Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2017 21:22 - Битолският надпис
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3080 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 20.06.2017 21:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Битолският надпис на Цар Йоан Владислав, царувал от 1015 до 1018, е важен старобългарски надпис с огромно значение за родната история. Това е и един от най-старите каменни надписи на кирилица. Съдържанието му дава недвусмислен отговор на въпроса какви по народност са царете от Самуиловата династия. Поради това надписът е крайно неудобен за македонистите. Открит е съвсем случайно през 1956 при разрушаването на Чауш джамия в Битоля. Оказва се, че тя е строена с камъни от Битолската крепост. Македонският българин Панде Евтимов видял, че на една от плочите се чете думата българин”. Той успял да направи няколко снимки, които занесъл в българското посолство в Белград, заради което бил осъден. Друга снимка на надписа е изпратена в България през 1959 също и от македонския българин Георги Калоянов. Професор Александър Бурмов прави публикация за надписа в списание Пламък”. По това време СССР и Югославия отново подобрили отношенията си и българските комунистически власти избягвали да разгласяват информацията за надписа. Самата каменна плоча е изложена в Градския музей на Битоля след откриването ѝ в 1956. През 1968 българските учени Йордан Заимов и съпругата му Василка Тъпкова – Заимова съумяват да се доберат до Битолската плоча при една специално подготвена екскурзия от БАН и успяват да снемат отпечатък от нея. Така надписът бил разчетен. Българската Академия на Науките издава в 1970 научния труд Битолския надпис на Иван Владислав, самодържец български. Старобългарски паметник от 1015 – 1016 година. Веднага след излизането му пламва голям българо – югославски скандал, а плочата с надписа е скрита в трезора на музея и дълги години изобщо не е показвана на посетители. След разпада на бивша Югославия каменният блок с надписа е отново изложен в секцията за средновековна история на музея, но без никакви пояснения към него. В сайта на музея плочата е описана като една от значимите находки за периода. Ето какво гласи надписа на съвременен български език:

През лето 6523 [1015] от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата Владичица, наша Богородица, и чрез застъпничеството на дванадесетте върховни апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение, и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври, в 20-ти ден, и се завърши в месец … в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато, а този цар разбит биде от цар Василий в годината 6522 [1014] от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото.

Каменната плоча от Битоля
image
Възстановка на надписа
image



Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Велики сме българите,
21.06.2017 08:01
това е. Специално ще отида повторно в Битоля, за да видя плочата.
цитирай
2. koko51 - Недей да разглеждаш плочата, а снимките
08.11.2018 00:09
Т. нар. Битолски надпис е исторически паметник-надпис на цар Йоан...Асен, който е унищожен чрез нанасяне на друг манипулативен надпис от групировката на Заимови. Цар Йоан Владислав не е съществувал, по простата причина, че второто му име не би могло да се появи там по онези времена. При Скилица в текста след името на цар Йоан има повредено място, след което ясно се чете Свендосклав и се отнася до руския княз. В Битолския надпис са налице покъртителни русизми, откъде??? Разгледайте снимките и пак ми кажете къде Панде е "видол4 думата "бльгаринь"!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4131173
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22108