Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2011 19:22 - ИСТОРИЧЕСКИ МОГИЛИ – ПРИМЕРИ НА СЪСРЕДОТОЧИЯ
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 10019 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 28.04.2011 19:51



ТРАКИЙСКИ (или БЪЛГАРСКИ?...) МОГИЛИ –
ПРИМЕРИ НА СЪСРЕДОТОЧИЯ

В СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ

 

       Вече посочих как с помощта на една генерал-щабна карта може да се издирват топоними, хидроними и други подобни имена и обекти, които все пак могат да ни дадат ценни сведения свързани с историята на съответния район.

         Тук ще заострим вниманието си към някои по-съществени съсредоточия на тракийски могили във Варненско-Шуменския край на нашата страна. Знаейки ролята на този район при създаването на Долнодунавското българско канство е логично да се попитаме дали неповторимата гъстота на тракийски могили не се явява сигурен признак и обяснение защо хората на Аспарух са избрали за местоживеене и за държавно средище района на „Тъй наречената Варна”. В този район са живели много траки, много римляни, българи и турци. Тук са се настанили хората на Аспарух. В този район многократно са се сражавали в по-късни времена руски и турски войски. Тук са квартирували английски войски през Кримската война, а през 1944 година и съветските воeнни части са се настанили в същите „обжитые” от хиляди години местности и при същите хилядолетни чешми.

         Мисля, че обхождането на тракийските могили на самия терен е много ценно дело, но и съзерцаването и оглеждането им по картата е не по-малко полезно. Гледайки ги по картата човек започва да разсъждава относно схемата на разполагането на групата могили; относно височината и големината им, относно местоположението им и т. н. Особено важно е, че след като на руска територия в такива могили са открити много прабългарски погребения, бихме могли да допуснем, че и тук – в Девненско-Провадийския край, по същите времена и при вероятността, че това е мястото на първата ни българска столица, може да се намерят първични или вторични прабългарски погребения.
         Досега нашите археолози са намерили  няколко места в България с прабългарски погребения извършени като вторични в съществуващи тракийски могили и по същество последните са станали тракийско-български. Според мен, ако има възможности, трябва да се отворят определено число "тракийски" могили във вътрешността на района "Вълчи дол-Нови Пазар-Мадара-Кюлевча-Дългопол-Старо Оряхово-Девня-Вълчи дол". Че тук са живели хора от времето на траките е безспорно, но не е възможно в пъпа на разширилата се на юг от Дунав Българска държава да не се намерят още десетки и стотици такива знаци оставени от нашите деди. Нека се хвърлят средства и усилия и за българската история на нашия край. Ако се допусне, че първата ни българска столица е била при "Тъй наречената Варна" и ако войската на Никифор е била разбита от Крум по пътя й от Провадия през Провадийския сърт за Шумен, трябва да се очакват наистина ценни находки. 
         Тъй като изпитвам определени трудности при вкарването на фигури и снимки в моя блог, ще си позволя нови допълвания на този материал, за което се извинявам.

         Ето още веднъж от къде може да се ползва топографската карта:

         http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/index.html#section2


1. Около гр. Провадия - 13 могили:


image

 
                
2. Около гр. Върбица, Варненско - 13 могили:

image


          
3. Около с. Бозвелийско, Варненско - 10 могили:
 


image



4.
Около с. Манастир, Варненско -14 могили: 
                   
             

image


        
5. Около Кабиюк, Шуменско - 4 могили:



image

 

        
6. Около с. Равна - с. Кривня, Варненско - 22! могили:
 


image 

         
  
7. Около с. Цонево, Варненско - 12 могили:

image



8. Около с. Избул, Шуменско - 13 могили:

image


            
9. Около с. Искър, Варненско - 15 могили:

 
image

  
10. Около с. Снежина, Варненско - 9 могили:

image




11. Около с. Неофит Рилски, Варненско - 11 могили:


image



 12. Около Кара пещера, с. Снежина, Варненско - 2 могили:


image



13. Около с. Средно село, Варненско - 10 могили:

image



04. 2011 год., гр. Варна.

         Девненец

 

    
 




Гласувай:
4



1. marknatan - точно така девненец, "бъл...
12.04.2011 07:01
точно така девненец, "български" могили и за тва не ги копат,щото само на лумпените не им е ясно,че такова животно ,като тракийци,хеле,па "тракийски" могили,тракийско изкуство хе,хе,хе, нема . В цяла България няма ,не само в североизточна,която пък нито македонци нито персийци са я владели! Кви "тракийци","гърци" и др. събратя, на север от южните склпнове на Родопите ?
Имало могили в днешна североизточна България и то за лумпени дето под могила разбират тракийско ,били тракийски.


цитирай
2. kagami5 - Чудесни карти си показал, дано не ги ...
30.11.2011 21:17
Чудесни карти си показал, дано не ги харесат и иманярите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1200139
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930