Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2017 09:41 - ВЕЛИКА ПРЕСЛАВА (СЪВЕТ НА ДИВАНИТЕ – ПРОДЪЛЖЕНИЕ)
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.08.2017 14:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 След казаното до тук, смятам за необходимо да променим и поохладим красивата си българска „приказка“ и величаене на Омортаг за времето поне до навършването на пълнолетието му. И още нещо – да поприглушим големия дълбок и дълъг „научен“ спор „за“ или „против“ кан / хан и да го пренасочим в друго русло, защото е имало „диванен съвет“ на ниво „Велик Предводител“ и „Диванен съвет“ на по-ниските нива. Нещо повече – нерядко думата  „Диван“  означавала текст върху плоча или колона, списък, канцелария, събрание, общо събрание, управление и т.н.  Нека други хора са задълбочат по тази тема. Аз просто нямам повече време и търпение. Но нека запомним, че не Омортаг, а съвместно Диванният съвет и Омортаг са вземали решенията кога, как и на кого от починалите / убитите значими за държавата и войската българи да се създаде удостоителен поминален надпис. С други думи било е извършвано височайше държавно посмъртно „удостояване“ на забележителни и допринесли с делата и живота си за просперитета на България хора. Подчинената на Съвета на диваните държавна служба за охрана вземала върху себе си наблюдението, грижите и охраната на могилите-гробници и надписите върху колони, или плочи. Трудно ми е, но само намеквам, че може би „Диван“ и „Дивани“ говорят за „тюркски“ език, а може би и за предтюркския ни български произход. Признавам, че това е дълбока за моите плитки познания вода. Въпреки некомпетентността си, аз само ще подхвърля още един път – намерих няколко обяснения в руски интернет публикации, че точно при тюркските орди е имало „Диванни съвети“ и те играели изключителна роля най-вече при непълнолетните Предводители! За същата „тюркска“ връзка говори моят превод и там, където се споменава отмерената „плата“ „един „гин“ (около 4 л.) калай“ / калаени тюркски пари „тин“ за изработката на надписа. Искам да заостря вниманието на читателя, че от моя превод излиза, че Омортаг е заплатил с близо 4 л. лични калаени пари цялата работа около колоната и надписа.

Според мен само така можем да си обясним защо редица строителните надписи от времето на Омортаг и Маламир свързани с починал Велик Предводител, или с Предводител / Командващ на по-ниско ниво са започвали шаблонно и примерно така:

„ + Κανα συ! Вιγη! Ωμο μορ ταγ!“..., който примерно се превежда така:  

+ Съвет на диваните! Амин! Старият Предводител!“...

 „ + Съвет на диваните! Амин! Кавханът!  или н.др.

Като че ли сам се натрапва изводът, че колективен орган „Диванен съвет“ е имало при всеки ръководител от горе до долу по българската иерархичната държавна стълба. Какви са били отношенията и подчинеността между Владетеля и неговия Диванен съвет не ми е ясно. Вече споменах, че с тилата / името „Диван“ освен колективния орган е бил наричан и самият Висш Предводител, или Командващ. Диван е била наричана и самата канцелария на Висшия предводител или канцеларията на Командващия. Мисля, че може и е наложително да се разсъждава и приеме, че понятието „Кан“ / „Кана“ е равнозначно / синонимно на „Диван“ / „Престол“.  Самият корен Канстои в основата и смисъла на Канцелария“, а може би и на Канцлер“, и на др.п.

Считам, че въз основа на казаното дотук може да се приеме, че:

„Кан“ / „Хан“ / „Диван“ / „Канцелария“ / „Варна“ / „Uarna* са едни исторически синоними.

* За „Uarna“ ще прочетете в следващата публикация.

Ще дам един пример как преди 30 години би бил съставен подобен поминален текст върху кръгла 4-метрова (монтирана във важна държавна сграда / (функционираща) колона от сиенит, която този надпис да превърне в пост № 1 в българската държава в столицата ни София:

+ Държавен съвет! Амин!  Президентът...!“...

+ Държавен съвет! Амин! Вицепрезидентът...!“...

Обясненията за горното са по-сложни и по-дълги. Те следват по-надолу. Тук отново ще посоча каква информация носи всяка една от горните думи:

Καναπεδες = Дивани;  συμβουλιο = Съвет, βιγη = Амин (Внимание, охранява се); Но и Просветлен, Светейши, Трезвен... 

Ω! = Ох ! (Амин!, Уви!, Почина!);  Мο = Старият;  μορ ταγ = Предводител / Командващ. 

 

5 август 2017 год.   Гр. Варна.   Инж. Др. Драгиев.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1190900
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031