Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2011 07:58 - НАДПИС НА КАН ОМУРТАГ ВЪРХУ ТЪРНОВСКАТА КОЛОНА
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 12090 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 03.09.2011 06:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 НАДПИС НА КАН ОМУРТАГ ВЪРХУ ТЪРНОВСКАТА КОЛОНА

 

       

image 

Фиг. 1

Надпис на кан Омуртаг.

Колона от тъмен сиенит. Църква „Св. 40 мъченици”, В. Търново.

 

 

image 

Фиг. 2

Църквата „Св. 40 мъченици”, В. Търново.

 

 

        За търновската колона с надпис от кан Омуртаг се знае много. За да улесня читателя, ще си позволя да изложа в самото начало няколко от вариантите на превода  на този надпис, който е на гръцки език и има следното съдържание и смисъл:

 

         1. Надпис на гръцки език:

 

         Κα[ν]α συβιγη Ωμορταγ ις τον παλεον υκον αυτου μενο(ν) επυησεν υπερφυμον υκο(ν) ις τον Δανουβην κ(ε) αναμεσα τον δυο υκο(ν) τον πανφυμο(ν) καταμετρησας ις τιν μεσην επυισα τουμβαν κε απο τιν αυτη(ν) μεσην της τουμβας* εος την αυλι(ν) μου την αρχεα(ν) ισιν οργηε μυριαδες β" κ(ε) επι τον Δανουβιν ισην οργιες μυριαδες β". το δε αυτο τουβι(ν) εστιν πανφυμο(ν) κ(ε) μετρισα(ν)τες τιν γιν επυισα τα γραματα ταυτα. ο ανθροπος κ(ε) καλα ζον αποθνισκι κε αλος γενατε κε ινα ο εσχατον γηνομενος ταυτα θεορον υπομνησκετε τον πυισαντα αυτο. το δε ονομα του αρχοντος εστην Ωμορταγ καν(ν)α συβιγη· ο Θ(εο)ς αξηοσι αυτον ζισε ετη ρ".

 

         * Τουμβας - могила

 

            2. Ф. Успенски (1845 – 1928 год.):

 

         „Хан Ивиги Омортаг, оставаясь в старом дворце своем, построил великолепннй дворец на Дунае и среди зтих двух дворцов памфим. Сделав измерение [пространства], в самой середине насипал холм, а от самой середины этого холма и до старого аула моего две мириады* сажен [т. е. 20 000 оргий или 40 верст] и к Дунаю две мириады сажен; а эта самая тумва [насыпь] и есть памфим. Измерив землю, сделал зту надпись. Человек существо смертное, хотя бы он и хорошо жил, а другой раждается [на место его], и тот, кто родится самым последним, размишляя о сем, да вспомнит сделавшего сие. Имя же княза ест Омортаг Хан Ивиги. Бог да пошлет ему столетнюю жизнь!” 

         * Мириа́да (др. гр. μύριας) — число 10 000.  

        

        3. К. Иречек (1854 - 1918 год.):

 

         В Търново, в старата лавра „Св. 40 мъченици”, превърната сега в джамия, X. Даскалов  открил в 1853 год. един твърде интересен надпис. На лявата страна от входа в джамията стои стълб от червен мрамор, който носи на себе си следи от дълбока старина: изглежда, че той дълго време е лежал във вода. На стълба може да се прочете надпис, дълъг три аршина, с неправилни редове и букви. Той е написан на лош гръцки език и гласи според доста свободния превод следното:

        

         „Гиом Омуртаг, оставайки в стария дом, построи (втори) прекрасен дом при Дунав и по средата на двата (трети) дом най-величествен. След измерването аз построих в средата гробница (третия дом?). От средата на тази гробница до стария ми дом са две мирияди лакти и надлъж по Дунав са две мирияди. Гробницата е най-величествена. Измерете земята. Тия букви бяха начертани от тщеславен човек; той умира, друг се ражда и ще бъде последен. Като гледате на това, припомняйте си оногова, който направи това. А името на княза гласи Омуртаг кан. Нека бог му прости греховете! Прощавайте!”

         * Лакът – древна мярка. Най-напред дължината на лакътя, се е мерила от лакътя на ръката до края на средния й пръст. Еврейският лакът, според някои, е бил двадесет и един пръсти дълъг, а според други осемнадесет. Учителите на Талмуда отбелязват, че еврейския лакът е бил с една четвърт по-голям от римския.

 

 

        4. В. Златарски (1866 – 1935 год.):

        

         „Великият хан Омортаг, като остая в стария си дом, съгради преславен дом при Дунав. И като измерих [разстоянието] отгоре [т. е. по лицето на земята] между двата всеславни дома, направих в средата гробница. И от самата среда на гробницата до моя старовремски дворец [аул] има 20 хиляди оргии и към Дунава има 20 хиляди оргии. А самият гроб [склеп] е всеславен. И като измериха земята, поставиха тоя надпис. Човек, ако и да живее добре, умира и друг се ражда. И нека тоя, който се роди най-сетне, разглеждайки тоя [надпис], си спомня за оногова, който го [гроб, склеп] построи. А името на княза, е Омортаг, велики хан. Нека бог го удостои да преживее сто години.”

 

        5. В. Бешевлиев (1900 – 1992 год.):

         „Канасюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунава и по средата на двата всеславни дома, като измери (разстоянието), направи на средата могила. От самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунава има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кана сюбиги. Нека Бог да го удостои да проживее сто години”.

        

         6. Станчо Ваклинов:

 

         „Кана шюбиги Омуртаг, оставайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и като измерих между двата преславни дома, издигнах на средата могила. От средата на тази могила до стария ми дворец са 20 000 оргии и до Дунав са 20 000 оргии. А тази могила е всеславна. И като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. И нека оня, който се е родил последен, гледайки това, си спомни този, който го е направил. А името на владетеля е Омуртаг кана шюбиги. Бог да го удостои да живее 100 години”.

        

* Формиране на старобългарската култура VI-XI век, стр. 127.

           

 

         7. Неизвестен преводач* (от интернет):


        
"+ Вождът на асирийците Омуртаг, като остаях в стария си дом, съградих преславен дом при Дунав. И между тези два дома като измерих дължината на дъгата, построих в средата мавзолей. И от самата среда на тумбата на реката до старовремския ми дворец има 20 хиляди оргии и към Дунав има 20 хиляди оргии. Тумбата на реката сама по себе си е свещена. И като измерих земята, поставих този надпис. Човек, ако и добре да живее, умира и друг се ражда. И нека тоя, който се роди най-сетне, разглеждайки това, си спомни за оногова, който го направи. Името на вожда е Омортаг кан на асирийците. Нека бог го удостои да преживее сто години."

          * Колегата  shegorvechem твърди, че зад „неизвестния” за мен автор-преводач стои  Димитър ХАЙДУТОВ. През 2008 г. ИКК Славика-РМ, София e издал неговата книга със заглавие Господарят на земята,  ISBN 978-954-8439--57-2, а цитат бил от стр. 171. Приемам с благодарност и пълно доверие тази помощ.

 

00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

 

 




Гласувай:
7



1. devnenetz - Публикувам този материал повто...
28.08.2011 08:16
Публикувам този материал повторно, тъй като предстои да изложа и мой вариант за тълкуване на надписа.
цитирай
2. atil - Църквата най-малкото е била родова ...
30.08.2011 00:43
Църквата най-малкото е била родова или на царското семейство иначе нямаше да я превръщат в джамия.Там има още колони с надписи ако дадете и за тях снимки и информация ще стане много интересно.Доколкото знам има и две колони докарани от Плиска.
Напоследък много словоблудства се изговориха и изписаха по адрес на кого ли не и на какво ли не от нашата история, затова такива публикации са много полезни и навременни!!!
цитирай
3. shegorvechem - Допълнение !!!
30.08.2011 04:54
devnenetz написа:
Неизвестен преводач (от интернет).


"Неизвестният преводач от (интернет)" е: Димитър ХАЙДУТОВ. През 2008 г. ИКК Славика-РМ, София издаде неговата книга със заглавие Господарят на земята. ISBN 978-954-8439--57-2 Цитатът е от стр. 171.

В предговорът на книгата е казано че е:

В тази книга е изложено едно виждане за миналото на нашия народ, което не се схожда с нито една от известните хипотези и поставя под съмнение основните схващания за историята на българския народ.

Всички изследователи на миналото ни виждат Прародината на т.н. „прабългари” на Изток, в Средна Азия, а тя най-вероятно е на Запад, на брега на Атлантика или направо на Британските острови. Вероятността българите да принадлежат към иранската гр. на индоевропейските народи е незначителна. Антропологически, езиково и културно съвременните българи са най-близки до келтските народи – шотландци, ирландци, англичани и французи. Всички учени се придържат в една или др. степен към идеята за славянството на българите, а антропологическите показатели на народа ни не дават наличие на славянски черти.

Никой не вижда следи от българска държава във времето преди Цар Кубрат, а тя е създадена и е съществувала като могъща икономическа, културна и военна сила в най-далечните времена на историята и вероятно е най-старата държава на индоевропейци.

Никой не предполага древните българи да са плавали по море, а има основания да се счита, че те са били най-развития мореходен народ на Античността.

Всички изследователи на историята ни виждат първата столица на Аспарухова България в Плиска, а до средата на десети век тя е била във Вишиград на брега на Днепър, 12 км.северно от съвременния Киев.
цитирай
4. atil - Средна Азия е средище на Тюркския ...
30.08.2011 18:20
Средна Азия е средище на Тюркския каганат и господстващите в него племена.От тия които идват на запад това са аварите и хазарите.Хазарската орда се обособява точно след разпада на Тюркския каганат,тогава и Кубрат обединява българските земи по мирен път и налага на възтановената в своята цялост държава народностното и име - Булгария.
Следи преди него има и те отиват в дълбоката древност,но не на запад а в Източна Европа,Западен Сибир и Северен Казахстан!Там е прородината на българи,келти,готи,скити и траки,кимери...Та и нашите хуни оттам отиват в Северен Китай а не в Средна Азия!
А с морското дело са били запознати,но не всички, както и не всички са били скотовъдци,като хуните например...Един човек или една общност не могат да са специалисти по всичко,но в една народност или суперетнос може да има различни групи с различни умения и то така си е било разбира се.
А теории има много. За римляните или гърците след като са били писменни народи с установена и многовековна писменна традиция,теориите и хипотезите не са чак толкоз много...Може би това е причината славянобългарските писменни сведения на кирилица да са така преследвани и унищожавани. но и тия ,които са останали пак стигат да потвърдят единството със сведенията от другата България.А тия да си правят теории колкото искат.А доста от старите им летописци още от тогава почнали да лъжат! Например Фредегар писал че брата на Кубрат бил французин...Един грък пък ,че и "изповедник" излъгал ,че Кубер дошъл от Панония и дори го подмладил с
50 години...От година както влязох в Интернет, но и мене по едно време ме направиха на турчин, да имаше кой да ме подмлади и с 50 години - направо щях да се родя пак!
цитирай
5. shegorvechem - Благодарени на труда на проф. Златарски днес можем да чуем гласа на един от великите ни бащи!
01.09.2011 09:36
Освобождението на Търново сварило църквата “Св. Четиридесет мъченици” обърната на джамия. Манастирската църква до реката била потурчена сравнително по-късно. Населението още пазело легенди за нейното минало. Потурчената църква ”Теке джамиси” редовно си е хвърляла минарето. След няколко срутвания на минарето турците се отказали да строят тази част на молитвения си дом. Българите имали изключителен интерес към непокорната църквица, която упорито не приемала фереджето.

Търновският лекар Христо Даскалов в 1858 г. открил надписите на колоните в наоса на църквата. Воден от особенни чувства и с риск за живота си християнинът влязъл в турския молитвен дом. Огледал го от вътре и преписал текста от колоната на Цар Иван II Асен. По-късно този надпис бил публикуван в Русия заедно с информация за надписа на другата, Омуртаговата колона. Там това предизвикало в научните среди преди всичко недоверие.

Почти всички известни български историци са се занимавали с текста на Омортаговата колона. Най-много е работил по него проф. Васил Златарски. Той снел отпечатък от надписа, възстановил повреденото му съдържание и го превел от гръцки. Резултатът на възстановката на професор Златарски дава смислена и спрегната с други данни историческа информация. Ст-та на работата на професора за идентификацията на народа ни в световната история до сега не е осъзната на пълно. Макар че собственият му превод да не дава преки резултати за науката, той лежи в основата на всички по-късни изследвания на текста.

Дължим уважение към тези, които са вървели по следите на историята ни преди нас. По техните трудове, по техните грешки и успехи вървят следващите поколения изследователи.

Който е виждал автентичната колона или копието и в НИМ, е на ясно, че да се прочете така повреден текст е твърде трудна работа. За да се възстанови написаното, са били нужни както много усилия, така и дълбочинно познаване на езика.
цитирай
6. bogomil - Относно хипотезите
05.09.2011 19:54
Относно молбата на автора на постингите свързани с надписа на кан Омуртаг върху Търновската колона мога да представя моят постинг относно ; Дуросторум, Дръстър, Силистра. показан в;


http://bogomil.blog.bg/history/2010/07/01/edin-bylgarski-grad-nad-1900-godishna-tvyrdina-na-bylgarshti.570731

Този материал показан в постинга www.bogomil.blog.bg е яредставен от моя скромна милост и публикуван на книжен носител в списание и в някои вестници.

с ппоздрав. уважение и най-добри пожелания

www.bogomil.blog.bg
цитирай
7. talasin - За изписването на владетеската титла на кана Омуртаг
28.09.2011 10:36
Хубава инициатива - показване на известните преводи на текста от Омуртаговата колона. Както се казва "по-добре един път човек да види 'нещото', отколкото хиляда пъти да чуе за него". В конкретния случай, представеният от Вас превод и над него копието от възстановения текст, се вижда много ясно, че на третия ред преди края на текста, думата "канна" е изписана с две букви "н", а Вие я изписвате с едно от двете "н" в скоби. Кое Ви дава основание да приемете, че Вашето изписване е коректно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1193944
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031