Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2014 20:26 - Тайна армия от нацисти била готова за контраудар след Втората световна война
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 2021 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Секретна армия с хиляди бойци личен състав е била организирана в Западна Германия след края на Втората световна война, пише сп. "Шпигел", цитиран от novini.bg.

Ветерани нацисти, бивши членове на вермахта и частите СС, активно се подготвяли за ответен удар и съпротива при евентуална съветска атака в края на 40-те и началото на 50-те години.

Конспиративният проект излиза на бял свят едва преди седмици, след като историци случайно попадат на 321-страничен доклад за формацията в архива на германското разузнаване. До момента документите избягвали от вниманието на изследователите, тъй като били в папка под заглавие „Застраховки“.

Идеолог на начинанието е заслужилият генерал Алберт Шнец, който години по-късно ще стане началник-щаб на германската армия при канцлера Вили Бранд. Военният започнал заверата в Швабия, където живеел след края на войната. Той често бил домакин на срещи на ветерани от някогашната 25-а пехотна дивизия. На сбирките нацистите започнали да чертаят планове как да защитят Западна Германия, която по това време нямала право на свои армейски части, при съветска атака.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. raders - Да бе, и вероятно ще стрелят с прашки ...
17.05.2014 20:35
Да бе, и вероятно ще стрелят с прашки срещу танковете. Абе момче, като почнете да ги дъните такива, човек да се чуди да се смее ли или да плаче...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6181424
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833