Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2012 18:02 - Премиерът на Молдова Владимир Филат направи официално посещение в България (ОБЗОР)
Автор: devnenetz Категория: Политика   
Прочетен: 2626 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 19.04.2012 18:18



19 април 2012 | 17:16 | Агенция "Фокус"
  image

София. България подкрепя европейската интеграция на Молдова. Това бе заявено по време на официалното посещение на премиера на Молдова Владимир Филат в София. На среща с министър-председателя Бойко Борисов молдовският премиер благодари за подкрепата на България за Молдова и страните от региона по пътя към евроинтеграцията и за готовността на страната ни да сподели опита си в тази насока.
Премиерът Борисов е запознал госта си от Молдова с работата на България по изграждането на интерконектрона газова връзка. През май България и Румъния започват работата по изграждането на интерконекторна газова връзка. Непрекъснато се работи за изграждането на подобна връзка и с Турция. На предстоящото посещение на Борисов в Азербайджан следващата седмица темата също ще бъде поставена. В същото време – Молдова и Румъния изграждат подобна газова връзка.
С подкрепата на Европейската комисия се надяваме, че ще се постигне така желаната от много държави диверсификация, отбеляза българският премиер.
Молдовският премиер Владимир Филат е поканил премиера Бойко Борисов на посещение в Кишинев. Визитата вероятно ще се състои през октомври. Очакваме с нетърпение премиера Бойко Борисов в Кишинев. Надяваме се в рамките на това посещение в Молдова да организираме едно междуправителствено заседание и ще планираме своите действия за в бъдеще. „Много съм горд, че в лицето на г-н Бойко Борисов имам един много добър приятел”, каза Филат.
Специално внимание на днешната среща е било обърнато на българския район Тараклия. Премиерът Бойко Борисов благодари на премиера на Молдова за това, което се прави за район Тараклия. Той е получил уверение, че университета в Тараклия ще стане регионален и в него ще могат да се обучават не само хора от район Тараклия, а от цяла Молдова. В район Тараклия има две свободни икономически зони, които предоставят много добра платформа за инвестиции, това каза премиерът на Молдова Владимир Филат. „В Молдова живеят над 66 000 етнически българи. Имаме район, който се казва Тараклия, в който болшинството от населението е българско”, допълни Филат.
Свободните зони в Молдова са възможност за българския бизнес – това заяви премиерът Бойко Борисов в съвместно изявление с молдовския премиер Владимир Филат. Две свободни зони има в населения предимно с българи район Тараклия. Те могат да бъдат предмостие за руските пазари, подчерта българският премиер. По думите на Борисов - нещо, което българският бизнес може много да го заинтересува (и сега на бизнесфорума, и при евентуално посещение в Кишинев, може би октомври), е да се има предвид, че Молдова не плаща мита през свободните зони – в Тараклия има две свободни зони. Ако се изнасят от България полуфабрикати, влизат в различните страни от ОНД без мита. Знаете, че Русия е наложила на България най-високите мита, защото сме най-богатите в ЕС, каза още министър-председателят Бойко Борисов.
Според него - това е един вариант да се даде възможност на български полуфабрикати да намерят един много добър пазар, ако се дообработват в Молдова и то в свободните зони.
Има голям потенциал за развитието на икономическите отношения между България и Молдова – отчетоха двамата премиери. В рамките на визитата бе открит и молдовско-български икономически форум. Земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че има големи перспективи за сътрудничество в областта на туризма. Пред молдовските и български бизнесмени той направи презентация на страната ни и подчерта, че по отношение на винения туризъм има проекти, по които се работи, и които биха представлявали интерес.
Молдовският премиер Владимир Филат подчерта, че страната му е отворена за привличане на чуждестранни инвестиции. На базата на тези инвестиции, Молдова може да улесни своята интеграция в Европейския съюз. Молдова има най-ниските регионални такси, има много добра законова база по отношение на създаване на свободни икономически зони. Молдова разполага с богат пакет от държавна собственост, който ще бъде предоставен за приватизация. Молдова разполага със споразумение за свободна търговия със страните от ОНД и е единствената страна от източното партньорство, която има преференции към Европейския съюз, каза Владимир Филат.
Първите конкретни резултати от ускоряването на сътрудничеството се очакват през месец май. Тогава десет експерти от Молдова пристигат в България, за да се запознаят с опита на българските си колеги в изграждането на Българската агенция по безопасност на храните. България ще окаже подкрепа на Молдова в създаването на подобна структура, каза земеделският министър Мирослав Найденов. Според него - с цел по-пълно използване на икономическите връзки между България и Молдова, следва да се работи в няколко направления – като повишаване на ефективността на работа на междуправителствената българо-молдовска икономическа комисия, усилията се насочват към практични решения, по-активно включване от страна на предприемаческите организации с цел помагане на директните делови връзки.
„Най-голямото богатство на нашите две страни са хората и тяхната предприемчивост и инициативност. Благодарение на тези ценности ще градим по-успешно сътрудничество”, допълни министър Мирослав Найденов.
В рамките на визитата днес България и Молдова се договориха да си сътрудничат в преодоляването на последиците от природни бедствия. Споразумение с подобен характер беше подписано от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
 
http://www.focus-news.net/?id=n1644619
 



Гласувай:
1



1. devnenetz - Режат парите за училища в чужбин...
19.04.2012 18:22
Режат парите за училища в чужбина
Повече от два пъти са орязани парите за българските училища зад граница за тази година, сравнено с миналата. Това стана ясно, след като Министерският съвет прие вчера бюджетите за деветте национални програми за развитие на средното образование. Изучването на български език и култура в чужбина се финансира по програма "Роден език и култура зад граница". През 2011 г. за това са били заделени 2,15 млн. лева, а за 2012-а са предвидени 1,1 млн. лв.
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1333336


цитирай
2. devnenetz - Преди малко съобщиха по телевиз...
19.04.2012 18:39
Преди малко съобщиха по телевизията, че Република България изразходва годишно 36 000 000 лева за мастиите (свещените кучета), а за българските деца в чужбина - цели 110 000 000 български стотинки!... Какъв голям "успех" на нашата Родина!... То бива "щедрост"... То бива "разточителство"... То бива гьонсуратлък, ама чак пък толкоз... Аферим!... Машалла!... Ашколсун!...
Идете в Молдова и вижте какво прави Турция за нашите гагаузи!!!
Написах настоящото и се извинявам пред българите по света и най-вече пред тези в Румъния, Молдова, Украйна и Сърбия, че все още съм гражданин на европейската Република България.
Действително трябва да умрем от срам! Става дума за наши братя! За потомците на българските опълченци!...
Забелязвам, че нашият президент много успешно "обединява" нацията... На тържествената церемония на 3 март той "пропусна" подвига на опълченците и не само на тях... Вероятно вече ги е отписал. Явно този наш "бащица-обединител" дори не е и чувал как бесарабските българи са събирали и давали пари и помощи за организирането на опълченските дружини. Явно не е и чувал, сигурно не е и чел, колко бесарабски синове са се били или загинали на Шипка. Какво го интересуват него тези неща. За него най-важни са САЩ, техният посланик, Европа и бездомните кучета, които за голямо съжаление не изядоха поне един наш държавник, софийски кмет или кметица, ами все се нахвърлят върху нормалните българи. Явно софийските кучета са по-ценни, защото цяла Европа за тях се грижи... А българите кучетата да ги ядат!
Тъй като нямаме какво да изнасяме за "братска" Европа, дали не можем да изнасяме кучета, политици и държавници?!... Може би в това е скрит резервният ни вариант за изход от кризата и за национално спасение..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1202265
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930