Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2012 00:04 - I част, т. 5: ПРЕСЛАВНА ВАРНА (МАЛЪК ПРЕСЛАВЕЦ) - ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 1622 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 10.09.2012 00:43


5. ВАРНЕНСКОТО ИМЕ Е РАЗПРОСТРАНЕНО ПО СВЕТА НАЙ-МНОГО ЧРЕЗ ИМЕТО И ДЕЛОТО НА СВЕТИ АПОСТОЛ ВАРНАВА         
         
Има немалко публикации, които фиксират и третират разпространението на името Варна по целия свят. За една част от тях се търсят и намират исторически връзки с българския град Варна. Така например в Русия има населени места, които носят варненското име, което е пренесено от България след руско-турските войни. Другаде по широкия свят името Варна се дължи на варненски преселници или на други поводи и причини.          Тук искам да заостря вниманието главно върху ролята на религията, като трансмисия за преноса на името Варна чрез името на Свети апостол Варнава. Както вече споменах, в интернет има много материали за единия от 70-те свети апостоли – Варнава. Тук искам да улесня читателите, като предложа съвсем накратко главното от неговия живот, неговото дело, неговата смърт и религиозната почит към неговата памет.   ЖИТИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ВАРНАВА http://www.pravoslavieto.com/life/06.11_svv_ap_Varnava.htm   image

Фиг. 1
Свети апостол Варнава (Βαρνάβας).             Св. апостол Варнава от Седемдесетте апостоли е убит с камъни в Кипър от юдеите през 61 год., сл. Хр. Чества се от православната църква на 11(24) юни и на 4 (17)януари, а от католическата църква – на 11 юни. Св. апостол Варнава, който първом се наричал Йосиф или Йосия, се е родил в остров Кипър. Родителите му са били богати евреи от Левиевото свещеническо коляно. Те са пратили младия си син в Йерусалим да се учи при знаменития тогава законоучител Гамалиил. Заедно с него се е учел друг млад евреин на име Савел, с когото Йосиф се е сприятелил. В същото време Спасителят е започвал Своята проповед. Той е бил дошъл от Галилея в Иерусалим и множество народ е вървял подир Него, желаейки да чуе Неговото слово и да види чудесата Му. Йосиф е видял Спасителя, слушал е Неговите божествени слова, обикнал е Христа от цялото си сърце и е станал един от неговите ученици. Преданието говори, че Йосиф е бил дошъл при сродницата си Мария (майка на Йоан, наричан Марсо – един от Седемдесетте ученици) и й казал:

– Дойди и виж Оня, Когото нашите бащи желаели да видят! Пророкът Иисус от Назарет Галилейски учи в храма и прави големи чудеса, и мнозина мислят, че Той е очакваният Месия.

Мария бързо станала и отишла в храма, където Иисус проповядвал на народа. Тя паднала в нозете Му и казала:

         – Господи, ако съм намерила милост у Тебе, дойди в дома на Твоята рабиня и със своето дохождане благослови домашните ми!

         Господ Иисус, като видял вярата й, влязъл в нейния дом и благословил всички, които се намирали там. 

            Оттогава младият Йосиф вече постоянно е вървял подир Иисуса Христа. Когато Господ е избрал Седемдесетте ученици и им е поръчал да проповядват Неговото Слово, Йосиф е бил в тяхното число и апостолите са започнали да го наричат Варнава, което значело син на утехата.

 

         След Възнесение Господне, когато апостолите, изпълнени със Светия Дух, са живеели заедно в Йерусалим в единодушие и любов, Варнава е продал имота си, донесъл е парите на апостолите и заедно с тях е проповядвал Словото Божие. В това време както говори преданието той често се е срещал с предишния си другар Савел, който е ненавиждал Христовата вяра и е преследвал вярващите. Мъчно е било на Варнава за ожесточението на Савел и се е е стремял да го спечели за Господа Иисуса Христа. Често Варнава е тъгувал за упорството на бившия си другар, когото той нежно е обичал и е молел Бога да просвети душата му със светлината на истината. Варнава е бил щастлив да срещне Савел, който от гонител на Христовите последователи, е станал ревностен проповедник и рапространител на новото учение.

         Словото Божие бързо се разпространявало. Самото гонение е допринасяло за това, понеже повярвалите са се разпръснали по разни градове и навсякъде са проповядвали Евангелието. Някои кипърци и киринейци са започнали да проповядват и на елините (езичниците) в Антиохия Сирийска. Господ им е помагал и мнозина от жителите на Антиохия са повярвали. Като узнали за това, апостолите са изпратили Варнава, за да утвърди новообърнатите във вярата, понеже както говори Писанието Варнава е бил мъж добродетелен и изпълнен с Дух Светий и вяра. Господ е благословил трудовете му и вярващите са се умножавали всеки ден. Варнава е повикал при себе си за помощник своя другар Савел. Те са се трудели заедно и са прекарали една година в Антиохия, където повярвалите са започнали първи да се наричат християни. В това време се е появил глад в Юдея. Антиохийските християни са събрали средства и пратили Варнава и Савел с тая помощ при страдащите братя. След като са изпълнили поръчението, са се върнали в Антиохия като взели със себе си племенника на Варнава – Йаон – Марко.

         Апостолите Варнава и Павел са проповядвали Божието слово в много градове на Мала Азия. Като прекарали втори път известно време в Антиохия Сирийска, светите апостоли са предприели нови пътешествия. Павел заедно със своя ученик Сила се е отправил в Дервил и Листра, а Варнава е взел Марко и отпътувал в Кипър. Там Варнава е продължил наченатото дело. После той е посетил Италия, бил е в Рим и е турил начало на християнската Църква в град Милано.

         След това Варнава се е върнал в Кипър. В Саламин, главен град на острова, проповедта му е извикала злоба у живеещите там евреи. Варнава е предчувствал, че тук ще приеме мъченическа смърт. Той се е простил с вярващите и се е отправил в събранието на евреите, за да им проповядва. Те яростно са се нахвърлили върху него и са го убили с камъни. След това са поискали да изгорят тялото му, но то е останало невредимо в огъня и е било погребано от Марко.

         Мощите на св. Варнава са били открити в края на V век. На остров Кипър е бил построен храм в негова чест.

           image

Фиг. 2
Гръцка икона с изображението на Св. апостол Варнава.   image

Фиг. 3
Главата на Свети апостол Варнава, съхранявана в църквата на град Конка-дей Марини, Италия.             В 488 год. мощите на Свети апостол Варнава са били приети в манастира „Свети Варнава” в Саламин. В света библейското име на Свети апостол Варнава е било пренесено върху църкви, манастири, населени места, имена на хора и др.   image Фиг. 4 Нотингамският събор «Свети апостол Варнава» е бил построен през 1841 - 1844 год.

и стойността му е била 1 200 000 фунта стерлинги  (по днешни цени).

 

Свети Апостол Варнава на някои езици:

 

английски ез. – аpostle Barnabas, белоруски – апостала Варнавы, гръцкиΑπόστολος Βαρνάβας, датски – apostel  Barnabas, естонски – apostel Barnabas, испански – apуstol Berna, италиански – apostolo Barnaba, латвийски – apustulis Barnabas, латински – Barnabas apostolus, литовски – apaštalo Barnabo, македонски – апостол Варнава, немски – Apostel Barnabas, нидерландски – apostel Barnabas, полски – Apostoł Barnaba, португалски – apуstolo Barna, румънски – Apostolul Barnaba, руски – апостол Варнава, словашки – apoštol Barnabбš, словенски – apostola Barnaba, сръбски – Апостол Варнава, турски – Havari Barnabas, украински – апостола Варнави, унгарски – apostol Barnabбs, финландски – apostoli Barnabas, френски – apфtre Barna, хърватски – apostol Barnaba, чешки – apoštol Barnabбš, шведски – aposteln Barnabas.

           

            * Свети апостол Аристовул е бил брат на Св. апостол Варнава, а Св. Апостол Марко – племенник на Св. апостол Варнава.

            ** Изложеното в тази т. 5 показва още един вариант за евентуалния произход на името Варна, което са приели в началото река Девненска и бившият римски военен център и първа българска столица – Преславна Варна край Одесос. Отново трябва да си спомним, че Марцианопол е бил седалище на митрополит – първоначално между 325 – 431 год. на епархия Moesia Secunda, а по-късно – на епархия Хемимонт (Haemimontus), подчинена на Константинополския патриарх. Казано с други думи, Марцианопол е бил едно от главните огнища на разпространение на религията и няма нищо чудно името Варна да е дошло по религиозен път и то още преди да са се настанили по нашите земи и славяните, и българите.

         *** В интернет има много четива за името и делото на Св. апостол Варнава и не е необходимо да му отделяме повече място и време. Може би днешна Варна – наследницата на Преславна Варна (а и варненската църква) трябва да отделя повече внимание и почит към делото му, защото излиза, че почти сигурно той е неин евентуален патрон.

         **** При добро желание, всеки може да намери чрез търсачките в интернет безброй примери на разпространение на името Варна по целия свят. Необходимо е само да се зададат за търсене думите: Варна, Варнас, Варнино, Barnas, Barnabas, Varnas, Varna, Barneas, Barnea и др. п. С тази задача се справя много добре руската търсачка: http://maps.yandex.ru/.

 

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

 

По-обширна информация за изминатия от мен лъкатушен път може да се намери в моя блог:

http://devnenetz.blog.bg/.

 

Правото на преценка е на читателите и най-вече на специалистите.

 

В тази разработка са включени сериозни мои и на ст.н.с. д-р П. Георгиев авторски права,

 които би трябвало да бъдат уважавани в Европейска България.

 

Още веднъж изказвам благодарност на ст. н. с. д-р Павел Георгиев за предоставените ми негови материали и се надявам на извинение за несъзнателно допуснатите от мен грешки.

 

Всички забележки, предложения и помощ ще бъдат приети с благодарност!

 

6.09.2012 год.

 

                      127 години от Съединението на България и може би

                               Ден първи от възкръсването на Малък Преславец!

 

Гр. Варна, инж. Драгия Драгиев, devnenetz@gmail.com


- Следва II част - 
      

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

 

 




Гласувай:
0



1. devnenetz - Уважаеми колеги от Blog. bg, Ува...
10.09.2012 00:40
Уважаеми колеги от Blog.bg,
Уважаеми нерегистрирани ползватели на Blog.bg,

От три години се трудя за откриването на местонахождението на Първата столица на Аспарухова България. Извървях сложен път, разработих няколко варианта. Този е последния. Вярвам в неговата истинност. С изключение на ст. н. с. д-р П. Георгиев, нямам добри контакти с учени от българската историческа и археологическа науки, тъй като професията ми е далеч от тях. Считам, че ще бъде полезно за нашето българско дело с тази ми разработка да се запознаят и хора от науката, и блогъри, и нерегистрирани читатели. Особено важно е тя да стигне до патриотичните организации и форуми. В това отношение ми е нужна Вашата помощ.
Убеден съм, че сме пред прага на коренна промяна в писаната българска история за периода 680 – 820 год. Ако прочетете тази последна поредица от моите публикации от начало до край, се надявам да Ви убедя в това.
Ако някой от Вас пожелае да му изпратя разработката си по електронната поща, моля да ми се обади на адрес: devnenetz@gmail.com.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1202435
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930