Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2012 17:28 - ТРЕВОГИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ В МОЛДОВА НЯМАТ КРАЙ
Автор: devnenetz Категория: Политика   
Прочетен: 2898 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 04.04.2012 17:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Българите в Тараклия се надяват на съдействие от българските евродепутати по проблемите на района

image



 
04 април 2012 | 16:54 | Агенция "Фокус"


        Тараклия.
Районният съвет на населения предимно с българи град Тараклия е направил обръщение към представителя на Европейския съюз Дирк Шубел във връзка с дискриминацията на българското малцинство в Молдова, но засега няма никакъв отговор. Това каза пред Агенция „Фокус” Сергей Филипов, кмет на населения предимно с българи град Тараклия в Молдова.
Ние му изпратихме нашето обръщение една седмица по-рано преди брифинга, който той даде – да обърне вниманието на молдовските власти на проблема с дискриминация на българското малцинство в Молдова. Чакахме той да се изкаже по този въпрос, но той засегна само една тема – ако Молдова иска да продължи преговорите за безвизовия режим с ЕС, трябва да се вземат мерки по дискриминацията на сексуалните малцинства. Това, разбира се, нас много ни разстрои, каза Сергей Филипов.
Ако няма да има реакция от Върховния комисар по националните малцинства на ОССЕ Кнут Волебек, ако няма да има отговор от г-н Дирк Шубел, ние се надяваме български депутати в Европейския парламент да ни съдействат, за да може да ни чуят на най-голямата трибуна на Европейския съюз, заяви той.
Надяваме се, че преди 18 април ще има някакъв отговор от властите, защото нашият премиер-министър Влад Филат ще посети официално България на 18 - 19 април. Надяваме се - дотогава да има някакво решение на този проблем, добави кметът на Тараклия.
Управата на населения предимно с българи район Тараклия в Молдова иска да излезе от пилотния проект за оптимизация на образователната система. Според него - се предвижда закриване на училища в малки населени места и спиране на финансирането на часовете по роден език. От 27 февруари 2012 г. централните власти са спрели финансирането на района, тъй като бюджетът му не е приведен в съответствие с проекта, от който районът иска да бъде изключен.
Ала ЖЕЛЕЗКОВА



  image   .     „Независима Молдова”: Тараклия се разочарова от представителя на ЕС в Молдова


Тараклия. Представителят на ЕС в Молдова заслужава само позор. Това заяви кметът на град Тараклия Сергей Филипов по време на събрание в Белц, пише „Независима Молдова”.
Представителят на района, в който компактно живее българско малцинство, посочи, че Дирк Шубел е бил един сред дипломатите, към които се е обърнал Районният съвет на град Тараклия във връзка с дискриминацията на местните жители от централните власти.
„Ние с нетърпение очаквахме пресконференцията на представителя на ЕС Дирк Шубел, тъй като се надявахме, че той ще каже поне една дума за това, че е недопустимо да се дискриминира населението на региона. В отговор, ние дочакахме изявление как не трябва да се дискриминират гейовете и лесбийките”, каза Филипов, като отбеляза, че позицията на представителя на ЕС е „позор”.
На 21 март в Тараклия се проведе извънредно заседание на Районния съвет, на което бе прието обръщение към властите в България, както и към ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в Молдова.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Време на проверка
05.04.2012 22:12
Май е време да проличи, България член ли е на ЕС или само територията на България влиза в ЕС? Ще защитят ли правата на българите там където те са малцинство, както защитават правата на малцинствата в България?
Колко време е нужно на бюрократите от Брюксел да си изработят становище по проблема на българите в Молдова и да го изразят публично?
Защото ако най-важната цел в дейността на Европейският съюз е "равноправието на сексуалните малцинства", то струваше ли си да ставаме члена на този съюз?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1200209
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930