Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2011 20:52 - 1. ВИРТУАЛНА ДЕВНЕНСКА КОЛОНА С НАДПИС НА КАН ОМУРТАГ
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 2008 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.06.2011 04:38


1. ВИРТУАЛНА ДЕВНЕНСКА КОЛОНА

С НАДПИС НА КАН ОМУРТАГ

 

        Въведение:

 

        За търновската колона с надпис от кан Омуртаг се знае много.Тук само ще изложа няколко от вариантите на превода на надписа от гръцки език:

       

      В. Бешевлиев:          „Канасюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунава и по средата на двата всеславни дома, като измери (разстоянието), направи на средата могила. От самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунава има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кана сюбиги. Нека Бог да го удостои да проживее сто години”.

        

         
В. Златарски:

        

„Великият хан Омортаг, като остая в стария си дом, съгради преславен дом при Дунав. И като измерих [разстоянието] отгоре [т. е. по лицето на земята] между двата всеславни дома, направих в средата гробница. И от самата среда на гробницата до моя старовремски дворец [аул] има 20 хиляди оргии и към Дунава има 20 хиляди оргии. А самият гроб [склеп] е всеславен. И като измериха земята, поставиха тоя надпис. Човек, ако и да живее добре, умира и друг се ражда. И нека тоя, който се роди най-сетне, разглеждайки тоя [надпис], си спомня за оногова, който го [гроб, склеп] построи. А името на княза, е Омортаг, велики хан. Нека бог го удостои да преживее сто години.”

 

         Ф. Успенски:

 

             „Хан Ивиги Омортаг, оставаясь в старом дворце своем, построил великолепннй дворец на Дунае и среди зтих двух дворцов памфим. Сделав измерение [пространства], в самой середине насипал холм, а от самой середины этого холма и до старого аула моего две мириады сажен [т. е. 20 000 оргий или 40 верст] и к Дунаю две мириады сажен; а эта самая тумва [насыпь] и есть памфим. Измерив землю, сделал зту надпись. Человек существо смертное, хотя бы он и хорошо жил, а другой раждается [на место его], и тот, кто родится самым последним, размишляя о сем, да вспомнит сделавшего сие. Имя же княза ест Омортаг Хан Ивиги. Бог да пошлет ему столетнюю жизнь!” 

 

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

 

 

         Няма да се впускам в някакви мои анализи, сравнения, изводи и други подобни. Това е правено и продължава да се прави от най-компетентните в тази област специалисти. Тук искам да изложа аматьорското си виждане или нещо като неподкрепена с научни факти хипотеза за някои заплетени въпроси от трудното прохождане на Долнодунавското канство през първите му 100 – 150 години.

         Изходната точка, от която ще тръгна е възприемането, че Абоба-Плиска не е била първата ни столица. Това, разбира се, не съм го измислил аз. За да не се повтарям излишно, моля онзи, който се интересува от темата, да прегледа моя блог http://devnenetz.blog.bg/

за времето от 29.12.2010 год. до 24 май 2011 год.

         Препоръчвам да се прочете сравнитело по-новата публикация на проф. Ст. Ваклинов и проф. Ст. Станилов „В Кладенци се крият загадки от миналото” от

http://devnenetz.blog.bg/history/2011/05/13/v-kladenci-se-kriiat-zagadki-ot-minaloto.746281

 

         Известно е, че въпреки големите и многогодишни усилия и научни дирения, до ден днешен нямаме сериозно попадение на погребение на тогавашен български кан или високопоставен български ръководител на наша територия. Надписът на кан Омуртаг е доста съдържателен, но и майсторски усукан и завоалиран. Явно той е желаел след много години неговите български потомци да се потрудят доста, преди да намерят важния български гроб, но не е предполагал, че ще минат много векове и че ние – сегашните хора, ще се лутаме безрезултатно в търсенето на старите и новите, тогавашни преславни и всеславни български домове и могили.

         Не желая да натрапвам на никого моите ненаучни „видения”. Само искам, ако е възможно, компетентните научни кръгове да помислят върху това, за което пиша. Все пак е възможно, поне в една хилядна от него да има някакъв разум и някакава истина.

         Аз вярвам, че нашите предци са били умни и предвидливи хора. Те непременно са оставили съществени и неопровержими знаци, които ние като българи трябва да открием. Тези материални знаци са около нас. Те са под краката ни. Те са на една ръка разстояние. Ние сме на една крачка от тях. Все пак, защо не можем да ги намирим? Дали досега не сме търсили само по неправилните места, или сме бродили все в грешните посоки!?...

         Отново ще кажа, че приемането на тезата, че Плиска е първия основан от Аспарух главен център или столица, отклонява посоката на историческите и археологическите търсения и изследвания. Към Плиска се насочват всички умове, към Плиска се насочва походът на Никифор през 811 година и т. н. Да. Плиска е била много важна. Тя е била най-важна, но по-късно, когато й е дошло времето.

Нека да се поработи по-нестандартно. Нека се тръгне не по утъпкания, а по по-трънливия, по по-другия път. Може би той ще ни отведе до другия, до търсения резултат.

         Тъй като не съм историк или археолог и не изпитвам притеснения от евентуални научни подигравки, аз искам да се концентрирам върху следните си предположения:

 

         1. Първият долнодунавски, главен, средищен център (или първа българска столица) се е намирал при сегашното село Манастир, Варненско. Това е бил Варна-Плюсковаград. Там близко са били AD Salices” и Диакене-Диавене, който наистина и до днес има стотици върби, много изворна вода и отстои от Одесос на 37 километра, което разстояние е равно на 25-те римски мили на Ал Идриси.

         2. През 811 година Никифор е превзел Варна-Плюсковаград, а не лагера в Абоба-Плиска, който е изгорен по нареждане на кан Крум. На Никифор и войската му е нанесен решаващ български контраудар при река Мерявица в Провадийския сърт, а не при прохода Верегава.

         3. При отстъплението си войските на Никифор са изгорили първата българска столица Варна-Плюсковаград, а после Крум е пренесъл столицата си в стария дом на Аспарух край Дръстър. Там, до днешното село Калипетрово, е и могилата, в която през 814 година по всяка вероятност е погребан докарания от фронта велик български  мъртвец кан Крум Страшни.

         4. Поради младостта на кан Омуртаг, от 814 до 816 година държавата е била управлявана от тримата военни командири-регенти Дукум, Диценг и Цог. Вероятно около 818 година кан Омуртаг е преместил столицата при село Избул, за да е по-близо и до главния си войскови лагер и за да може по-отблизо да ръководи и контролира строежа на новата столица Плиска, както и  осъществяването  на Мадарския си проект. Кан Омуртаг живеел в крепостта Динея, която е била близо до село Избул и най-вече до село Войвода. Там, в тази крепост е бил въпросният му стар преславен дом, преди да се пренесе в новоизградения си дом-дворец в Плиска. По тези времена Кан Омуртаг е построил нов, резервен всеславен (кански) дом край Дръстър-Калипетрово.

В забележителното си творение наречено Мадарски конник, кан Омуртаг вградил образа на баща си кан Крум и увековечил неговата победа над ромеите, която се състояла в близкия Провадийски сърт.

         5. Преди да почине, вече живеейки в новия си дворец в Плиска, кан Омуртаг лично е написал текста и под негов контрол е била изработена Търновската колона с всеславния надпис, която след смъртта му е била вградена в двореца в Плиска. Омуртаг сам е указал мястото на погребението си, а негови специалисти и землемери ползвайки основни принципи от тогавашната много развита и добре изучавана иприлагана геометрия* са изчислили посочените в надписа разстояния при положение, че един разтег се равнявал на 1,78 м.

         6. За да се стигне до успех в намирането на знатните български погребения, предлагам да се помисли дали научните търсения да не се насочат по всеславната и многозначителна, а не хаотична, българска историческа и канска линия:

 

„МАНАСТИР – МЕРЯВИЦА – КЮЛЕВЧА –

                             МАДАРА – ПЛИСКА ИЗБУЛ – ВОЙВОДА –

                                       КОЛОБЪР – ПОЛКОВНИК ТАСЛАКОВО –

                                                             КАЛИПЕТРОВО – СИЛИСТРА”.

 

         Може би с гробовете на нашите погребани не по бойните фронтове канове, предците ни са очертали главната и историческа линия на нова България от север на юг през Дунав - през Аспаруховия Дръстър – през Колобър – през Избул – през Плиска – през Мадарския конник кан Крум Страшни, чийто очи (а и тези на коня и на кучето му) гледат като очите на всичкибългари по-нататък … към Константинопол…

 

        * Между нас казано, признавам, че въпреки инженерната ми и математическа подготовка, ми се наложи доста да се потрудя, за да си обясня как кан Омуртаг и специалистите му по онова време са измерили (изчислили) двете отстояния (по точно 20 000 разтега) между въпросната Могила при село Колобър и Стария му дом при село Войвода  и Новия му дом край Силистра. Сега, чрез електронните географски и топографски карти, това става за секунди и с голяма точност. А преди 1200 години!?... Знаели ли са нашите предци какво е това азимут, какво е това  компас, карта, градус, тангенс, котангенс?... Знаели ли са чрез измервания и изчисления да си определят с помощта на три звезди точното място, на което се намират на земята?… Едва ли… Едва ли…

         След много размишления стигнах до следния извод:

         Кан Омуртаг и неговите специалисти (българи, гърци, славяни или траки) са владеели метода за създаване на точен чертеж и съответните изчисления за разположението на три високи земни възвишения наблюдавани окомерно и замервани от четвърто и пето такива, като разстоянието между последните две е точно измерено. И днес нашите геодезисти и военни специалисти ползват този метод и могат да го обяснят на интересуващите се, а и в интернет се намират готови инструкции за това.

         И така: най-вероятно изчислителите на разстоянията цитирани в надписа на кан Омурта са наблюдавали и скицирали трите точки от две други точки. Трите точки трябва да са имали очна видимост (очна връзка) от другите две наблюдателни. Ето защо тези три точки са били не в ниски места, а в характерни, високи и с отлична видимост места. Доколкото можах, установих с помощтта на военно-топографската карта, че такава очна връзка би могло да се е използвала за следните три точки:

         Могилата при село Войвода.

         – Могилата при село Калипетрово.

         – Една от трите могили при селата Колобър и Полковник Таслаково.

         Ако все пак (примерно) едната от трите точки е била на по-ниско място, тя би могла да бъде обозначена с дим от запален в определен час огън при пълно безветрие.

 

         Дано се окаже, че поне мъничко съм прав в предвижданията си. За сведение на читателя, аз съм посещавал тези разгледани по-горе райони стотици пъти, но само с услугите на интернет.

 

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

 

 

Днес е 24 май 2011 год. Честит празник на българската

просвета и култура и на славянската писменост!

Дано до края на XXI век повторим големия си успех –

ЛИКВИДИРАНЕ НА НЕГРАМОТНОСТТА В БЪЛГАРИЯ!

 

Нека България пребъде поне 100 000 години!

Честит празник, братя българи!

 

Гр. Варна, инж. Драгия Драгиев




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1202425
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930