Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2012 18:23 - 4. ОЩЕ ЗА ВАРНА И ВАРНЕНСКИЯ КРАЙ
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 5006 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.04.2012 14:30



 Кадеш-Барнеа (קָדֵשׁ בַּרְנֵעַ, или Кадес-Варни)

 

         Многобройни са хипотезите и публикациите относно произхода на името Варна. Всяка от тях допринася с нещо за по-добър резултат в търсенето на така необходимата ни истина. Сигурно и настоящите ми съждения  няма да са убедителни, но все пак те имат право на съществуване в един личен блог.

         Както вече посочих в по-предните си материали, Варна се явява като дума-разковниче за историята на Аспарухова България. Доколкото позволяват скромните ми възможности, предлагам да се тръгне по един нов, неползван досега път, в опита да се стигне до истината при издирването на началото на името Варна по света и в нашите земи.

 

image 

Фиг. 1

С лилавата точка: Река Провадийска (Varnas River).

 

         Изключителен интерес за появата на думата Варна представлява  Кадеш-Барнеа (קָדֵשׁ בַּרְנֵעַ, или Кадес-Варни) – оазис в Синай, който и досега е отъждествяван с група извори на 25 километра южно от Ницан. В библейските времена Кадеш-Барнеа или Кадес-Варни било името на местност на границата между страната Израел и Едом. В сегашно време съответства на Айн-Кадис. В арабското име на Ал-ан Кудайс (единия от изворите) се съхранило древното име на местността. Той бил важен пункт по тъй наричания царски път от Египет за Месопотамия, разположен при юго-западните граници на Ханаан в пустинята Цин, а след това на територията заселена от израилтяните. Кадеш-Барнеа или Кадес-Варни се споменава в Библията и като Ейн-Мишпат в сказанията за Авраам. Името на местността Варни се среща многократно и в разказите за скитанията на израилтяните по пустинята след излизането им от Египет.

 

image 

Фиг. 2

Библейското странстване на израелтяните. Кадес–Варни и скалата Мерива.

 

         Знае се, че при своя продължителен и мъчителен преход израелтяните останали доста време в местността Варни… В нея умряла и била погребана Мирям – сестрата на Моисей… Тук, поради непоносимия недостиг на вода, скитащите в безпътицата възроптали срещу Моисей. От този протест произлязла и фразата „Мей мерива – Водата на разпрата”. Тогава Моисей, по волята и съвета на бога, ударил по скалата и по фантастичен начин извлякъл от нея спасителната за хората вода…

         … Спасителната след историческото и дълго израелтянско странстване и жадуване вода… Вода за децата, за родителите им, за старците, за животните… за бъдещата израелска държава в обетованата Ханаанска земя…

 

         Заключение: Вероятно Кадеш-Барнеа (קָדֵשׁ בַּרְנֵעַ, или Кадес-Варни) оазис в Синай, е най-старото и записано в библията име, което стои и звучи най-близко до интересуващото ни име Варна. Но в петата част ще продължим да се занимаваме с това библейско име.

 

7. 04. 2012 год., гр. Варна, инж. Драгия Драгиев.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194376
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031