Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2022 07:04 - ESKI STAMBOL и PRESLAW - ДВА БЪЛГАРСКИ ГРАДА И ДВЕ СТОЛИЦИ НА БЪЛГАРИЯ
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 267 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.06.2022 16:09


 
image



David Rumsey. Map Historical Collection. Lucas Jr., Fielding / 1822.

Вероятно авторът на картата е сбъркал местоположението на река Daphne R. Но може и да не го е сбъркал.
Най-важното от тази илюстрациа е това, че авторът на картата (към 1822 год.) твърди, че Девненският град е PRESLAW, а шуменският – ESKI STAMBOL.

Въз основа на изложеното в предните 3 поста и на този четвърти (тук) моите 6 извода,  въпроси и предложения към българската историческа наука са тя да прецени дали да
 отсече:

1. Че град Марцианопол е бил по-стар от гр. Константинопол (дн. Истанбул) и е бил наричан и с името Градът на Константин. Знайно е, че Траян е създал града, но Св. Константин I Велики, наследниците от неговата династия и редица други императори преди и след него са го разширявали, възстановявали и въздигнали многократно. След многобройните вражески превземания и разрушавания на града са се налагали възстановявания на крепостната му стена, на църквите, на моста, на улиците и на водоснабдяването с питейна вода от м. „Каровча”. Били построявани, или многократно възстановявани мръсната канализация, Преторият, Амфитеатърът, водните мелници, императорската баня, басейните за масово и свободно (безплатно) къпане, казармите, затворът, държавните складове, оръжейните работилници, както и вероятно съществуващият български Корабостроителен и Пристанищен „дом” край дн. кв. „Повеляново” и мн. др.п. Тук трябва да напомним, че има доказателства за пребиваването на император Константин Велики в Марцианопол. Има случаи, когато той е зимувал с войските си в Девненската низина. Можем да си представим с какви условия и удобства е разполагал и колко много строителни ремонти, строежи на църкви в Девня и т.н. са извършили под неговото ръководство работливите римляни и ваятели.

2. Че прозира истината за появата на името Марцианопол / Старият Констатинопол / Преслав / Ески Стамбол... По-старият от Стамбол… Още един път се разбира и то най-категорично, че шуменският (Велики) Преслав / Ески Стамбол е рецепиент на девненските имена „Велика Преслава”, „Стария Константинопол” / „Ески Стамбол“ / „Делидушка“ и „Огигия“. Не е възможно да е имало, няма, няма и да има каквото и да било основание да се смята, че в далеч по-късни времена (около 780 години след създаването на Марцианопол!)  да се е появил на белия свят някакъв „Стар+български+стан” / „Ески + стан+ бул”.  И там да се е положило началото на Третата ни столица град (Велики) Преслав, който да бъде много бързо и безкритично  асоцииран и обкичен лекомислено с величието и суперлативните оценки и прилагателни на Стария Девненски Великопреславен и доказано по-стар от Константинопол мегаполисен Марцианополски град. Заслужава си да се приеме, че Eski Istambol е правилното и точно име на този български (Шуменски) град Преслав, защото и той като Марцианопол е бил много по-стар от град Константинопол. Изобщо трябва да се помисли дали нашата история не е изградила един прекомерно раздут образ на българите като строители с огромен замах, сили и финансови възможности.

3. Универсалният речник на Хофман безпогрешно е „заковал” с абсолютна и неоспорима категоричност, че град Марцианопол / Старият Константинопол / Преслав е отстоял на 50 римски мили (74,075 км.) от Анхиало и на 18 римски мили (26,667 км.) от „Антони¬новото Черно море”. Не знам какво още трябва да намерим, за да преглътнем голата истина, че най-важната първа част от историята на нашата Дунавска България е зарита не в Плиска и (В.) Преслав, а в Девня!

4. Излиза, че научното „отписване” на град Марцианопол / Велика Преслава от „белия свят” към началото на VII век е твърде преждевременно, исторически крайно неправилно и научно зловредно. Изразът от 1698 год. „и сега е знаменит (известен)” се отнася за бившия град Марцианопол / Преслав и говори точно, ясно и категорично за това. Говори за закованата историческа истина за „Преславността”, „Значимостта“ и „Известността“ на Марцианопол / Велика Преслава!

Нека напомним, че изразът "и сега знаменит и известен" се среща много по-рано в текста на Ана Комнина и се отнася за град Велика Преслава / Марцианопол / дн. Девня. 

Моля за извинение, но градът с име Велика Преслава никъде и никога не е стоял на вниманието на българската ни наука. Само Виктор Тепляков през 1829 година се сеща за нея и я посещава. Рано или късно ще се отчете, че той е бил първият поет-историк, който недвусмислено е определил и обозначил Аспаруховата ни столица в Девня.

5. По всяка вероятност ще се наложи да се преосмисли теорията за варненския Аспарухов вал. Може би той ще трябва да се нарича Антонинов вал, защото както се видя, дори и морето е било наричано „mare Euxinum Antonin”. Известна е военната дейност на XVI – ия император Антонин Пий в нашия район на Черно море, в т.ч. и в и около Марцианопол! В Уикипедия може да се прочете за автора на „Антонинов вал”. Повече не ми се пише, но само ще спомена, че този император е построил огромен защитен вал на територията на дн. Великобритания. Това би трябвало да се вземе впредвид, като се пише за варненския Аспарухов вал.

6. Кой е XVI–ият римски император Антонин Пий (Благочестив)? Той е роден през 86 год., а е управлявал от 138 до 161 год. Бих вмъкнал най-интересното за него, но разработката ми добива отчайващо големи обеми и затова ще се задоволя само с една препоръка – нека желаещият читател сам да си отвори и прочете примерно тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/Антонин_Пий и на други места в интернет.

  18. 06. 2022 год. Гр. Варна инж. Др. Драгиев

 


Тагове:   eski stambol,   preslaw девня,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1200241
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930