президента Мирча Снегур през 1992 г. Има правителстевно Постановление от същата година, което гласи, че българският район е културен център, където компактно живеят българите в Молдова.
Фокус: Какво е отношението на молдовските власти към изучаването на български език?
Александър Гарановски: Имаме учени, преподаватели от България, преподаватели по български език, инструктори, ученици, учебни планове. Надявам се, че в Молдова скоро ще има учебници, написани за българчета, които изучават своя език и култура. Министерството забрави, че в Тараклийски район има българи, които трябва да изучават езика си. В тази ситуация виновен е министърът и неговото ведомство. Той нито веднъж от август до сега не погледна за какво става въпрос. Казах му, че трябваше да дойдат по-рано, за да изучат проблема. Тараклийският район е един от най-бедните в Молдова. Различните райони получаваме финансиране от нашата Република и не е приятно, че Тараклия получава най-малко. Имаме достойнство, досега беше така, но отсега нататък няма да е. Хората вече са настроени да отстояват своите интереси.
Фокус: Ще спомогне ли по някакъв начин това решение за европейската интеграция на страната?
Александър Гарановски: Ние сме граждани на Молдова. Разбираме, че ако се противопоставяме още два-три месеца, това нищо няма да промени, хората остават без заплати. Обясних пред съветниците, че трябва да приемем това финансиране, защото иначе страда нашият народ. Обръщахме се и до върховния комисар по въпросите на малцинствата, г-н Панайотов. Г-н Панайотов е посланик, който е на място, върши си работата съвестно и го боли душата за българите, всичко, което може да се прави, го прави коректно, настойчиво. Не случайно с неговото пристигане и с това на Улви Акхундлу, точно в този период приехме решение да отстъпим. Това не означава, че се предаваме. Няма да закрием тези гимназии, ние се борим за тези села, за тези деца, които учат там, и се надявам, че с годините ще се появят още. Нашите предци 200 години са живели редом с молдовците и са намирали общ език. Ние показваме на цяла Молдова, че ще отстояваме нашето.
Ние много слушаме радио „Фокус” в Молдова, в Тараклия, в частност. Това, което се получи, че ние отстояхме толкова време, има заслуга и вашата Агенция „Фокус”, вашето радио. Много сме благодарни, за това, че получаваме подкрепа и сътрудничество от вас.
От името на целия район и всички тараклийци - поздравявам вашия колектив с празника, великата Пасха, Възкресение Христово.
Аз лично издържах поста и чак днес вкусих месо. Приятно е, когато 50 дни не ядеш, и след това вкусиш, усещаш го съвсем по друг начин. Така и ние – издържахме толкова време, сега ще дадем на хората парите, и ще бъде по друг начин. Няма да отстъпим повече и една стъпка. Тази стъпка направихме, защото този скандал може да пречи на Молдова. Правим това за нашата република, да върви по път, който е избрала, но в рамките на закона, не нарушавайки никакви права - на българите, на украинците, на малцинствата.

Зорница ПОЛЕГАНОВА,   http://www.focus-news.net/?id=n1643331



Гласувай:
3



1. atil - Ще дам линк в моята група в Русия да ...
16.04.2012 20:33
Ще дам линк в моята група в Русия да четат...
цитирай
2. devnenetz - Още за злободневния български въпрос в Молдова
16.04.2012 21:05
Александър Гарановски: За това, че отстояхме толкова време, заслуга има и Агенция „Фокус“ и Радио „Фокус“

16 април 2012 | 15:37 | Агенция "Фокус"

Тараклия. Председателят на Район Тараклия в Молдова Александър Гарановски благодари на Агенция „Фокус“ и Радио „Фокус“ за отразяването на проблемите, свързани с Постановлението за оптимизацията на образователната система. „Ние много слушаме радио „Фокус” в Молдова, в Тараклия, в частност. Това, което се получи, че ние отстояхме толкова време, има заслуга и вашата Агенция „Фокус”, вашето радио. Много сме благодарни, за това, че получаваме подкрепа и сътрудничество от вас“, каза Александър Гарановски в интервю за Агенция „Фокус“.
„Получихме подкрепа от Илияна Йотова, която ни гостува, Асоциация на българите по света, Агенция за българи в чужбина и това беше отразено в медиите. Обърнахме се към президента, министър-председателя и председателя на парламента. Имам информация, че и президентът, и министър-председателят, са изпратили писма до колегите си тук. Имаме тяхната подкрепа. Молдова може да бъде съгласно международните норми и правила държава, която знае, че има национални малцинства, българи, които живеят в Молдова компактно. Много сме благодарни на Република България, на президента, на министър-председателя г-н Бойко Борисов, на г-жа Цачева, на вашата Агенция „Фокус” и радио „Фокус”, които следите непрекъснато ситуацията. Продължаваме да се борим за нашите права, за гимназиите, за езика“, каза Гарановски.

Зорница ПОЛЕГАНОВА, http://www.focus-news.net/?id=n1643394


цитирай
3. bven - Хората вече са настроени да отстояват своите интереси.
17.04.2012 19:01
най-сетне да видим българи да отстояват официално интересите си!
Да вземем пример от тях, а защо не и да ги подкрепим?!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1193916
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031