Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2008 19:18 - Министър-председателят участва в дискусиите на национален форум за държавната политика към българите по света
Автор: devnenetz Категория: Технологии   
Прочетен: 3379 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 13.05.2008 19:22


Политиката на държавата към българите в чужбина се нуждае от нова нормативна уредба, в т.ч. законодателство и подзаконови нормативни актове, от по-добра координация между институциите и по-голям финансов ресурс. С тези средства държавата вече разполага. Това заяви премиерът Сергей Станишев при откриването на Националната кръгла маса, посветена на новата държавна политика към българите в чужбина. Пред участниците и гостите на форума той открои необходимостта от нова и координирана на всички нива политика на българската държава по отношение на българите в чужбина

Намалява броят на желаещите да напуснат страната и същевременно в много сектори страната ни изпитва трудности при намирането на работна ръка, припомни министър-председателят в изказването си. Той се обяви за адекватна на съвременните условия политика по отношение на българските общности в чужбина, за запазване на връзките с тях и културната и националната им идентичност. Завръщането на сънародниците ни, емигрирали в чужбина, е основна задача на стратегията за българите в чужбина, която бе представена в рамките на кръглата маса. Акцент в цялостната политика спрямо българите по света би трябвало да бъде поставен върху контактите с българските икономически общности в чужбина, както и с българските студенти в различни страни, които да реализират потенциала и високата си квалификация в България, подчерта премиерът Сергей станишев.

Създаване на Съвет за българите в чужбина към Министерския съвет, който ще бъде основен координиращ орган на политиката на изпълнителната власт в тази посока, предвиждат част от структурните мерки, които планира правителството. Ще бъде създаден и Национален консултативен експертен съвет за българите в чужбина към Държавната агенция за българите в чужбина. Други акценти в новата политика на кабинета за българите в чужбина са изработване на национална стратегия за работа с българите по света, преглед и промяна на нормативната уредба в областта, създаване на отделен фонд за българите в чужбина, който ще финансира отделни техни проекти на конкурсна основа и други.

Предстои да бъде разработена и програма за трайно привличане на българите, които живеят в чужбина и това е един от основните нови моменти в разработваната от правителството нова политика за българите по света, обяви още премиерът. Тя включва конкретно въвеждането на инструмента „зелена карта”, облекчаване на визовия режим и на достъпа до пазара на труда и други. Ще бъде стимулирано и привличането на членовете на семействата на българите в чужбина. Уреждане на въпросите около осигурителните права на трайно заселващите се у нас етнически българи, създаване на достъпна връзка с представителите на бизнеса у нас, създаване на регистър на българските студенти, които се обучават зад граница и свързването им с представителите на българския бизнес са сред другите мерки, които премиерът открои в изказването си пред участниците във форума. Ще се работи още в посока на насърчаване на образованието на българчетата в чужбина чрез материалното им обезпечаване, както и за по-активна работа с етническите българи, които получават образованието си в България. Целта е те да реализират себе си в родината и да станат пълноценна част от българската нация, подчерта още министър-председателят.

Премиерът и външният министър откроиха значението на голямото разнообразие на български медии в чужбина. Министър-председателят оповести идеята за организиране на Събор на българите в чужбина, който може да се състои още през следващата година. Според него трябва да бъдат насърчени и дарителските инициативи в полза на българските диаспори, както и дейността на Българската православна църква в чужбина.

Отделен елемент от правителствената политика за българите по света трябва да бъдат процедурите по придобиване на българско гражданство, смята още премиерът Станишев. От 1990 г. до 2000 г. са одобрени 32 000 молби за получаване на българско гражданство, информира той. Близо 100 хил. души са изявили желание да станат български граждани между 2001 г. и 2007 г. Процедурите трябва да бъдат облекчени, да станат по-прозрачни и да се ограничат посредниците в процеса, подчерта министър-председателят. Трябва да се въведе и процедура по получаване на български паспорт, който е много сериозен ангажимент към българската държава и получаването му не трябва да бъде просто формален акт, категоричен бе премиерът Сергей Станишев.

Политиката към българите в чужбина дълго време не бе във фокуса на вниманието, подчерта в началото на кръглата маса вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин в обръщението си към участниците и гостите. Според него нормативната база не отговаря на изискванията и е необходима цялостна политика с общ подход, общи цели и координирана между различните институции и представителите на българските общности в чужбина.

Доклади за политиката на страната в областта на образованието на най-младото и подрастващото поколение на българите зад граница и Националната стратегия по миграция и интеграция изнесоха вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев и социалният министър Емилия Масларова. Министърът на правосъдието Миглена Тачева представи пред участниците в кръглата маса политиката на държавата по придобиване на българско гражданство.

Участие във форума взеха още вицепрезидентът Ангел Марин, министрите Николай Василев, Стефан Данаилов, Евгений Желев, както и редица представители на българските етнически общности зад граница от Украйна, Молдова, Чехия и други.

Материалът е взет от: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0011&n=001010&g=

   

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194206
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031