Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2023 21:16 - IYI или Дървото на живота. Част първа
Автор: dobrodan Категория: История   
Прочетен: 2401 Коментари: 17 Гласове:
3

Последна промяна: 31.03.2023 21:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Материалите взимам оттук:
https://sites.google.com/site/seimenisatdinneolitic/3-1-7-iyi---repreyentarea-cultului-pomului-vietii?tmpl=%2Fsystem%2Fapp%2Ftemplates%2Fprint%2F&showPrintDialog=1

     Някои от тези снимки са познати за известен брой читатели, някои ще бъдат изненада за повечето от нас. Поради големия им брой се налага да разделя публикацията на няколко постинга. Започваме с... Балканите.

            IYI - Стилизирано представяне на култа към Дървото на живота

                                                      Снимка 1
     image

 

         Митичният произход на дървото на живота се основава на сложната идея по отношение на великата богиня на растителността като символ на земното плодородие и, чрез усилване, на космическото плодородие. Представянето на Дървото на живота, състоящо се от оста на колоната, която е позиционирана в горната част символа V, а на противоположната страна триъгълник, предполагащ клоните на корена, се основава на праисторическата практика, според която някои свещени дървета са били живи и обожествявани, дървото все още има корени, залепени дълбоко в земята, като по този начин води до ствола, направен от пънове от клони, подредени в процепа или Y.
Вярвало се е, че живите стълбове управляват чрез все още активните си корени подземния свят на подземните духове и създания и затова тяхната специална форма на небесни колони също е търсена за практиките на архаичната и традиционната магия, както заявява Ромул Вулкънеску в творбата "Небесната колона".

                                           Снимка 2
     image

 

     Формата, която се е генерирала от живото дърво, е била най-архаична за дървото на живота, но също и за неговите производни и заместители (небесния стълб и колоната на небето). В първите си ипостаси формата на Дървото на живота също е била дървовидна, защото е поддържала дървото живо, както се е срещало в природата.

Обожествяваният ствол, или Y, изглежда е най-старият вид небесна колона сред румънците. Ние намираме, че Молитвеният стълб с дълбоки корени в средиземноморската култура сред египтяните и християните се пресича с днешната култура сред балканските народи. (източник: Колона на небето, Ромул Вулканеску)

     От европейския неолит символът V на Великата богиня е поставен в горната част на Небесната колона, доминирайки отгоре и защитавайки естествения ред, което води до стилизирано представяне на алтернативен стълб в Y. Той се появява на керамичен фрагмент от съд, открит във Винча и датиран през VIII-мото хилядолетие пр. н. е. Представен е женски силует в обожаващо положение - с вдигнати ръце - и предаващ своята молитва към Y.
                                              Снимка 3
     image

         (източник: Праистория, България, Неолит)

                                                  Снимка 4
     image

     До момента над 43 камъка със знаци са идентифицирани на връх Тийск и други мегалитни или по-малки камъни, от района и от Източните Карпати със знаци или следи от човешка обработка. Цялата информация е вградена в бази данни, свързани с духовния живот, писането и светилищата. Знаците в двойни линии на предната част на парчето бяха маркирани с червена повърхност и бяла граница, за да предположим използваната технология. Това също е аргумент за Г. Бако да ги припише на епохата на неолита, като посочва аналогии за неолитните символи и руните от балкано-дунавските знаци.

        Mount Teasc (Ditrau la G. Bako 1962), групи от знаци и аналогии:
                                                   Снимка 5
     image

 

Камък 14. Сред знаците различаваме няколко реда и "Y". Снимка 6
     image

 

 

Камък 25. Във високата му част е гравиран с широка линия плитко издълбан знак във формата на "Y", а след това с линия с по-тънки форми "ипсилон".
                                    Снимка 7
     image

 

     Камъни 26 и 26а. След освобождаването им забелязах, че и двата камъка (26, 26а) имат белези само от видимата страна. Големият камък не беше обърнат, а само малкият, който нямаше знаци. Виждаше се, че малкият камък е донесен и поставен до големия. Сред знаците разпознаваме "X" (на камък 26a), "Y" и къса линия на камък 26.
                                                Снимка 8
     image

     Камък 28. Кръстен е и "идолът", защото, гледан отпред, той наподобява конусовидните идоли от ранния неолит. На противоположната страна на лицето има серия от разрези и гравюри, които при неолитните парчета имитират косата.
     На короната, гърба и основата се появяват някои гравирани знаци, подобни на буквите "Y", "V", които имат съвсем различни значения. Покрити са с лишеи, може да има и други по-фини признаци, които не могат да се видят. Връзката с неолитните идоли не е случайна, видът на изобразяване на косата на гърба чрез прави или вълнообразни линии е характерен за пластиките от ранния неолит.

                                Снимка 9. Източник на тези три фотографии е Mount Teasc. За светилищата в природата, Gheorghe Lazarovici, Cornelia-Magda Lazarovici, Sorin Colesniuc, Sote Angeleski
     image

     На хълма над селото в Точката на Писмения камък има мегалитен блок, на който има поредица от пещерни знаци. Въпреки че е район, пълен с монаси, църкви и килии, ние не вярваме, че всички знаци са християнски, поради което обръщаме внимание и на тях.
     Каменният блок е разположен на хребетен път, път, който води към скалните църкви. Камъкът може да бъде "карта" с маркиране на пътища или поставяне на килии или църкви. Но в района има и по-стари пещерни знаци. Отбелязваме наличието на около 60 знака, които се различават от изображението, те са по-многобройни. От тях пет са църковни планове. В други пет простият кръст или в комбинации се среща 13 пъти, а кръстът на Свети Андрей четири пъти, Y - четири пъти, V - четири пъти, Т - шест пъти, човек - два пъти, звезда - три пъти и други.
                                                Снимка 10.
     image

     (Източник: МЕГАЛИТИ В ИЗТОЧНИТЕ КАРПАТИ. ПЪТЕКИ ДО СВЕТИЛИЩАТА НА ПРИРОДАТА И СЛЕДИТЕ ОТ НАСЕЛЕНИ МЕСТА. ИЗУЧАВАНЕ НА ЕТНОАРХЕОЛОГИЯТА И ЕТНОРЕЛИГИЯТА)

Планината Гоя, Румъния, "Писменият камък" (източник: Виртуален музей на България)
                                                 Снимка 11
     
image

     
     Тези знаци, намерени върху много идоли, могат да призоват магическите сили по време на религиозна церемония и да ги прехвърлят на шамана. Един такъв пример е така наречената "Мадона на Раст", глинена фигурка, открита от проф. д-р Георге Лазаровичи в Дунавската равнина

 image
 и датираща от VII-мо хил. пр. н. ее. - според известния италиански специалист Марко Мерлини, представляваща един от най-старите образи на майчинството в света.

(Източник: СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА НА ПИСМЕНОСТТА) Снимка 12

                                                   
   
Професор Думитру Берчу в труда си "Праисторическата археология на Олтения" представя централизирано специфичната символика на керамиката, принадлежаща към културата от бронзовата епоха Gвrla Mare стълб suplicatorium в Y - заместител на Дървото на живота - живо и с корени, забити в земята.
     От комбинацията от спирали, счупени линии или във формата на буквата V или M се раждат ромбове, правоъгълници, оригинални декоративни единици.                                                    Снимка 13
     image


     Същият супликаторен (обожествяван, свещен) стълб в Y е изобразен върху керамика от бронзовата епоха, открита в Нова Загора, България, върху етруска погребална керамика, открита в Алба, Италия, присъстваща и в петроглифите, изпълнени в скалата на тракийските светилища като това от Райoв камък, в центъра на България, открити по билата на планините, които бдят над Долината на тракийските царе, но и на "Писмения камък" на връх Гоя, Румъния. (Сега е моментът да запитам: етруските траки ли са или не, защото не са ИНДОевропейци?)

     Музей в Нова Загора, България, керамика от ранен бронз. Добавям, че съдът изглежда характерен за културата на камбановидните купи, продължение на CordedWare (културата на въжената керамика)
                                          Снимка 14
     image

                                                Снимка 15
     image

(източник на двете фотографии: IYI – Хилядолетната история на най-българския знак по нашите земи – от Неолита до ден-днешен)

     "Къщата" – както imago mundi, така и реплика на човешкото тяло – играе изключителна роля в ритуалите и митологиите. В някои култури (протоисторически Китай, Етрурия и др.) погребалните урни имат формата на къща, с отвор на върха, където душата на мъртвите може да влиза и излиза. Урната-къща някак си се превръща в новото "тяло" на старото.
                (източник: Мирча Елиаде, Sarcrul şi profanul)

     Алба, Италия, капак на етруска погребална урна, открита в некропол в древния град, датирана през първата половина на девети век пр. н. е.

                                Снимка 16 (източник: Виртуален музей на България)
     image

 

                                   Снимка 17 (източник: Musei Vaticani)
     image


                              Снимка 18
(източник: Мамицата им на етруските!)
     image

 

                                       Снимка 19, същия източник :):):)
     image

     Палатински хълм, Рим, етруска бронзова урна във формата на колиба, датирана между X-VIII век пр. н. е. (източник: Въведение в Древен Рим)

                                                         Снимка 20
     image

 

 





Гласувай:
3



1. getmans1 - Знаци, митове, легенди, старии и ...
01.04.2023 00:25
Знаци, митове, легенди, старии и нови религии все неща сложни за тълкуване. Мноого сложно се обясняват неща и знания дошли неизвестно откъде.... Началото!

Много сложно хоби, даже и титуловани понякога дрънкат небивалици.
цитирай
2. kirk - VIII- то хилядолетие пр.н. ера несъмнено
01.04.2023 02:38
И категорично е свързано с великите прабългари!!!!!
Проблемът ви е, че искате да убедите света или поне някой по-тъп, че българинът се ражда със златен Ролекс. И не можете да намерите такъв! И ставате за смях!!! За първи път за този "велик" символ писа някакъв Иксперт в сайта на съюза на помаците през 90-те. Не знам дали съществува все още, но брат ми ги направи да си говорят сами и специално авторът на първата публикация сигурно все още дава на заето!!! Е, хайде, патентовайте го поне и да се знае, че сте силно привързани към Дюселдорфската Венера и нейната.... вулва!
цитирай
3. marana69 - ...ок, я дай, сега и твоята Версия, от къде, ''иде'' този Знак..
01.04.2023 09:18
kirk
написа:
И категорично е свързано с великите прабългари!!!!!
Проблемът ви е, че искате да убедите света или поне някой по-тъп, че българинът се ражда със златен Ролекс. И не можете да намерите такъв! И ставате за смях!!! За първи път за този "велик" символ писа някакъв Иксперт в сайта на съюза на помаците през 90-те. Не знам дали съществува все още, но брат ми ги направи да си говорят сами и специално авторът на първата публикация сигурно все още дава на заето!!! Е, хайде, патентовайте го поне и да се знае, че сте силно привързани към Дюселдорфската Венера и нейната.... вулва!

цитирай
4. marana69 - вашите, безкрайрни, ''спорове'' за политиката, са още по ГОЛЯВМА идиотия!!!
01.04.2023 09:20
getma
написа:
Знаци, митове, легенди, старии и нови религии все неща сложни за тълкуване. Мноого сложно се обясняват неща и знания дошли неизвестно откъде....
Началото!

Много сложно хоби, даже и титуловани понякога дрънкат небивалици.

цитирай
5. getmans1 - . . . ДИВОТИЯ, е постоянно да се дъ...
01.04.2023 09:51
... ДИВОТИЯ, е постоянно да се дърляш с хората ... не ме карай сега да ти обеснявам и що е, плиткоумие /няма да ме затрудни, че примера ми е под ръка/

Материята с която се занимава домакина е достойна за уважение и достатъчо сложна за да се обясни като се върви "обратно по пътечката" или със блоговото ви словоблудсто на неколцината самообяви се ... разбирачи по всичо.


marana69 написа:
getma
написа:
Знаци, митове, легенди, старии и нови религии все неща сложни за тълкуване. Мноого сложно се обясняват неща и знания дошли неизвестно откъде....
Началото!

Много сложно хоби, даже и титуловани понякога дрънкат небивалици.


цитирай
6. notfun - ...Гетьо,дрънакш...едни и съши..локуми,
01.04.2023 09:58
като, типичен..Ултарс! и нищо, повече..

аз съм Философ,а не като теб!!
даже, не можеш, и да
''видиш''..Разликата...
казах ,защо, НЕ одобрявам, твоята лъжа и политикански..
безкрайни уйдурми и препишонки!

сЕди си на гАзо, при Тролиадата.....
не се ''подмазвай' сега, и на добродан..
мишок....
аре, баста..
цитирай
7. dobrodan - Моля ви, поспрете се.
01.04.2023 10:15
Предстоят още по-интересни неща, хайде да не разваляме поредицата?
цитирай
8. dobrodan - Кърк, абе на теб навсякъде вулви ти се привиждат :):):).
01.04.2023 10:18
Няма лошо :).
Не може да се патентова нещо, което принадлежи на културите на половин планета.
Достатъчно е да видим, че този знак го има при древните българи и потомците им.
Даже, ако малко се замислиш, ще видиш и откъде е започнало всичко. Малко ако помислиш :). И кога, да.
цитирай
9. mt46 - Добродане,
01.04.2023 11:21
тези знаци са общи, общочовешки...
Мислиш ли, че древните нецивилизовани племена са имали понятие за "дърво на живота" и че точно него са имали наум?...
Освен това как ще обясниш различните тълкувания на знака "ИВИ"?... :)
цитирай
10. kirk - Принизяване, приземяване или нещо подобно
01.04.2023 11:38
Повтаряше другарят Тодор живков на един исторически пленум. Хипотезите като вид обяснение трябва да се подчиняват на определени правила и принципи на логиката. Полезно е в случая да се прилага Принципът на Окам и да се реже и изхвърля всичко излишно, тоест хипотезата да е максимално достоверна. Никой не се ражда със злстен Ролекс на ръката, а разни ентусиасти уж българисти настояват светът да го признае!!! Пак ти казвам не е мое обяснението на този символ или група знаци, съвпадащи с гръцката азбука. Нека първо някой да докаже, че този символ наистина обозначава България. Това, което се наблюдава с просто око или на пръв поглед е по-точно пубис, а не вулва, но може и да съм сексманяк, сексист..., няма лошо! За "древни българи" е така леко неудобно да говориш пред нас, гърците, евреите или асирийците . Най-ранните сведения са в наши извори от IV век. 8 000 години вече дори не е смешно!!!
цитирай
11. dobrodan - Мисля, че ясно си личи откога и откъде е започнало
01.04.2023 11:45
използването на този символ - Гьобекли тепе, 9500 г. пр. н. е.
Освен ако не излезе нещо по-старо.
Знам за различните тълкувания на знака и смело заявявам, че моето с нищо не отстъпва на останалите.
Дори, бих казал, символите в него са станали и букви - при гърците, а после при латините.
Повтарям - Ипсилон (Y) е налична в двете азбуки, а М или мю се изписва също с троична графема, в латинския това е ясно изразено.
Случайно или не, в тюркски език Епси означава "всичко".
Така че този символ спокойно може да означава почитането ОТ ВСИЧКИ НА БАЙ ТЕРЕК - свещеното дърво, или да изразява ОБЩНОСТ, ОБЩЕСТВО.
В тюркските езици думата е Йъме (нямаме точните звуци, нито букви). Същото значение.
Оттам е ИМЕ (за славянските езици), ИМАМ(е) като глагол, култура Ямная (яма е ОБЩО ПОГРЕБЕНИЕ, придобила е значениято на дупка, а като отидеш на шивач, той казва "ще сложим тук една Ямичка и готово".
Този знак изразява и СВЕЩЕНОДЕЙСТВИЕ - справка тук

https://www.richardcassaro.com/research/god-self-icon/

Надявам се малко да съм ти помогнал.
цитирай
12. kirk - Ама, не вярно бе мен
01.04.2023 12:07
Подобни символи не са били пряко използвани в азбуки. Азбуката тръгва от Угарит, минава през Финикия и отива при елините, а друго разклонение - при етруските, след което при римлянитв, които компилират гръцки и етруски буквени знаци. Символите са стилизирани рисунки, опростени изображения и нямат такава пряка зависимост с буквите. Виж там при експерти като Йоханес Фридрих, Дойел, Гелб... Не надграждай хипотези върху хипотези, защото е абсурдно!
цитирай
13. dobrodan - Това, Угарит,
01.04.2023 12:44
да няма нещо общо с Угрите?
Нямали били :).
Изчакай следващите снимки.
цитирай
14. kirk - Аха, точно с угрите
01.04.2023 13:04
Те са наши "други братя", както казваше старшината в казармара за виетнамците. Угарит са имали клинописна азбука, а за да стигнат до съврем. графични очертания на буквите хората са изминали доста път. И не ми пука варварите какви символи са си измисляли и какво значение са влагали. Келти, викинги, тюрки... вандали. Видят нещо и хоп наготово - копи-пейст, а аз да седна сега да анализирам тая монограма-абревиатура откъде са я свили. Не бе те са гледали Свещеното дърво на цивота и са съзерцавали пъпа на Великата Айше, хи-хи! Праформата, архитипът на М е гръцката ръкописна мю, а не I + Y + I. И всъщност много по-логично е не Y, a V да бъде в средата, ама ти и дриги такива Иксперти удобно го загърбвате!
цитирай
15. dobrodan - На знака на племето Кайъ в средата стои точно V.
01.04.2023 19:11
Сърдечно благодаря за приноса :).
"Изследователката Н. Пигульовская в книгата си "Сирийски източници за историята на народите в СССР. Москва, 1941, стр.107" привежда такива редове за нашествието на хуните: "Народите на хуните в древността живеели около Меотийското езеро откъм източната му страна и северно от река Танаис; както и другите варварски народи, те стояли оттатък планината Имаон, намираща се в Азия (видимо това е Уралският хребет, ногаите са го наричали и АРКА-йийма - Хребетът на събралите се планини; И. К.). Всички те се наричат скити и хуни, отделно по племена те (се зоват) котригури, утигури, ультзури, а други - бургунди". Котригурите и утигурите в последващата история са известни като съставящи племена на тюркските българи.
(Смятам за уместно да припомня, че знака IYI прочетох като "йим" преди повече от две години; бел. моя. Видима е връзката и с названието на културата Ямная. Припомням, че значението на думата "йомъ е общност, община. Ямните погребения..)."

Иса Капаев, "Безсмъртната степ", част втора.
цитирай
16. kirk - Добре, добре - наду ми главата
01.04.2023 19:52
С твоите псевдоетимологии. Страх ме е, че ще ти хрумне да свържеш Угарит с уйгурите в Китай и тогава разведката на Кси ще ни докопа и ще има болка!
цитирай
17. dobrodan - Е, уйгурите са малко далеч от цялата тая работа.
01.04.2023 22:34
Както виждаш, никой не те гони :).
Ненапразно те питах за угрите.
Кърк, без угрите и фините няма бяла раса. Помисли сам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dobrodan
Категория: История
Прочетен: 1043640
Постинги: 381
Коментари: 4984
Гласове: 4143
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031