Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2011 06:06 - Хипотетично осмисляне на надписа на кан Омуртаг върху Търновската колона
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 3485 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 28.09.2011 16:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Хипотетично осмисляне на надписа на кан Омуртаг върху Търновската колона

 

      Досегашното дирене на фиксираната от кан Омуртаг могила с гробница-склеп под нея не са довели до положителен резултат. Може да се изтъкнат много причини за неуспеха при решаването на тази много трудна задача. Някои от тях може да се формулират така: оскъдност, неконкретност и завоалиране на тайната съдържаща се в надписа; отделени недостатъчни държавни средства за откриване на могилата; липса на категорична държавна воля за решаване на загадката на Омуртаг; търсене другаде, а не там, където са важните български погребения през първите 100 – 120 години от създаването на Долнодунавска България и др. п.

         Тъй като писането и разсъждаването в блога не струва на държавата и един лев, ще си позволя да спомена някои мои виждания по тази тема. На първо място, търсейки омуртаговата могила, предлагам да се освободим от тежките плисковски вериги, които сковават свободата на мисловния ни процес по разглеждания въпрос. Нека приемем, че до 811 година Плиска са наричала Абоба и не е била столица на България. Нека приемем, че столицата е била при Варна-Плюсковаград (днес село Манастир, Варненска област). Разстоянията от Манастир до Силистра и до езерото източно от Силистра много добре пасват на 40-те хиляди велики разтега.Средата на тази отсечка се намира в района на селата Орляк и Бенковски. Землищата на тези две села са пълни с десетки могили и кургани виждащи се много добре на топографската карта BGtopoVJ • K-35-019-2 • Орляк. Дали досега те са изследвани от археолозите и държавата, а не само от военните топографи и иманярите, аз нямам информация. Решението е могилите (20 – 25 бр.) да бъдът подложени на сканиране от специалната лаборатория по археогеофизика на СУ „Св. Климент Охридски” по специално задание и държавно финансиране.

         Ако мислено се върнем 1200 години назад, ще видим рядка населеност, слаба пътна мрежа, много гори и реки в района Манастир-Провадия-Силистра-Манастир. Ще видим и само два стабилни и разработени още от римляните пътя: Марцианопол-Силистра и Провадия Силистра, които в по-голямата си част се сливали един в друг. До 811 година комуникацията между Абоба и Силистра е била много слаба и трудна. Един сравнителен анализ показва, че наситеността с могили и кургани около пътищата от Силистра до Марцианопол и Провадия е изключително голяма. Това говори красноречиво, че в този район траките, римляните, българите и др. са водили много интензивен за времето си мирен живот, както и боеве, и военни маневрирания. Така че, ако ние търсим важните първобългарски погребения по нашите земи, трябва да ги търсим и ще ги намерим именно тук, а не някъде другаде. Може да се каже и обратното – досега не сме ги намерили, защото сме ги търсили навсякъде другаде, но не и тук, където им е логичното място.

 

         Ето и моите два варианта за хипотетично осмисляне на надписа на кан Омуртаг върху Търновската колона:        

        

        Първи вариант*:

 

      … + Вождът на българите Омортаг, като остаях в стария си дом във Варна-Плюсковаград, съградих резервен преславен дом при Дръстър. И като измерих разстоянието по правата линия между тези два дома, построих в средата на най-късия път между тях при село Орляк, мавзолей-гробница и насипах могила върху нея. И от самата среда на тумбата (извивката, уширението на реката** при село Орляк, община Тервел),  до старовремския ми дворец във Варна-Плюсковаград има около 20 хиляди велики оргии*** и към Дръстър има около 20 хиляди велики оргии. Тумбата (извивката, уширението) на реката сама по себе си е свещена. Човек, ако и добре да живее, умира и друг се ражда. И нека тоя, който се роди по-сетне, разглеждайки това, си спомни за оногова, който го направи. Името на вожда е Омортаг, кан на българите. Нека бог го удостои да преживее сто години…

        

                                                                    Др. Драгиев

        

 

         * Публикува се за първи път.   

            ** През времето на първата българска държава северно от сегашното село Орляк минавала река, която днес е пресъхнала (фиг. 2). Точно там тя е правела остра извивка-тумба. Малко по на север край реката имало и до днес има свещени-преславни  могили, които може би са на нашите българи от тези времена. При село Орляк е имало и има много извори, от които пътуващите български конници и пеши бойци са пиели жизнеспасяваща и свещена за тях вода.!!!!

            *** Една обикновена гръцка оргия се равнява на 185,1 см., а една  велика (голяма, коса) оргия се равнява на 261,8 см.

 

 

image 

Фиг. 1

От юг към север: с. Манастир – с. Орляк – гр. Силистра.

 

image 

  

Фиг. 2

9-те могили край сухата (днес) река северно от с. Орляк.

Със сините точки – пресъхналата река.

 

        Втори вариант*:

 

… + Гиом Омуртаг, като възстанових стария си дом във Варна-Плюсковаград и като все още остаях в него, съградих резервен преславен дом южно от езерото намиращо се на 5500 разтега (13 км.) източно от Дръстър. Като измерих разстоянието по правата линия между тези два дома, построих в средата на тази отсечка при село Бенковски (община Добричка) гробница-склеп**, върху която насипах могила. От гробницата-склеп (по картата курган Дюдуклука при село Бенковски), до старовремския ми дворец във Варна-Плюсковаград има около 20 хиляди велики оргии*** и до новия ми резервен дом при Дунава има около 20 хиляди велики оргии. Гробницата-склеп сама по себе си е превелика. В нея има важно превелико българско погребение. Човек, ако и добре да живее, умира и друг се ражда. И нека тоя, който се роди по-сетне, разглеждайки това, си спомни за оногова, който го направи. Името на вожда е Омортаг, кан на българите. Нека бог го удостои да преживее сто години…

 

                                                                Др. Драгиев

         * Публикува се за първи път.

            ** Склеп в Энциклопедическом словаре:
            Склеп - (от польск. sklep – свод – подвал), внутреннее помещение гробницы,обычно углубленное в землю или высеченное в скале.
           
*** Една обикновена гръцка оргия се равнява на 185,1 см., а една  велика (голяма, коса) оргия се равнява на 261,8 см.
 

image

  

Фиг. 3

От юг към север: с. Манастир – с. Бенковски – Езерото източно от Силистра.

 

 

 

image 


Фиг. 4

Курган Дюдуклука и мн. др. интересни  могили около с. Бенковски.

 

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

 

 

         Заключителни препоръки:

        

         1. Желаещите могат да направят собствено изследване по топографските карти тук:

 

http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/index.html#section2

 

         Тези карти с обозначените върху тях кургани и могили могат да станат мощно оръжие в ръцете на българските археолози и историци, стига те да пожелаят това.

 

         2. Желаещите могат да прочетат материали по теорията за мерните единици оргия, сажен, лакът и др. от този род тук:

 

http://mer.kakras.ru/

 

http://probujdenie.ucoz.net/publ/belaja_rasa/pishha_ra/starinnye_russkie_mery_dliny/10-1-0-62

 

         Из български народни мерки: „За измерване на особено големи разстояния се служи с понятието ход (човешки или конски), взет във времето. Например „Един ден ход“, „Два дни с кон“ и т. н. Обикновено под разстояние от „един ден ход“ се разбират около 30 км, а когато е упоменато, че е конски ход, разстоянието се удвоява (т. е. „Един ден с кон“ = около 60 км)”.

 

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8_%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B8

 

         3. При добро желание българската държава (или поне иманярите!) могат да сканират всички могили и кургани от района ограден от селата: Орляк-Жегларци-Поручик Гешаново-Карапелит-Бенковски-Орляк (както и в землището на село Манастир). Може би дълбоко под някоя от тях, се крие много важна част от нашата българска история?!...

 

         По-обширна информация може да се намери в моя блог http://devnenetz.blog.bg/ от 1. 01. 2011 год. досега.

 

3. 09. 2011 год., гр. Варна, инж. Драгия Драгиев.

 




Гласувай:
3



1. devnenetz - Уважаеми колеги, Обръщам се към вас ...
03.09.2011 19:55
Уважаеми колеги,
Обръщам се към вас с предложение и молба да се включите по тази тема с каквото можете. Вековете се изнизват един след друг, а могилата на Омуртаг все така стои някъде край нас и чака да бъде намерена. Нима българският народ, българската наука и българското държава нямат сили да я намерят и да пренапишат историята на Долнодунавска България за първите 100 - 120 години?
По понятни причини аз не мога да ръководя такава дискусия, но обещавам да осигуря свободно и толерантно обсъждане на темата.
Очаквом с голяма надежда вашите компетентни мнения.
Девненец
цитирай
2. balkanian - интересно
04.09.2011 00:02
Голяма скръб и печал за човешката история са разграбените могили: легенди се носят какви златни неща са изнасяни от тях. Много неща от историята биха били отдавна пренаписани.
цитирай
3. анонимен - Велемира
28.05.2012 11:46
По повод разграбването. Дали е тайна за някого, че както например просяците, крадците и трафикантите представляват организирани мрежи и имат своите ''работодатели'', имената на които често са известни на всички българи, но не с тези дейности :-), така и иманярите със сигурност си имат работодатели, където се отчитат. Отдавна съществува на европейско ниво забрана да се ''забранява'' износът на антични предмети, свързани с история, култура, етнос и тн, забрана ''да се забранява'' създаването на частни колекции и сдружения. Оттам и търговията с история е разрешена - пример - лондонската аукционна къща ''Сотби'с'', правеща открити търгове с антични предмети, които, вместо да бъдат върнати на държавата, откъдето са, се продават за милиони лири стерлинги на частни колекционери. Интересно у кого отиват парите от продажбите, в случай че има реални сделки...Само се говори за защита на културата и етносите, това не е вярно. Оттам ''работодателите'', знаят, кога и какво е легално да се търгува и изнася, или просто прибират ''плячката'' за себе си. Или в повечето случаи, е начин да се скрие история, хвърляйки вината на безхаберните българи, които са готови за пари и историята си да продадат''.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1197824
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930