Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2012 05:04 - I част, т. 3: ПРЕСЛАВНА ВАРНА (МАЛЪК ПРЕСЛАВЕЦ) - ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 2160 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 08.09.2012 05:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

3. ЗА СТАРИТЕ КАРТИ И ПЪРВИЯ ГРАД ВАРНА

      Не само в световните библиотеки и географските атласи, а и в най-големия океан наречен Интернет, се намират многобройни стари географски карти, които въпреки очевидните си неточности и грешки съдържат  ценни сведения за миналото на нашите земи и държава. На тези неточности и грешки трябва да се гледа с пълно разбиране и изострено внимание, а не с високомерие и лекомислено пренебрежение. Само така от тях би могло да се извлече всичко ценно и полезно за българската история и стара география.

         Тук ще предложа подбрани от мен карти, които са били изработени от различни автори, публикувани или съхранени преди стотици години в САЩ, Англия, Германия, Франция, Холандия, Австрия, Русия, Австралия и др. Основната причина, поради която „прерових” няколкостотин карти, беше да намеря и да подбера онези от тях, които могат да дадат поне минимална светлина за местоположението на „Тъй наречената Варна”, до която са стигнали и при която са се настанили българите и най-вече командното ядро на Аспарух. Отдавна няма спорове, че това настаняване не е станало в Абоба-Плиска. Повече от век се търси усилено мястото на забулената в мъгла Преславна Варна. Че се търси e добре, но е много по-важно това търсене да е упорито, интензивно и най-важноторезултатно! Вече споменах, че най-близо до решаването на тази задача е П. Георгиев, чиито обширни и най-вече задълбочени изследвания представляват най-голям интерес.

         Трудно е да се определи на кой исторически период е посветена всяка една карта, а като прибавим и обективно оправданите за времето и за тогавашното ниво на картографията и историята неточности и отклонения, можем да си обясним защо не е лесно да се направят верни и категорични заключения по интересуващия ни въпрос. Проучвайки предложените по-долу карти, човек става свидетел как по една или друга причина една и съща географска и историческа зона е била видяна и документирана или по явно еднакъв, или по приблизително подобен, или по противоречив начин. Ако имаше възможност да се впрегнат в решаването на задачата за намирането на първия наш значим за историята ни град Преславна Варна държавата и строго координираните и целенасочени съвместни научни усилия на археолози, историци, исторически географи, световна библиотечна мрежа, картографската служба на БА и др., сигурно досега щяхме да променим коренно важни части от историята на Дунавска България за първите й 100 – 130 години. Щяхме да знаем истината за нейния първи държавен център, за войната ни с Никифор I Геник и за много други неизяснени въпроси от нашата история. Но, уви! Като че ли в голяма степен тази тема е оставена на форумите и форумците, а по нея вече рядко се работи с целенасоченост и държавно финансиране. Не може да се постигне успех без амбиция и без достатъчна подкрепа и вяра в един краен положителен резултат.

           В изложените по-долу десетки карти са скрити частици от истината за местоположението на Тъй наречената Варна, но едва ли някой (в това число слагам най-вече себе си) би успял да я прозре и да постанови твърдо и на 100% категорично становище. Изминалите 1332 години от настаняването на кан Аспарух и оскъдността на ярки и неоспорими исторически и археологически паметници, оставят само една възможност – да се издигне още една хипотеза, каквото правя за сетен път. Това не е много трудно, но дано най-после, след спокойно и конструктивно обсъждане, да има поне минимална полза от нея.

           Предлаганите карти изискват значително внимание и време за детайлно проучване, за умуване и заключения. Мисля, че е така, защото макар и примитивни в голяма степен, тези карти са правени, издадени и съхранени до днес от умни хора, стабилни издателства и сериозни държави. Те са живели и съществували около 200-250-350 години преди нас и времево са били много по-близко до тогавашната ни народна памет. Те са черпели информация от все още неунищожената от неприятелите ни българска литература и съхранена държавна и религиозна документация. Те са разполагали с по-друга народна памет и с други източници за географско и историческо изучаване и документиране – с такива, с каквито вероятно днес не разполага никой.

         Идеята ми е, като представя картите, на които ще се позова, да дам съвсем накратко своите непрофесионални съображения по някои от тях и да посоча на желаещите различни сайтове, които могат да им бъдат полезни, ако проявяват желание да поработят в тази насока. Логично е да се намерят и други сайтове, и да се публикуват още по-интересни карти, каквито несъмнено има в широкия и неизчерпаем електронно-библиотечен свят на интернет.

         Убеден съм, че авторите на поне няколко от изложените по-долу карти са знаели точно и недвусмислено, че на българска територия още в далечното минало името Варна е „тръгнало” от Девненските извори и Девненската река. Те са знаели и са отразили в своите карти точното място на първия ни град Varna-Преславна Варна, който се намирал непосредствено до Одесос.

         В предишни свои големи лутания по пътя към търсената истина развих различни варианти за предполагаемото местоположение на „Тъй наречената Варна”. Сега, при подбора и подреждането на картния материал, все си мисля за хипотетичната и вече публикувана няколкократно в блога ми  http://devnenetz.blog.bg/  отчасти на П. Георгиев и в определена степен моя „история” на появата и настаняването на името и ролята на Преславна Варна в нашия Варненски край. Като продължавам да работя по нея, аз си запазвам правото да я изменям, допълвам и развивам; да включвам някои нови нюанси на базата на сведения от новооткрити (за мен и от мен) стари карти и други източници. И най-важното – имам чувството, че съм все по-близко и по-близко до Тъй наречената Варна-Преславна Варна, която май наистина е била на „един хвърлей” разстояние от Одесос… Нещо повече – оказва се, че аз не само мисля за нея, а и живея почти на нейна територия… На територията на Първата българска, Аспарухова столица именувана в миналото като Преславна Варна…

 

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

 




Гласувай:
2



1. devnenetz - Уважаеми колеги от Blog. bg, Ува...
08.09.2012 05:42
Уважаеми колеги от Blog.bg,
Уважаеми нерегистрирани ползватели на Blog.bg,

От три години се трудя за откриването на местонахождението на Първата столица на Аспарухова България. Извървях сложен път, разработих няколко варианта. Този е последния. Вярвам в неговата истинност. С изключение на ст. н. с. д-р П. Георгиев, нямам добри контакти с учени от българската историческа и археологическа науки, тъй като професията ми е далеч от тях. Считам, че ще бъде полезно за нашето българско дело с тази ми разработка да се запознаят и хора от науката, и блогъри, и нерегистрирани читатели. Особено важно е тя да стигне до патриотичните организации и форуми. В това отношение ми е нужна Вашата помощ.
Убеден съм, че сме пред прага на коренна промяна в писаната българска история за периода 680 – 820 год. Ако прочетете тази последна поредица от моите публикации от начало до край, се надявам да Ви убедя в това.
Ако някой от Вас пожелае да му изпратя разработката си по електронната поща, моля да ми се обади на адрес: devnenetz@gmail.com.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1200330
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930