Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2012 09:27 - III част, т. 1-а: ПРЕСЛАВНА ВАРНА (МАЛЪК ПРЕСЛАВЕЦ) - ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 2701 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.09.2012 10:39





ПРЕСЛАВНА ВАРНА (МАЛЪК ПРЕСЛАВЕЦ)

ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА

 

                                                                   На Константин                                       

 

       

III. ЧАСТ

 

 

        1. Карти в подкрепа на втората теза за „Т.н. Варна, близо до Одесос”.

            2. Други интересни карти свързани с Преславна Варна.

         3. Омуртаговата могила (гробница) и нейното местонахождение във Варненска област.

 

 

image 

Фиг. 1

http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/46-43.jpg

 

До завладяването на България от турците сме имали три истински столици.

Първата са я наричали Преславна Варна-Плюскова, по-късно –

Малък ПреславецБарасклафис и накрая – Михелич!

1 – Останки от овалния кастел на Преславна Варна, 2 – Крайезерен път от Повеляново за Преславна Варна, за Добрич и за Одесос, 3 – Директен шосеен път от Девня за Преславна Варна и Теке, за Добрич и за Одесос (несъществуващ като шосе по времето на Преславна Варна), 4 – Шосеен път от Добрич за Теке, за Девня и за Одесос (несъществуващ като шосе по времето на Преславна Варна), 5 – Село Теке, 6 – Голям Преславски път (Шосеен път от Одесос за Преславна Варна, несъществуващ като шосе по времето на Преславна Варна), 7 – Малък Преславски път (Крайезерен път от Одесос за Преславна Варна, за Девня и за Добрич),  8 – Западни покрайнини на Одесос, 9 – Останки от втора сграда (Замък? Казарма?) или от заградена зона за граничен и митнически контрол на пътникопотока и стоките.

 

1. КАРТИ В ПОДКРЕПА НА ВТОРА ТЕЗА ЗА „Т. Н. ВАРНА, БЛИЗО ДО ОДЕСОС”:

         Дължа да подчертая, че усилията и доводите на П. Георгиев за доказване, че въпросната Варна се е намирала недалеч от Одесос – някъде около крепостите при Голям или Малък Аладън (с. Страшимирово и с. Езерово) са напълно логични и основателни. За незапознатите ще повторя за кой ли път, че неговите високообемни и задълбочени творчески дирения и публикации по отношение на успешната локализация на местоположението на Тъй  наречената Варна представляват изключителен интерес. В редица от последните си изследвания П. Георгиев пренася с около стотина години напред във времето началото на централната столична роля на Плиска и пренасочва своите търсения на Историческа Варна от Девня към римските крепости при Голям Аладън (с. Страшимирово) и Малък Аладън (с. Езерово), Варненска област. В тези две крепости (и най-вече в град Теодориада, предполагаемо според П. Г. – при с. Езерово) още от римско време е цъфтял прекрасен и разкошен живот, който може би е дал основание имената им да бъдат свързани с приказката на Шехерезада за вълшебната лампа на Аладин, а по всяка вероятност и за избора за централно седалище на държавата на кан Аспарух. За крепостта при с. Страшимирово изглежда се знае по-малко, но съдейки по името й – Голям Аладън, може да се допусне, че там е имало нещо по-важно, по-значимо и по-велико. Дали пък съгласно насочеността на П. Георгиев Тъй наречената Варна не е била именно там? Този въпрос е много важен, има голямо място в дискусията и най-важното – има карти, които като че ли сочат натам. Но, това ще се види сега, когато ще се опитам да илюстрирам втория вариант за търсене на Първа Варна в района на Белослав-Страшимирово-Езерово. Като че ли напоследък за П. Георгиев това е вариант № 1. Неговите основания за това са изложени най-подробно в статиите му, резюметата от които включих в началото.   Независимо от присъщите си грешки, следващите карти биха били добра подкрепа за този вариант. 

 

 

image 

Фиг. 2

David Rumsey. Map Historical Collection. Lucas Jr., Fielding / 1822.

 

         Варна е несъразмерно навътре в сушата, за да е бившия Одесос. Като че ли под Preslaw-Преслав авторът има в предвид Марцианопол (по всяка вероятност Малък Преславец). Вижда се и част от областта Загора.

 

 

image 

Фиг.  3

David Rumsey. Historical Map Collection.Tanner, Henry S. / 1836.

        

         Варна е подчертано  близко до Марцианопол, за да е Одесос. Пък и се намира твърде навътре в сушата и чак в северозападния край на Варненското езеро.

 

image 

Фиг. 4

Първа Варна (като вариант) при с. Страшимирово (вляво) или при с. Езерово (вдясно), Варненска област.

 

 

image 

Фиг.  5

David Rumsey. Historical Map Collection. Tanner, Henry S. / 1845.    

Първа Варна е в северозападния край на Варненското езеро.

 

 

 

image 

Фиг. 6

David Rumsey. Historical Map Collection. Mitchell, Samuel Augustus / 1846 (1848, 1853, 1855).

 

         Varna e  много близко до Марцианопол, за да е Одесос. И това разположение се повтаря многократно от този и други автори в доста по-късни издания!

 

 

image

 

Фиг. 7

David Rumsey. Historical Map Collection. Fleming, Carl, Handtke, Friedruch H. / 1855.

Интересно е разположението на с. Мъглиж.

 

            Aladin e поставен на точното му място. Jusenbei е село Баново. Мъглиж– крепост северно от дн. гр. Аксаково. Петрикьой тук и на други карти съвсем не е на мястото на Петрич кале над с. Разделна.

- Следва -
 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1202528
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930