Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2023 10:32 - АСПАРУХ – БЕЛИЯТ ЦАР С БЕЛИТЕ ДРЕХИ (БЕЛОДРЕШКО?)
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 1886 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 18.03.2023 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
– Продължение –

Нека се опитаме с помощта на преводача на Гугъл да открием някои тайни, които може би се крият в името на цар Аспарух.

image

Фиг. 1:

АСПАРУХ= ΑΣΠ΄Α ΡΟΥΧ = БЕЛИ ДРЕХИ = БЕЛОДРЕШЕН (?)
Ασπά ρουχ = Бели дрехи
…………………

Според мен думата / името „Оглон“ има други значения, като:

Всичко, Ваше Величество, Син / Момче и н. др., но видното от по-горната илюстрация „Ъглово“ местоположение на града (на „ъгъла“ на острова) евентуално може да ни служи като обяснение за мястото на прочутия български „Онгъл“ / „Ъгъл“.

Наистина цитаделата Истрон се намира на североизточния „ъгъл“ на острова и този факт би могъл да ни случи като спасителна сламка за по-нататъшно поддържане на „научната“ теза за българския исторически Онгъл / Ъгъл, без който ние българите не можем да дишаме.

ьььььььььььььььььььь

όγλον (fils du Turcoman) = оглон (син на туркомана)
https://www.lsparnas.gr/…/e282b887e2fa630ee4fb0a0c839d33af…

„KARAMANLIDIKA BIBLIOGRAPHIE ANALYTIQUE D"OUVRAGES EN LANGUE TURQUE IMPRIMЙS EN CARACTИRES GRECS m 18661900 Ouvrage couronnй par l"Acadйmie d"Athиnes, ATHИNE S 197 4.

Τονρκμέν όγλον (fils du Turcoman). Pages 193 ¬ 194: Souscripteurs de Konya: Le frиre du poиte.“

След близо 13 години труд над този превод аз стигнах до категоричния си извод, че Никифор Патриарх най-чистосърдечно ни съобщава, че нашите предци (българи) още от предтюркски времена са говорели или поне ползвали тюркски език. Όγλον означава син (момче) и това си е. Никакви измислици като Онгъл, Кьоше, Кьорсокак и т. н.

ььььььььььььььььььь

Ето редица прости примери: oglon = син = γιο / γιος !!!

1. Узбекски език:
Asparuxning o‘g‘li bor.
Asparuxning oglon bor.
Tervel - Asparuxning o"g"li.
Tervel - Asparuxning oglon.

Гръцки език:
Ο Ασπάρουχ έχει έναν γιο.
Ο Ασπάρουχ έχει έναν γιο.
Ο Τερβέλ είναι γιος του Ασπαρούχ.
Ο Τερβέλ είναι γιος του Ασπαρούχ.

Български език:
Аспарух има син.
Аспарух има син.
Тервел е син на Аспарух.
Тервел е син на Аспарух.

2. Туркменски език:
Asparuhyň bir ogly bar.
Asparuhyň bir oglon bar.
Гръцки език:
Ο Ασπάρουχ έχει έναν γιο.
Ο Ασπάρουχ έχει έναν γιο.

Руски език:
У Аспаруха есть сын.
У Аспаруха есть сын.

3.Турски език:
Asparuh"un bir oğlu var.
Asparuh"un bir oğlon var.

Гръцки език:
Ο Ασπάρουχ έχει έναν γιο.
Ο Ασπάρουχ έχει έναν γιο.

Български език:
Аспарух има син.
Аспарух има син.

Ὄγλον

https://translate.systran.net/translationTools/text?source=en&target=el&input= :

image

Фиг. 2:

Бележка: Преводачът https://translate.systran.net/translation извършваше тези преводи безотказно от години, но в последно време нещо не ги потвърждава. Независимо от това аз смятам, че трябва да ги приемем за верни, защото примерно преводачът https://www.systran.net/en/translate/ и днес извършва следните преводи на:

Ὄγλον = итал. ез. Sua Maestа = Негово Величество; исп. ез. Su Majestad = Ваше Величество; фр. ез. Sa Majestй = Негово Величество и н. др. ез.

https://www.bing.com/translator :

image

Фиг. 3 : Ὄγλον

image

Фиг. 4: С помощта на преводача на Гугъл намираме, че:

1. Ὄγλον = Ενδοξος

2. Ενδοξος = Славно, Преславен, Славный = Ὄγλον = Ενδοξος !!!!!!!!!!!!!!!!
Ето! Ето откъде е дошъл суперлативът ПРЕСЛАВЕН!

3. Ενδοξος = Υπέροχο = Великолепный

Тези (а и по-горните) примери може да бъдат продължени. Колкото повече се занимава с тях, човек започва да ги подрежда така:

Ὄγλον = Всичко, Славно, Преславен, Славен, Преславен, Веколепный, Славный, Всеславный, Великолепный… Светлейший…

Нека си зададем въпросите: Тези прилагателни не са ли от „арсенала“ на ТЮРКИТЕ? Не са ли потвърждение на тюркската теория за произхода и връзката на нас, българите? Имената на нашите две „Преславни“ столици не произтичат ли от това, че са били седалище на българския ОГЛОН? На СЛАВНИЯ И ПРЕСЛАВНИЯ?... НА ВСЕСЛАВНИЯ? НА СВЕТЛЕЙШИЯ!?...

1. Дали името „Малък Преслав“ не е означавало: Малката (Временната) столица-град на Преславния (на Оглона)? Дали при този „Малый Переяславец на Дунае“ и „Малката крепост на разглеждания град Истрон“ не става дума за един и същ град!?

2. Дали името „Велика Преслава“ не е означавало: Голямата столица (Големият град Девня) на Великопреславния (на Аспарух – на Оглона, на Сина на Кубрат)?

Трудно е да приемем, че думата „Оглон“ е непреводима, или пък, че трябва човек да си „изкълчи“ езика и мисълта, за да я трансформира в „Онгъл“ / „Ъгъл“, „Кьоше“ и „Кьор сокак“… И че трябва да пропилеем цели 145 години преди да намерим цитаделата Истрон, за която ни пише Никифор Патриарх… ЦИТАДЕЛАТА (А НЕ ДУНАВ!!!), за която е знаел целият свят?

image

Фиг. 5:

Мисля, че имаме основание да си зададем и въпроса: На кого е хрумнало да насочва превода на Оглон към Онгъл, към Ъгъл и т.н.? Така ли не се намери поне един, който има познания по тюркските езици? Защо този гаф е търпян цяла вечност от нашата наука? Да! Според мен името Оглон е използвано от автора (Никифор) за ЧОВЕКА АСПАРУХ (!), а не като наименование на място (местност). Ако не съм прав, моля за извинение.

17. 03. 2023 год.



Гласувай:
1



1. dobrodan - Девненецо, първо здравей, второ
18.03.2023 10:40
ето това - Трудно е да приемем, че думата „Оглон“ е непреводима, или пък, че трябва човек да си „изкълчи“ езика и мисълта, за да я трансформира в „Онгъл“ / „Ъгъл“, „Кьоше“ и „Кьор сокак“… И че трябва да пропилеем цели 145 години преди да намерим цитаделата Истрон, за която ни пише Никифор Патриарх… ЦИТАДЕЛАТА (А НЕ ДУНАВ!!!), за която е знаел целият свят?

Фиг. 5:

Мисля, че имаме основание да си зададем и въпроса: На кого е хрумнало да насочва превода на Оглон към Онгъл, към Ъгъл и т.н.? Така ли не се намери поне един, който има познания по тюркските езици? Защо този гаф е търпян цяла вечност от нашата наука? Да! Според мен името Оглон е използвано от автора (Никифор) за ЧОВЕКА АСПАРУХ (!), а не като наименование на място (местност). Ако не съм прав, моля за извинение.

17. 03. 2023 год.

е вече уточнено.
Чакай да си намеря постинга, а, ето го.


(Тук е моментът да покажа нещо. Названието на мястото Онгъл или Онглос или Ъгъл - събужда се чувството ми за хумор - получи обяснението си току-що, както сигурно уважаемият читател вече е забелязал. Онг Кол - дясно крило на ордата, дами и господа. Нека да е Аспаруховата Орда, ако не възразявате. Дори само този единствен лингвистичен факт праща целия куп нови теории относно езика на прабългарите там, където им е мястото - в кошчето, бел. моя. Думата „кол“ (call) в например английския език има значението „обади се, повикай“).

И така, Иса Капаев

БЕЗСМЪРТНАТА СТЕП

Историческо есе

Този автор даде етимология на доста непонятни имена, Перущица също е сред тях.

https://dobrodan.blog.bg/history/2022/08/10/quot-za-tezi-koito-razbirat-quot.1830238

Пояснявам - погледнато от север към юг, ордата на Аспарух е точно дясно крило.

Зарежи белите дрехи, те имат друго значение :).
Поздрави!
цитирай
2. tres1 - Едно малко уточнение
18.03.2023 11:53
Когато става дума за гърци и тюрки в каквито и да било материали тук нека не забравяме, че нито едните, нито другите са създатели или носители на културноцивилизационен модел и традиции. Цялото им съществувание и същност са борба за надмощие и отричане на семейните ценности, чиито потомци в една или друга степен са те. Нито едните, нито другите са измислили азбука и писменост, а са изфабрикували такива на базата на съществуващи такива при белите арии и техните предци, а те освен това и календар са имали - все още най-точен и до наши дни. Колкото до езика добре ще е тук да погледнете https://tres1.blog/history/2013/02/15/bylgarskiiat-ezik-i-proizhodyt-na-bylgarite.1053462
цитирай
3. devnenetz - Малкото Ви уточнение се оказва Голямо, съдържателно и поучително.
18.03.2023 15:49
Прочетох публикациите Ви с голям интерес. Признавам, че много ми харесаха, но оценявам, че подготовката ми е много ниска, за да ги разбера. Благодаря за вниманието към моя материал. Желая Ви успехи в работата, която явно разбирате и Ви е при сърце.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1193934
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031