Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07 20:45 - Един български учен, който е прозрял, че има нещо, което не е така" в българската история за т. н. "Плиска"...
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 236 Коментари: 0 Гласове:
0Драгия Драгиев, ФБ, 8 октомври 2023 г. ·
Споделено с: Публично

ЕДИН БЪЛГАРСКИ УЧЕН, КОЙТО Е ПРОЗРЯЛ, ЧЕ ИМА НЕЩО, КОЕТО „НЕ Е ТАКА“ В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ЗА т. н. „ПЛИСКА“, НО Е ОСТАНАЛ НЕРАЗБРАН!
Неразбран от колегите си!

(Това е мое лично убеждение)
...............................

ПЪРВАТА НИ СТОЛИЦА – НЯКЪДЕ ОКОЛО ВАРНА

Едно интервю с доц. д-р Павел Георгиев от 3 май 2013 год.

Моля, прочетете копираната част от интервюто, или цялото интервю тук:

https://www.24chasa.bg/Article/1957396

image

Фиг. 1:
Доц. д-р Павел Георгиев отдавна проникна в Сърцето на Аспарухова България!
„Само след минути от техните уста ще прозвучи нещо, което ще даде нов прочит на съвременната българска история, Според братята Шкорпил не Преслав, както се смятало дотогава, е първата българска столица, а Плиска“.

Б. м. Вярното е, че Плиска (Плюска = Варна = Девина = Девня) е била първата ни столица. Точно в Шумен, в офицерския клуб, и точно тогава е объркана и побъркана българската ни история. Ето, след една такава „много за-дълбочена“ „научна“ „дискусия“ Абоба е станала Първа столица на Аспарухова България и е била „кръстена“ с необосновано и погрешно приписаното ѝ име Плиска. И от този момент нататък нашата историческа наука е поела „другия“ път. Дойде време да я върнем на разклона на историята и да я поведем по пътя на истината. А този разклон и това българско долнодунавско начало си има само едно име – ДЕВИНА! Останалите ѝ безбройни имена и епитети са един венец, от нерешени нучни задачи на хората на науката, на които им приляга да ги изследват и прокламират. И то по-бързо, защото вековете летят и повече няма да ги чакат!

Доц. д-р П. Георгиев е един образцов учен, който търси истината, има и отстоява свое мнение. Той не робува на стари догми. През месец Април 2010 година от него научих, че може би Абоба (т.н. „Плиска“) не е била първата ни столица и че същата трябва да се търси и да се намери в района от Девня до Варна! Човешката доброта на П. Г., нашите контакти и многогодишната ни кореспонденция ме запалиха и ми помагаха да вървя по трънливия път, който има само едно име „Девня – истинската столица на княз Аспарух!“. На тази тема посветих дните и нощите си през тези 13 пенсионерски години. Пандемната карантина с нищо не промени живота ми, защото той отдавна преминава пред тези човешки чудеса – компютъра и интернет, които може би от хора ще ни направят роботи! Горд съм, че голямата част от нашите девненски деди са точно от района на Бояджик, от където е тръгнал родът на българина Джон Атанасов! Дано чрез неговото изобретение – КОМПЮТЪРА и моя любителски непрофесионален труд спомогна да възстановим историческата правда за България. Девненската! Решението за нея принадлежи на българския народ и на моите ДЕВНЕНЦИ, а не някъде на някой клуб…
...................................

НЕ ХАН АСПАРУХ Е СЪЗДАЛ ПЛИСКА

Доц. д-р Павел Георгиев – бивш директор на Шуменския филиал на НАИМ при БАН – гр. София

image

Фиг. 2:
Доц. д-р Павел Георгиев – ръководител на шуменския филиал на НАИМ при БАН – гр.София.

„Смятам, че Плиска е станала столица на България не при основаването й през 681 година, а поне(!) 100 години по-късно. При нашата седем годишна работа по изучаване на добре известните две дървени укрепления в Плиска изследвахме площ от 480 дка зад каменната крепостна стена. Картината е категорична: следи от живот в Плиска от края на VII век – по времето на хан Аспарух, до към края на VIII век, няма. Според моите наблюдения, цял един век след създаването на българската държава живот на това място в Плиска няма. И това е големия принос на тези последни проучвания, защото те опровергават едно традиционно, но дълбоко погрешно „научно” схващане, че Плиска е една същинска Аспарухова столица и столица на българите веднага след тяхното идване на юг от Дунав. Нещо повече – нашите споменати по-горе археологически констатации и изводи се потвърждават и от намиращите се малобройни хроники и писмени извори, които ясно показват, че през първия век на съществуването на българската държава е имало само един-единствен главен център. Но там не се говори за Плиска, не се говори за Дръстър, а се говори за т. н. „Варна”. А тази историческа „Варна” е някъде в околностите на днешна Варна. Пропагандирам тази моя теория вече 10 години. Разбира се, тя се оспорва от колегията и все още се счита за някаква хипотеза, но това е, което в исторически план, в археологически план, в нумизматично-сфрагистичен план и в топономичен включително, дава един и същи резултат – първият политически и културен център на Средновековна България се намира някъде в съседство със съвременна Варна. Къде точно е един много сложен въпрос, чийто отговор вероятно още дълго няма да намерим. Все пак площта заемана от Плиска през IX век е цели 23000 дка! Не мога да твърдя, че другаде няма следи от още по-ранна фаза на живот, след като говоря за направени сондажи на около 480 дка, което е почти една петдесета част от общата територия на старата ни столица. Но това, че Плиска е първата същинска столица на Българската държава в пълния смисъл на политически и държавен център, е безспорно. В това няма съмнение и фактите, които потвърждават този извод, се множат непрекъснато от работата на всички изследователски колективи. Трябва да намерим отговора на един много сериозен въпрос – къде са погребвани българските владетели, членовете на техните семейства и населението на столицата, докато Плиска е била такава? Дори немският ни колега от Берлин - Уве Фидлер, заключи в свой доклад, че Плиска е столица без гробове. Това е направо парадоксално, но е много точно, защото досега ние не знаем в района на Плиска нито един езически (български) гроб за периода от 680 до около 800-820 година.”

Б.м. Материалът на П. Георгиев (отдавна) е взет и много леко преработен и допълнен от мен (с негови твърдения) от http://www.kaminata.net/viewtopic.php?f=49&t=35993.

8. 10. 2023 год. ФБ, Автор на ДИЕБИ: инж. Др. Драгиев Гласувай:
0Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1231479
Постинги: 545
Коментари: 342
Гласове: 1275
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031