Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2008 18:59 - ГАГАУЗИТЕ - НАЙ-СТАРИТЕ И ЧИСТИ ДОБРУДЖАНСКИ БЪЛГАРИ
Автор: devnenetz Категория: Технологии   
Прочетен: 5034 Коментари: 3 Гласове:
1



Сообщение:

Вестник "Нова Зора" - брой 45 - 14 ноември 2006 г.
Александър ЛАМБОВ

Опитите за създаване на нови нации са абсурдни, но често присъщи на Балканския полуостров. За съжаление те засягат най-често и преди всичко нас, българите.
Най-агресивно в това отношение си остава малкото на брой племе на сърбите, поради безцеремонното вмешателство на Великите сили в съдбата на балканските държави. Т.нар. македонска нация бе формирана по изкуствен начин на територията на етническия конгломерат Югославия, който не можеше да не се разпадне.
В най-ново време имаше опити да бъде наложена т.нар. шиптърска нация, чрез терминологично разграничаване на албанския език в Албания от “шиптърския”. В тази група се включват българите от двете страни на границата между България и бивша Югославия.
Южните ни съседи - гърците, причисляват древните общности на каракачаните, цинцарите и куцовласите от полуострова към древните гърци, а за помаците от южните склонове на Родопите, които говорят чист български език, са измислили екзотичното название “славяногласни елини”. Имат дори и гръцки учебници. Други интереси провокират прогласяването на “помашка нация”, на основата на мюсюлманската религия.
Може би най-големият абсурд, станал реалност в наше време, е обявяването (от някои турски и руски учени) на гагаузите в Молдовия, Украйна и Средна Азия за тюрки или направо турци. И тъй като не може с лека ръка да се игнорира православната им християнска вяра, се стига до невероятния абсурд да се говори за “християнизирани тюрки”.
Целта е ясна - да се разцепи компактната българска общност на някогашните изселници от България в Бужака, и отчасти е постигната. Можем ли да си представим как биха се обърнали в гроба онези смели и твърди българи, защитници на Калиакренската крепост от османлиите, пък и техните потомци, съхранили легендата за саможертвата на 40-те български девойки, хвърлили се в морето, за да защитят родовото си българско достойнство?! Какво биха сторили, ако разберат, че техните потомци след 600 години са станали... турци?
Според Д. И. Гургуров, автор на сериозното изследване “Гагаузите - потомци на тюрко-огузите или славяно-българите”, публикувано в Кишинев през 1998 г., прадедите на гагаузите, преселили се в Буджак, са основно от съседна Добруджа и околностите на град Варна. Селата Гайдари, Конгаз, Табака, Ново село, Кирсово, Чадър и някои други, са основани от преселници от Северна Добруджа, която в днешно време се намира в състава на Румъния, а в селата Авдарма, Бешалма, Бешгиоз, Дисгинджа, Джолтай, Димитровка, Етулия, Казаклия, Караклия, Кирит-Лунга, Кирсово, Копчак, Томай, Червеноармейск, Чишмикьой, Чумай и градовете Вулканещи, Чадър-Лунга, Комрат - основно са преселници от Южна Добруджа и околностите на град Варна.
Най-старото заварено от завоевателите добруджанско население е било подложено на репресии. Под заплахата от физическо изтребване, то губи матерния си език. Но запазва християнската вяра. Друга част - т.нар. гаджали, губят и езика, и вярата си. Името българин въобще изчезва. Една малка част все пак успяла да запази българския си език и християнската си вяра, получава названието тукани.
Векове наред Добруджа е воинско вървилище. Изходен пункт за султанските завоевания на изток и османлиите не са допускали тилът им да бъде застрашен от еднородно българско християнско население.
Мнозинството от днешното население на Северна и Южна Добруджа са потомци на по-късни, едва от 19 в., преселвания на българи от Балкана и Тракия - най-вече овчари от Котел, Жеравна, Раковица, Ичера, Панагюрище, Ямбол, Сливен, Загорието, Македония, че и чак от Кешан на Мраморно море.
Прадедите на т.нар. гагаузи се преселват в Буджак (Бесарабия) основно през 1806-1812 г. Руските власти са ги записвали като българи. И много по-късно се появява тюркската версия за произхода на гагаузите.
За първи път прозвището гагаузин, според Димитрий Гургуров, влиза в официално обръщение през 1869 г., чрез записките на проф. В. Григорович от Новоросийския (Одески) университет. Като пътешественик той посещава съвсем за кратко Комрат и впечатлен от турския език, употребяван от тамошните българи-колонисти, става може би неволен автор на лъжливата теория за тюрското произхождение на гагаузите. В книгата си “Не заблудата, а лъжата за гагаузите”, тюркологът проф. Емил Боев пише:
“Гагаузката идея беше внесена сред българите, известни и с прозвището гагаузи, от страна на чужденци, изпълняващи определени политически задачи. Но чрез привърженици сред самите гагаузи, стремящи се към тяхното отделяне от българите в бившия Съветски съюз се превърна в държавна политика. Руски и азербайджански учени се стремяха да открият у гагаузите небългарски черти, за да ги утвърдят чрез тях като тюрска общност. До Втората световна война Турция не търсеше научни доказателства за произхода на гагаузите, тя просто ги обяви за турци и премина към вербуване на своя “пета колона” сред тях.
За съжаление, обществеността в България е малко осведомена за противопоставянето на туканите (българи) с гагаузите (българи) в днешната Молдовска република. В допълнението към книгата си “Гагаузите - потомци на тюрките-огузи или на славянобългарите” Димитрий Гургуров съобщава: "Съвсем неотдавна (ноември 1997 г.) в гагаузките училища в Буджака се появиха нови учебници с латински алафит - “Ана Дил”. В тях Д. Танасоглу разказва за преселението на гагаузите от изток (Алтай) на запад. Освен това той дава портрет на Огуз хан, предводителя на огузите, пра-пра-прадеди на съвременните гагаузи”.
Фалшификациите са в ход и не търпят коментар. Не само на Балканите, но и в Европа, няма друга нация като нашата, заредена с такъв дълговечен наивитет, стигащ до нихилизъм. Само ние сред нашите съседи все още нямаме изградена национална доктрина. И както справедливо отбелязва проф. Емил Боев “вината за сегашното положение е преди всичко на българската държава и българската общественост, които не защитиха и не опазиха духовното единство на българското племе. От годините на Освобождението, та до наши дни, не бе направено нищо сериозно, за да може българчето още от школото да опознае себе си като рожба на един народ, представен в своето етнографско и териториално многообразие”.
Ако в учебниците кратко и ясно бяха описани мизийци, тракийци, македонци, торлаци, капанци, ваяци, гагаузи и т.н., съвременният българин, когато чуе тези названия, не би си мислил за отмрели чужди народи, не би ги свързвал с гърци, турци, сърби, власи и още с какви ли не.





Гласувай:
1



1. анонимен - всички българи заедно
16.05.2008 14:20
аз съм гагаузка и съм горда със себе си -
Живее в РБ вече24г омъжена съм за българин имам 2деца . Тук от първи ден чуствам като чели съм живела цел вечност ,много се интересувам от история , винеги ми било интерестно за наши предци и съм зная от малка че сме преселени от Варна .Бащами разказваше често опреселените хора ,които успяха да запазят вярата си .Може би има някаква карма ,след като почина бащами аз се върнах и до сега живее в България .впечатлена съм от хора и от проф. Боев че търси истина .Браво!!!!!
цитирай
2. анонимен - В основата на простотията за Гагаузите-Огузи стои Гумильов
16.05.2008 21:46
Гагаузите или добруджанските Българи са поредния пример как се отцепват,изкуствени малцинства от България.
За да не бъда голословен,ще спомена няколко безспорни и най-вече Бетонирани факта.

Огузите са Монголоиди Лев Гумильов поръчковия
драскач на СССР прекарал половината си живот в ГУЛАГ.Е създателя на Огузката теория за Гагузите
навярно тоя суебект,не е виждал какво преставляват Огузие ( Моноглоиди-Чингис хан е
Европеид пред тях)

Нека да попитаме,как е възможно Огузите-Монолоиди да се превърнат в Гагаузи европеиди-Абсурд-Пълен)

Селджуксата теория пак куца по същата причина
защот седжуците и те са Моноглоиди.

Какво излиза не-тюрска антропология на Гагузите.

Освен това наскоро беше направено ДНК иследване на което ясно се видя ,че най-близките на Гагузите са Македонците (разбираи Българи и за двата "народа")

(моля ви намерете го това иследване виждал съм го на клип в Интернет you tube и го разпространете)
цитирай
3. анонимен - Велика или Кубратова България
18.07.2012 07:43
Името българин се явява през 334 г.в Източен Казахстан.В Северен Авганистан съществува държава на българите известна с гръцкото си име от времето на Александър Македонски - БАКТРИЯ.Според Именника на българските владетели България между Черно,Азовско и Каспийско морета,започва с АВИТОХОЛ през 165 г.Кубрат е кан на Велика България от 632 г.Българите са държавотворен народ и се наброяват 13 техни държавни формирования в различни части на Азия и Европа.Належаща е актуализацията на всички дати в нашата история.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194055
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031