Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2019 08:54 - ДА НАМЕРИМ И ДА ИЗВЪРВИМ ЗАЕДНО ОГНЕНИЯ ПЪТ НА ВРАБЧЕТО (ЦАР АСПАРУХ) ОТ ДНЕПЪР ПРЕЗ ИСТРОН (ДУБОСАРИ) ДО ДЕВИНА (ПЛЮСКАГРАД)
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 2016 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 25.11.2019 10:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Уважаеми колеги блогъри,
Уважаеми българи,

През пролетта на 2010 година за пръв път разбрах от  телевизията, че доц. д-р Павел Георгиев от шуменския филиал на НАИМ при БАН – гр. София отново повдига въпроса за съмнителната и недоказана първостоличност на град Плиска. Нещо повече – той застъпваше тезата, че Аспаруховата столица е била в Девня (или в Крайезерния район от Девня до Варна), че изгореният аул на Крум е бил в Девня и т.н. През изтеклите близо 10 години имах три срещи с този наш сериозен учен и изследовател. Прочетох десетки негови публикации и у мен все повече се укрепи вярата в неговата правота. През това време, като "преуспяващ" и "щастливо" живеещ български пенсионер, аз се посветих на идеята на П.Г. и хвърлих хиляди и хиляди часове в диренето на изгубената ни Първа столица.
 

Ще мине не много време и може би България ще припознае забравения си Първостоличен град Девня и ще го постави на полагащото му се първо място пред Плиска, пред Преслав и пред Велико Търново. Нищо чудно един ден националният паметник на Аспарух до бъде до извор Марциана, където той слязъл от белия си кон, хванал го за "юлара", напоил го на воля със сребърна девненска вода и казал на своя род Дуло: "Това е. Край. Оставаме тук. Оставаме в Девина завинаги!"

Пиша тези неща с достатъчна увереност в правотата си, която извира от десетките, да не кажа стотиците, неоспорими факти и доказателства, че Аспарух е концентрирал своя щаб на Девненска територия, а Плиска е изгряла на хоризонта много по-късно.
Наясно съм, че тази тема е втръснала на много хора и че са безнадежди каквито и да са напъни за нейното развитие. Ние българите направо сме просмукани и убити от красивата приказка за урока даден от Кубрат, за снопчето пръчки и за разпръскването на синовете и на народа му. Хиляди, да не кажа милион пъти, са цитирани, анализирани и т.н. златните редове написани от Патриарх Никифор и.от Теофан Изповедник, но дали преводите на текстовете им са верни? Дали не е направена цяла поредица от грешки, които са влезли в основите на нашата българска история? Скоро ще разберем отговора на тези въпроси. Мисля, че с общи усилия ще достигнем до добър, ясен и убедителен резултат.

Разчитам на конструктивна съвместна работа и се надявам много на Девненския "пенсионерски корпус",  в който бившите ръководни кадри и специалисти на Девненския промишлен комплекс продължават да мислят и да милеят и за Девня, и за България. Уверен съм, че тези стотици железни кадри, които отдадоха най-ценните години от живота си за нея и за нашата разпиляваща се днес пред очите ни Родина, няма да останат безразлични и през свободното си време ще се включат със своите домашни компютри в издирването на нови и нови доказателства за делото на Първия, на Почетния гражданин на град Девня цар Аспарух. Убеден съм, че в името на нашата скъпа за нас Девня и в името на нашата държава мнозина от моите високосъзнателни и образовани стари колеги и приятели, а и сегашните им достойни продължители и заместници ще отделят време, ще четат с интерес не само моите публикации, а и материалите към които ще ги насоча. Вярвам, че те ще се "запалят" от темата за ролята на Девня в изграждането, управлението и защитата на Аспарухова България. Сигурен съм, че с евентуалната височайша помощ на големеещата се българска историческа  научна класа и ние простосмъртните ще дадем своя принос за изправянето на кривиците в писаната официална историята на народа и на държавата ни. Факт е, че ние българите сме допуснали голяма несправедливост и сме "натъкмили"  по-скоро доста невярна приказка, отколкото история на държавата си.
Да, приятели мои! Патриарх Никифор I, един много учен и много мъдър  човек и християнин, ясно и точно е записал, че петимата сина на Кубрат са били наричани "Днепърските врабчета". Той тънко (много тънко!) ни е разказал как те се сборичкали, пооскубали си едно друго перушината, отлетели от бащиното гнездо и пръснали неговия (нашия) Велик навремето народ. Да! Сега два милиона български "Врабци" отлетяха от родното и бащиното си гнездо. Ние вървим твърдо и неотклонно към затриване на държавата си. Каква я мислеха нашите нови "революционери", а тя каква стана!?...

Бел.: Моля никой да не се "стряска" от употребената от мен дума "Цар", защото нашите вождове са били царе. Това "канове", "сюбигита" и "ханове" са плод на преводачески недоразувения. Самата "дума" "Аспарух" означава "Врабче".  Да. На младия Аспарух му викали "Врабчето", после "Царя" (а не "кана" / "хана") и накрая паднал в боя с името и "Орела" в ръка!  Но, на това ще се спрем и в следващата част на изложението ми. А тя ще се появи скоро. Много скоро.
                          ............................................................................................

Статия № 1 съдържа авторски права. Същата може да се ползва, като цитирането на автора е задължително! 24. 11. 2019 год. Гр. Варна. Автор: инж. Др. Драгиев.



 




Гласувай:
3



1. barin - Здравей, Девненец. Добре завърнал ...
27.11.2019 19:43
Здравей, Девненец. Добре завърнал се в блога след отсъствие. Аз имах тема, свързана с кан Аспарух и идването на българите, но не я допуснаха за доклад на Варненска историческа конференция'България в световната история и цивилизации- дух и култура". Имаше интересни доклади и смятам да я публикувам в блога. Мисля, че ще предизвика интерес.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1190895
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031