Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2012 09:58 - III част, т. 3-в: ПРЕСЛАВНА ВАРНА (МАЛЪК ПРЕСЛАВЕЦ) - ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 2556 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.09.2012 10:23


- Продължение - 

         З). инж. Драгия Драгиев:

 

ОПИТ НЕ ЗА ПРЕВОД, А ЗА ОСМИСЛЯНЕ НА НАДПИСА  

НА т. н. ТЪРНОВСКА КОЛОНА

 

         … + Вождът на българите Омортаг, като остаях временно в Стария си дом (при морето), съградих Нов дом към Дунава (в см. по-близо* до Дунава). И като измерих разстоянието между тези два всеславни дома, изградих в средата между тях мавзолей. От този мавзолей (по-точно от тумбата на реката!) до старовремския ми дом има 20 хиляди разтега** (35280 м.) и до новия ми дом има 20 хиляди разтега (35280 м.). Тумбата на реката сама по себе си е свещена, всеславна и величествена. Човек, ако и добре да живее, умира и друг се ражда. И нека тоя, който се роди по-сетне, разглеждайки това, си спомни за оногова, който го направи. Името на вожда е Омортаг, кан на българите. Нека бог го удостои да преживее сто години…       * По въздуха разстоянието от Преславна Варна през Плиска  до Дунава (Силистра) е около 145,3 км.; от Преславна  Варна до Двореца Плиска – 62,5 км., а разстоянието от Двореца Плиска до Дунава  (Силистра) е 82,8 км. Така, вече не само по въздуха, а по работещия тогава земен път,  Плиска е значително по-близкодунавска от крайморската Преславна Варна и може би това е давало повод тогавашните българи и държавници да говорят за Стария дом (близо) до морето и Новия дом (близо) към Дунава (Силистра).

      ** 1 разтег е равен на 1 махов сажен и е с дължина 176,4 с м. За справка фиг. 6:

 

 

image 

Фиг. 10

Малък, Махов и Велик кос сажен (бълг. разтег).

 

               Наличието на доста могили и особено на някои мощни кургани в посочения район (от Варненска област) и в близката му околност, е може би признак за истинската зона на поне няколко големи български погребения през периода на преместване на столицата от Стария в Новия дом. Дали тези могили и кургани не са част от нашите така търсени 100 могили? Аз нямам информация дали те са изследвани от археолозите и държавата, а не само от военните топографи и иманярите. Решението е да се набележат интересните от тях, и същите да бъдът подложени на сканиране от специална лаборатория по нарочно задание и държавно финансиране. Очертаният на фиг. 2 среден район е известен и с това, че по пътя между с. Габарница и бившето с. Девня е фиксирано наличие на девташлари, което може би говори за нещо по-особено! 

         Сега ще направя още едно много сериозно предположение. Вече писах, че съгласно надписа на Омуртаг ние трябва да търсим и докажем две разстояния по 35280 м. Ще цитирам още един път превода даден в книгата на Димитър Хайдутов, Господарят на земята, 2008, стр. 171:


         "+ Вождът на асирийците Омуртаг, като остаях в стария си дом, съградих преславен дом при Дунав. И между тези два дома като измерих дължината на дъгата, построих в средата мавзолей. И от самата среда на тумбата на реката до старовремския ми дворец има 20 хиляди оргии и към Дунав има 20 хиляди оргии. Тумбата на реката сама по себе си е свещена. И като измерих земята, поставих този надпис. Човек, ако и добре да живее, умира и друг се ражда. И нека тоя, който се роди най-сетне, разглеждайки това, си спомни за оногова, който го направи. Името на вожда е Омортаг кан на асирийците. Нека бог го удостои да преживее сто години."

         Нямам никаква представа как е направен този даден в книгата на Д. Хайдутов превод, но мисля, че не бива да отминаваме с лека ръка тази тумба на реката. Признавам, че тази тумба на реката ме озадачи извънредно много. Върнах се отново в триъгълника очертаващ средината между Преславна Варна и Двореца в Плиска, която вече описах по-рано. Пак се съсредоточих над острата извивка на река Кутлубей в нейния участък северно от село Габарница. Поне от картата се виждат скалисти места, а археологическите търсения на подобни погребения нерядко са ги намирали вътре в скалите или или под скалите!          Няколкократно измерих по електронен начин по земления път, а не по въздуха, двете разстояния – от Средата на тумбата на реката до Преславна Варна и от Средата на тумбата на реката до Двореца Плиска и за моя голяма изненада и изумление установих, че те са еднакви и се равняват на по 35300 метра!... Дори да съм допуснал грешка от 1000 метра, мисля, че това не е фатално.

         Не знам. Толкова много случайности събрани на едно място ми идват в повече. Нека и други хора се потрудят и повторят това, което сторих аз. Пътят по земята за първата отсечка трябва да следва маршрута: Преславна Варна-Езерово-Страшимирово-Повеляново-Директно през територията на Захарен завод-Стария мост над река Девненска-Пътя за Неофит Рилски-Отклонение вляво и директно край с. Габарница-върха или средата на Тумбата на река Н. Рилски. После за втората отсечка – от Тумбата на река Н. Рилски по стария черен път на север-Завой наляво и по черен път покрай с. Млада Гвардия-Пътя за Нови пазар-през село Плиска-Двореца Плиска. Ето още един път извадка от старата карта:

 

imageФиг. 11

Характерната извивка (тумба-незаличим ориентир) на река Кутлубей. Може би при средата

на тази извивка се намира  Гробницата посочена в надписа на Търновската колона.

 

                     Действително намирането на Омуртаговата могила; на скрит под равния терен мавзолей или мавзолей в скалите, е много трудна задача. Не зная дали не е логично да помислим за автора на каменното „писмо” кан Омуртаг, като за един хитър държавник и мъдрец, който е подготвил и така описал своето очаквано от самия него местопогребение, че откриването му в далечното бъдеще да стане един голям изпит за идните поколения. Фактът, че колоната с надписа е стояла много години под вода, както и големият обем и тегло на колоната говорят недвусмислено,че авторът е искал и е създал нещо много трайно, много тежко, трудно преносимо, негоримо и т. н. с цел да минат стотици години до откриването на гробницата. Може би по този начин той е целял гробницата да бъде забравена от съвременниците му и да бъде намерена и отворена не от близките до него, а от много далечните бъдещи български поколения. Той вероятно е вярвал, че в далечното бъдеще българите ще са много по-умни, уважителни и признателни към своите предци. Като ставаме свидетели на чести опустошавания на могили и др. п. старини в наше време, ние трябва да признаем с ръка на сърцето, че може би Омуртаг е стигнал твърде далеч в мечтите си. Явно оскверняването и събарянето на гробници и паметници е закодирано в гена български и това го показва нашето съвремие.

         Както и да я увъртаме, при цялото ни уважение към живота и делото на кан Омуртаг, нека допуснем, че редейки своя надпис той е разчитал, че при всички обстоятелства ще знаем поне първите два български дома-столици и че ще можем да намерим чрез измерване средата между тях. А с вмъкването на завоалирания Дунав е целял да отпрати случайните търсачи на богатства и слава в трета глуха линия. Не е изключено преводът на Дунава, при Дунава, към Дунава или по-близо до Дунава до крие неточност или преднамерено объркващо иносказание.

        

         Ако се върнем мислено 1200 години назад, ще видим рядка населеност, неподдържана пътна мрежа, много гори и много реки в Североизточна България. Днес значителна част от тези гори са изсечени, а от реките – пресъхнали. Това е довело до кренна промяна в характерните елементи на местностите. Затънтени в гори тилилейски тогавашни места, днес може да се окажат в центъра на един град или село, на площада, под аутобана, завода и т. н. Би било логично да предположим, че може би Омуртаг ни подсказва, че поне през неговото време погребенията на видните български ръководители са ставали около средината между Стария и Новия български домове – Преславна Варна-Плюскова и Преславна Плиска. Досега са правени много на брой, но все неуспешни опити за откриване на Омуртаговата могила-гробница. Не е ли логично да се опита пак? Тук, където посочвам аз, или другаде в една по-разширена средна зона между Първата и Втората ни столици. Важното е да се стигне и дано да се стигне до положителен краен резултат.

 


image


Фиг. 12

Хан Омуртаг пред Мадарската скала*
Худ. Дим. Гюдженов

        

         Нека българската държава, или – ако тя няма възможности, поне иманярите сканират всички могили и кургани от посочения район и неговата околност. Нека тези 35300 метра от Преславна Варна и от двореца Плиска до гробницата ни отведат при тумбата на реката. Нека се обърне изключително внимание на тази запазена от природата среда на завоя-тумба на реката идваща от с. Н. Рилски. Може би дълбоко под някоя от могилите, под подравнения терен при тумбата на реката или в нейния скалист бряг се крие най-вълшебният, но възможен за намиране ключ към историята на Първата Българска Долнодунавска Държава. Може би именно там някъде, в близкия район (с радиус 10000 м.!), погребаният (или препогребаният) кан Крум чака нас (неговите потомци) да отворим вечния му дом и да ни разкаже истинската българска история за периода от 680 до 814 година…

         Кой знае… Дали няма да припаднем, ако в тази преславна, всеславна, свещена, незнайно каква могила, или скрита под нивото на околния терен при средата на тумбата на реката величествена гробница, ни посрещне не кан Крум Страшни, а неговият син – мъдрият, лукавият и хитър кан Омуртаг с думите:  

„Слава на Тангра!... Най-после разчетохте каменното ми писмо”…

     
Може би… Може би…

Блажени са вярващите…

И все пак, нека помислим дали да не опитаме.

Или пък е по-добре да изчакаме още един-два века…

Защото сега нямаме пари…

Ех!... Тогава на нашите предци им е било много лесно,

а на нас „заваллиите” сега ни е много,

ама „хептен” много

трудно…

 

 - Следва -

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194534
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031