Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2023 09:28 - Св. НИКИФОР I, ПАТРИАРХ КОНСТАНТИНОПОЛСКИ: ДНЕПЪР, ДНЕСТЪР, ИСТРОН и т. н. „ВАРНА“ (ДЕВНЯ)
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 515 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 15.03.2023 09:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Св. НИКИФОР I, ПАТРИАРХ КОНСТАНТИНОПОЛСКИ: ДНЕПЪР, ДНЕСТЪР, ИСТРОН и т. н. „ВАРНА“ (ДЕВНЯ) – ЖАЛОНИ ПО ПЪТЯ НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ОГЛОН АСПАРУХ

„Когато всички са убедени, че нещо е невъзможно, идва невежа, който не знае това и… прави откритие.” А. Айнщайн

ДРАГИ ЧИТАТЕЛЮ, ТОВА Е НАЧАЛОТО НА ПОТРЕСАВАЩ БЪЛГАРСКИ ПОХОД! ЗАГУБЕНИТЕ ДИРИ НА ОГЛОН АСПАРУХ – НАЙ-ВЕЛИКИЯ И НАЙ-МЪДЪР БЪЛГАРИН, ИЗЛИЗАТ НА БЯЛ СВЯТ! … ТУК ВИЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ ДОКОСНЕТЕ ДО ТЯХ! ...
… Да тръгваме …

image

За Първи път: Българският „Онгъл“ е художествена измислица. Двете стари български столици са: 1. Малък Преславец на Дунав (ок. 665 – 680 год.) и 2. Велика Преслава (т.н. Варна, т.н. Плюскаград: 681 – до 893 год., дн. гр. Девня).

Широко известни са българският научен превод и българското научно тълкувание на написаното от Патриарх Никифор по отношение на преминаването на Аспарух и на неговата авангардна колона българи към „Истрон“ и към „т.н. Варна близо до Одеса“. Само не са ясни обектите, които се „крият“ под имената Истрон и Варна. Тук (още в самото начало) няма особен смисъл и необходимост от преповтаряне и цитиране на написаното и превода му. Всеки може да открие последните в ГИБИ 3, стр. 295 и 296 и да си ги припомни. Аз ще ги предложа по-надолу в настоящата статия.

Задачата, която си поставяме сега, е да извършим една проверка, да проведем един закъснял с повече от век опит за нов превод и ново осмисляне на оставеното ни от Патриарха. Опит за извличане на максимума от вложената от този високо ерудиран и компетентен автор (и раб божий) историческа Истина. Свещената Истина, която види се и до днес лежи стъпкана, пренебрегната, нещастна, непотребна, неоткрита, а и нетърсена там… там дълбоко под темела на българската ни писана и преподавана история. Казано направо и без каквото и да било увъртане, тук ще търсим и неминуемо ще намерим нови обяснения и истини за „преселването“ на нашите предци и на държавата ни на два етапа – 1. към Истрон (Ἴστρον) и 2. – от него към Варна град (дн. Девня).

На пръв поглед това са абсурдни намерения, но историческият опит показва, че понякога утвърдените научни обяснения и теории се оказват грешни, а поне част от нестандартните опити и идеи, макар и много трудно, си пробиват път и в науката, и в живота. Започваме решаването на една направо абсурдна задача. Абсурдно е един некомпетентен като мен човек да се изправи срещу българската, руската и европейската науки. Не по-малко абсурдно е ние като народ, като държава и най-вече като наука, да не можем от 1878 година досега да разберем и да открием, че Аспаруховата столица е била в Девня и то за много повече от 100 години!

эээээээээээээээээээээээээээээ

Тук ще приложим един по-друг (нестандартен) подход и ред. В следващите две части въз основа на изложението на Патриарх Никифор ще разнищим темите:

А. Преселване и временно пребиваване на Аспарух в Истрон (Истрия) и битката му с ромейската войска и флота. Етимология на думите / имената Аспарух (Ἀσπαροὺχ), Истрон (Ἴστρον), Оглон (Ὄγλον) и някои други такива.

Б. Преследване на отстъпващите на юг ромеи и настаняване на Аспарух в т.н. Варнан в Девненската низина). Етимология на думите / имената Варнан (Βαρνᾶν), Перстхлабам (Persthlabam) и н. др.

Тази и следващите публикации ще бъдат препубликувани тук от моята страница във ФБ:

https://www.facebook.com/Devnenetz.

Същите могат да бъдат четени и там.



Гласувай:
0



1. kirk - Варна, варна, варна
17.03.2023 15:59
Пристанище на Девня, която е столицата на дако-мизийската бълг. империя при Добротица.
цитирай
2. devnenetz - Колега, възможно е да сте прав.
17.03.2023 18:34
Аспарух и неговият ръководен състав непременно са избрали Марцианопол – бившия главен град на Долна Мизия за нов център и столица на държавата си. Те не са дошли да пасат на воля конете си в Абобското поле, а да градят държава. Не е възможно Девненската низина да е играела 5-6 века първенствуваща роля в цяла Долна Мизия и изведнъж нашите предци да са я подминали. Марцианопол е бил наричан Вторият Рим! Огромна материална база. Стратегически кръстопът... В едно трябва да сме сигурни – може българската историческа наука да е "прескочила" Девня за по-лесно, но Аспарух и хората му са се настанили именно в Девня, от която римски императори са управлявали поне десетина години римската империя. Бих Ви препоръчал, ако имате желание, да попрегледате моята страница във ФБ. В нея може и сигурно има много грешки и глупости, но има неща, които един ден ще променят българската история по отношение на т. н. "Аспарухова столица Плиска". Това ще стане ясно един ден, но не се знае кога ще дойде този ден на просветлението българско. Благодаря за коментара. Devnenetz (във ФБ).
цитирай
3. kirk - Нито държава, нито столица
17.03.2023 20:07
Нито от нещо друго, като напр. съюз с роби, са имали нужда въпросните номади. Все пак ти пожелавам да реализираш тази мечта. Обаче запомни, че чак до XII в. те не са имали нито една каменна постройка и не завладявали нито един град и нито една крепост. Даже има статистика след 9 септ. 1944 г., която доказва, че сте 90 % селяни, а в градовете живеели над 50 доб75 % небългари.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1200381
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930