Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2019 22:35 - Илиян Йончев: Да подредим нашия дом Плевен. През последните години градът спря да се развива, пропуснати бяха много възможности, смята кандидатът за кмет от БСП
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 296 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.10.2019 22:37


Дума , 14 Октомври 2019 автор:Павлета Давидова visibility 454

Илиян ЙОНЧЕВ е роден на 11 март 1976 г. в Плевен. Завършил е Езиковата гимназия в Плевен. Отбил военната си служба в ШЗО "Христо Ботев". Магистър по право от СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал "Международно право и международни отношения" и "Правораздаване". Магистър по здравен мениджмънт от Медицинския университет в Плевен. Специализирал е данъчен и митнически контрол в Стопанската академия "Д.Ценов" - Свищов. Завършил обучение по политически мениджмънт от Академията за социална политика. Член на БСМ от 1995 г., на БСП - от 2001 г. Заместник-председател на Общинския съвет на БСП в Плевен. Бил е два мандата общински съветник, а от юни 2013 г. до август 2014 е областен управител на Плевен. Основател и първи президент на Младежкия Ротари клуб в Плевен - Ротаракт, член на Ротари клуб от 2009 г. и на националното ръководство на Ротари Дистрикт, където отговаря за младежката политика, през 2017 г. е президент на Ротари клуб в Плевен. Работи като ръководител направление "Секретариат, европейски проекти и програми" на МУ в Плевен. Владее четири езика. Семеен, с едно дете. 

- Г-н Йончев, ще успее ли този път БСП да се пребори да направи Плевен "червена община"?

- За жителите на общината тези местни избори са съдбовни, защото имаме шанс да се преборим с един двадесетгодишен модел на управление. Хората искат промяна. За мото на нашата кампания избрахме "Плевен е нашият дом! Да го подредим!" Целият ми живот е преминал в този град, тук е семейството ми, тук са родителите ми, приятелите, тук искам да остана да живея. И за себе си, и за всички искам по-уреден и сигурен град, по-чист и с повече възможности. Важното е да убедим хората, че предлагаме добри решения за Плевен. Само с нашата активност можем да преборим купения вот и на 27 октомври да се поздравим с успех!

- Кои са основните приоритети, на които трябва да заложи бъдещият кмет на общината?

- Работеща администрация със специално отношение към инвеститорите, оптимизиране на разходите и по-целесъобразно изразходване на средствата. Лично аз бих продължил добрите практики, но ще бъда по-активен, по-търсещ, по-смел към инвеститорите. Едно от първите неща, което искам да направя, е да се създаде регистър на потенциалните терени, в които може да се инвестира, в него да се съдържа цялата необходима информация - сграден фонд, който не се ползва, инфраструктура, комуникации, местоположение, транспортни връзки и т.н. Освен това за развитието на всяко населено място е изключително важно и външното финансиране - както активно кандидатстване с проекти по оперативните програми, така и търсене на средства от държавата. Имаме разработена подробна визия за развитието на общината, но най-важното е хората да има къде да работят, да им е уютно, улиците и тротоарите да асфалтирани, градинските и околоблоковите пространства да са чисти, да има детски и спортни площадки, осветление, видеонаблюдение, да търсим решения на проблемите с трафика, с паркирането...

Има много какво да се прави, защото през последните години Плевен спря да се развива, пропуснати бяха много възможности. Да, централният площад е красив, садят се цветя, но това не е достатъчно. Бюджетът на общината не е малък и смятам, че има възможности за оптимизиране на разходите, повишаване на приходите и по-целесъобразно изразходване на средствата. Но на практика бяха увеличени такса смет и данъкът на повечето автомобила, разшири се "синя зона", увеличи се числеността на администрацията, изтегли се кредит... Настоящият кмет е почти постоянно в социалните мрежи и обяснява на гражданите кое и защо не може да стане. Да, контактът с жителите на общината е важен, но аз смятам, че един кмет трябва да е повече играч, отколкото коментатор, ако може да използвам спортната стилистика. Да е постоянен и упорит, дори с риск да досади от своята настоятелност, но да търси и намира решение на проблемите на хората. 

- Вие сте част от екипа на Медицинския университет в Плевен. Има ли практики от вашата работа, които може да се приложат в местното самоуправление?

- Факт е, че благодарение на доброто управление на висшето училище в нашия роден град се изливат преки чуждестранни инвестиции. Университетът има над 1000 чуждестранни студенти, които живеят тук, плащат наеми, хранят се в ресторанти, пазаруват в магазини, возят се на таксита, а някои дори след завършването се остават да живеят при нас, женят се и им са раждат деца. Така инвестират в местната ни икономика годишно над 45-50 млн. лв. През миналата година стартирахме реализацията на проект за център за компетентност за близо 24 млн. лв. С активна работа по време на краткия ми мандат като областен управител бяха отпуснати 3 млн. лв. за откриването на нов факултет по фармация, който днес вече приема студенти. В града най-активно се развива т.нар. медицински туризъм заради добре работещите частни лечебни заведения. Но не използваме достатъчно възможностите на историческия и културния туризъм. Дори нямаме реално работещ туристически информационен център. А Плевен има с какво да се гордее в исторически план - прекрасна Панорама, паметници, музеи. Дори един винен туризъм би имал място в общината при наличие на единствените в страната институт и професионална гимназия по лозарство и винарство. 

- Младите хора все по-често предпочитат да търсят бъдещето си в столицата или в чужбина, как Плевен може да се превърне в убедителна алтернатива?

- С възможност за добро образование и най-вече с условия за професионална реализация. Ако един град предлага възможности за работа, добре уредена инфраструктура, чистота и спокойствие, няма причина да го замениш с друг. 

- Защо плевенчани трябва да предпочетат вас и листата на "БСП за България"?

- Защото предлагаме реални решения и добре подготвени хора, които имат желанието да ги изпълнят. Като кмет ще предложа нов модел на работа на администрацията. Да, на моя екип вероятно няма да му е лесно, защото аз съм колкото взискателен към себе си, толкова и към тези, с които работя. Но за разлика от опонентите си, които се кандидатират сякаш по поръчка, аз имам желание да бъда кмет, млад съм, не съм отегчен от политиката. Ще разчитам на отлични професионалисти. Имам подкрепата на своите съпартийци и симпатизантите на БСП. Вярвам, че хората ще направят правилния избор. 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3032570
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031