Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2022 04:22 - ИСТОРИЧЕСКИЯТ ПЪТ НА АСПАРУХ ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ОСТРОВНИЯ КРЕПОСТЕН ГРАД ИСТРОН
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 1377 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 28.06.2022 16:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Древният крепостен град Ἴστρον („На Истер“) – навремето „Римската перла“ в Северна Добруджа – Първото местоживелище на Аспаруховите българи в Поддунавието (през ок. 665 – 680 год.).

Широко известни са българският научен превод и българското научно тълкувание на написаното от Патриарх Никифор по отношение на преминаването на Аспарух и на неговата авангардна колона българи към „Истрон“ и към „т.н. Варна близо до Одеса“. Тук (в самото начало) няма особен смисъл и необходимост от преповтаряне и цитиране на написаното и превода му. Всеки може да ги открие в ГИБИ 3, стр. 295 и 296 и да си ги припомни. Аз ще ги предложа по-надолу в настоящата статия. Задачата, която си поставяме сега, е да извършим една проверка, да проведем един закъснял с повече от век опит за нов превод и ново осмисляне на оставеното ни от Патриарха. Опит за извличане на максимума от вложената от този високо ерудиран и компетентен автор (и раб божий) историческа Истина. Свещената Истина, която види се и до днес лежи стъпкана, пренебрегната, нещастна, непотребна, неоткрита, а и нетърсена там… там дълбоко под темела на българската ни писана и преподавана история.

Казано направо и без каквото и да било увъртане, тук ще търсим и неминуемо ще намерим нови обяснения и истини за „преселването“ на нашите предци и на държавата ни на два етапа – 1. към Истрон (Ἴστρον) и 2. – от него към Плюска град (Девня). На пръв поглед това са абсурдни намерения, но историческият опит показва, че понякога утвърдените научни обяснения и теории се оказват грешни, а поне част от нестандартните опити и идеи, макар и много трудно, си пробиват път и в науката, и в живота. Започваме решаването на една направо абсурдна задача. Абсурдно е един некомпетентен като мен човек да се изправи срещу българската, руската и европейската наука. Не по-малко абсурдно е ние като народ, като държава и най-вече като наука, да не можем от 1878 година досега да разберем и да открием, че Аспаруховата столица е била в Девня и то за много повече от 100 години! 

Безкрайно интересна е историята на град Истрия. Твърде скъпи, обширни, подробни и дълбоко научни са изследванията, които е извършила румънската държава по този фантастичен и възлов в нашата история град с цитадела.

Безкрайно интересен е и фактът, че румънските учени (а и нашите, и особено нашите!) като че ли „не щат“ (или не се сещат!) да проучват и дори да споменават за някаква връзка на българското ни племе с това място. Но нищо. Патриарх Никифор е свършил тази работа, като е свързал завинаги този крепостен, възлов, голям и Светилищен град с нашия Аспарух и с нашата до днес направо удушена и натикана от науката ни в „кьошето“, в „оглона“, в „ъгъла“ история… И всичко това се върти в един наистина порочен кръг, в чийто център се мъдри неправилният (напълно сгрешеният и опорочен) превод на написаното от Патриарх Никифор. А и не само от него…

 MUZEUL COMPLEXULUI ARHEOLOGIC HISTRIA

https://arheotact.ro/muzeul-complexului-arheologic-histria/ 

„Relativa prosperitate a orașului din secolele II p.Chr. și primele decenii ale secolului III p.Chr., оn timpul оmpăraților Antonini și Severi, este documentată archeologic. Așezarea era оnconjurată de un puternic zid de apărare (numai partea vestică a zidului cetății avea 10 turnuri și două porți), era alimentată cu apă prin conducte lungi de peste 20 de kilometri, care alimentau și termele construite оn epoca romană, străzile erau pavate cu piatră, și avea atвt instituții de educație fizică (gymnasion) cвt și spiritual (mithraeum) și cultural-artistice (museion).“

 „Относительное процветание города во втором веке нашей эры. и первые десятилетия третьего века нашей эры, во время правления императоров Антонини и Северуса, задокументированы археологически. Поселок был окружен мощной оборонительной стеной (только в западной части крепостной стены было 10 башен и 2 ворот), вода снабжалась водой по трубам протяженностью более 20 км, которые также питали бани, построенные в римские времена, улицы были вымощены камнем и имели как физкультурные (гимназии), так и духовные (митрей) и культурно-художественные (музеи) учреждения.“ 

image


image



Гласувай:
2



1. devnenetz - ТОВА Е НАЧАЛОТО НА ПОРЕДИЦА ОТ ОТКЪСИ (ПОСТОВЕ) ОТ ФАЙЛА:
28.06.2022 15:41
"Св. НИКИФОР I, ПАТРИАРХ КОНСТАНТИНОПОЛСКИ: ДНЕПЪР, ДНЕСТЪР И ИСТРОН – ЖАЛОНИ ПО ПЪТЯ НА НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ОГЛОН АСПАРУХ КЪМ „т. н. ВАРНА“ (ДЕВНЯ)". ФАЙЛЪТ Е С ОБЕМ ОТ 12 Mb и тук е невъзможно публикуването му в цялост.
цитирай
2. devnenetz - СНИМКИ ЗА ХИСТРИЯ МОЖЕ ДА СЕ РАЗГЛЕЖДАТ ТУК:
28.06.2022 16:26
HISTRIA
https://en/wiki/Histria_(ancient_city)#/media/File:2006_0814Histria_Roman_Sundial20060346.jpg
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1193944
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031